Reklama

Reklama

Babylon

Trailer 9
USA, 2022, 189 min

Réžia:

Damien Chazelle

Scenár:

Damien Chazelle

Kamera:

Linus Sandgren

Hrajú:

Diego Calva, Margot Robbie, Brad Pitt, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, Lukas Haas, Max Minghella, Tobey Maguire, Olivia Hamilton, P.J. Byrne, Rory Scovel (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Damien Chazelle nakrútil film Babylon o vzostupoch aj pádoch hrdinov filmárskeho šialenstva v dekadentnom Hollywoode dvadsiatych rokov minulého storočia. Nemé filmy ustupujú zvukovým a ich herci aj tvorcovia sa tomu snažia prispôsobiť. Nie všetkým táto zmena vyhovuje.. (CinemArt SK)

Videá (12)

Trailer 9

Recenzie (570)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Hurwitzova dokonalá hudba je jen logickým doplňkem pompézní oslavy života u filmu, s filmem a ve filmu. Babylon je heterogenní film s opulentní výpravou, lehce ironickým pohledem na svět Hollywoodu, zasněnou vzpomínkou na němou éru, rozdavačnou konkubínou, která častuje své diváky nespočtem podmanivých vizuálních podnětů a zároveň laská jejich sluchovody náramnou muzikou. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Chazelle někde musel objevit stroj času. Jeho zběsilá jízda mezi érou němého a zvukového filmu rozhodně není pro slabé žaludky. Hlavně v první hodině se utrhl ze řetězu a skáče z jedné vulgarity, fekality či obscénnosti na druhou. Každá třetí scéna by v běžném snímku byla vrcholem, ale tady je pouze jedním z mnoha highlightů. Babylon je úchvatná podíváná, i když je to spíše sestřih klipů než regulérní film. ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

Mám taký pocit, že pri točení tohto filmu sa Damien Chazelle trošku utrhol z reťaze a rozhodol sa proste, že natočí čo chce. Každopádne sa neviem zbaviť pocitu, že aj keď vo výsledku film oceňujem, tak "Babylon" rozhodne nie je projekt, ktorý by som si pustil niekedy v budúcnosti, dokonca ho ani nepovažujem za najlepší film tohto režiséra. Má svoje dobré momentky, (tie mu neberiem) ale čo sa týka atmosféry, alebo celkového spracovania, nemuseli sme sa dočkať až takejto záplavy scénok, ktoré mi popravde toho veľa nepridali. Úvodná párty a prevoz slona mi nejakým spôsobom hneď udali tón, na ktorý sa mám nastaviť, no v jadre je tam len jedna scénka, ktorá ma nejako výrazne pobavila a to je Brad Pitt s jeho taliančinou. Ostatné je mix všetkého od dobrého, fajn až po úplne nechutné. A to sme len v úvodnej polhodine, po ktorej nám konečne na obrazovku nabehne názov filmu. Čo vyzdvihujem je jeho vizuálne spracovanie. Mám pocit, že práca s kamerou bola obdviuhodná a všetky scénky vyzerajú skvele. Margot Robbie sa opäť dostáva do svojho Harley Quinn živlu a robí si prakticky čo chce, no najlepšie momentky filmu sú práve keď "ako sa hovorí" pýcha predchádza pád. To je poľa mňa to čo chcel Chazelle týmto filmom dosiahnúť. Hovorí nám to už v samotnom názve, kde z Biblie poznáme príbeh Babylonskej veže. V každom príbehu je to vidieť a spracované je to solídne. No film rozhodne nemusel trvať viac ako 3 hodiny a je tu veľké množstvo scénok, ktoré sa dali vyhodiť von, aby to celé zarezonovalo silnejšie. Takto som sa spočiatku celkom bavil a bol fascinovaný Hollywoodom v období 20-tych a 30-tych rokov, no ku koncu som sa už začínal sporadicky aj nudiť a čakal, kedy sa konečne dostaneme do toho finálneho momentu. Takže nie je to určite film, ktorý som očakával a vo výsledku spôsobil aj mierne sklamanie. Hodnotenie: B ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

Těch 5* snad ani dát nechci, ale něco mi říká, že musím. V mnohém geniální, v lecčem zhýralé tak, že i Caligula zůstane daleko v prachu. Ví snad Chazelle víc než my obyčejný nehollywoodský plebs? To se mi půl filmu honilo hlavou. Když ve filmu nejsou orgie a seroucí sloni, je film krásnou poctou filmovému řemeslu. Scénu s natáčením zvukové scény prosím pouštět povinně na filmových školách. Naprostý vrchol filmu spolu s natáčením Conradova dobového filmu a konečné sekvence, kdy se musí rozbrečet každý dlouholetý milovník filmu. Robbie je neskutečný živel, Hurwitzova hudba je duší filmu. Hollywood je stoka, kde občas vznikají kouzelné filmy. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Chazellův love letter a zároveň manifest proti uprděný hollywoodský korektnosti a uniformitě, kterou zažíváme právě dnes a zase znovu. Maximálně jsem hodnotil už First Man a La La Land, ale zde Babylon je ještě jiný vrchol co se týče ambicí i v suverenitě. Pořád žasnu jak se tohle podařilo realizovat, s takovou stopáží a v autorsky tak utržený podobě — cíl byl k*rva riskantní a vysoko, za mě je to dokonalá trefa do černý. Ta muzika (!), řízený chaos a energie, top vizuál a casting, podmanivý mix dekadence, snílkovství a melancholie, dojemný meta přesah se Singin' in the Rain, nesmrtelností filmových klasik a hořkých osudů hereckých hvězd. Navíc cenný záznam o zápalu a tvůrčí svobodě konce éry beze zvuku. Plná palba a velká vnitřní radost, značka kino 3x. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Režiséra s nemeckým prízvukom si zahral skutočný režisér Spike Jonze. (mijec)
  • Postava režisérky, ktorú hrá Olivia Hamilton, bola inšpirovaná Dorothy Arznerovou, ako jedinou režisérkou v ranom Hollywoode. Povráva sa, že práve ona bola zodpovedná za vytvorenie mikrofónu na tyči, keď požiadala o vloženie mikrofónu do rybárskeho prútu, aby tak neobmedzovala pohyb hercov. (Dajman)

Súvisiace novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (viac)

Reklama

Reklama