Reklama

Reklama

Efekt Vašulka

  • Česko Efekt Vašulka (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rodák z Brna Woody Vašulka bol spoločne s maliarom Františkom Kupkom jedným z dvojice Čechov, ktorí v 20. storočí stáli pri zrode nového umeleckého odboru. V jeho prípade to bol videoart. S islandskou ženou Steinou bol jeho priekopníkom od konca 60. rokov, kedy žili a pracovali v New Yorku. Predtým sa ale spoznali v komunistickom Československu, kde Bohuslav Vašulka študoval FAMU a Islanďanka Steina hru na husle. Aj napriek tomu, že bývajú prezývaní prarodičmi „generácie YouTube“, svet umenia na nich takmer zabudol. S humorom a vyrovnanosťou bojujú so svojou finančnou situáciou a tým, ako svoje analógové archívy zachovať pre budúcnosť. Až v posledných rokoch ich objavujú zberatelia umenia a najväčšie svetové múzeá. Film ukazuje premenu umenia a spoločnosti s nástupom videa od 60. rokov do súčasnosti. (Film Expanded)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (6)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Takové příjemné povídání u čaje o životech dvou umělců s bohatým filmových archivem. 60.léta byla zdá se divoká.Ta umělecká "neprodejná" koupelna se mi líbila. ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Videoart mne osobne nič nehovorí a preto k tomuto dokumentu aj takto pristupujem. Je síce zaujímavé sledovať životný príbeh dvoch ľudí, ktorí sa vybrali svojou umeleckou cestou a položili základy nového umeleckého štýlu. Každopádne ale toto je skôr pre fanúšikov videoartu ako takého, ostatným je to skôr na dve veci. Nezaujalo ma to vôbec a nemyslím si, že to aj režijne bolo zvládnuté. 45 % ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Zjednodušene a všeobecne povedané: Efekt Vašulka je skrátka o silnom a atraktívnom príbehu dvoch mimoriadne zaujímavých, nonkonformných a netradičných ľudí. Dokazuje tiež, že aj úplne ležérna, umiernená forma môže splniť z pohľadu stratégie celej snímky veľmi dobrú funkciu. Vzhľadom k disciplinovanému a jasne štruktúrovanému rozprávaniu môže kontrastne pôsobiť povaha Vašulkovcov, ktorí počas svojej kariéry prejavovali výraznú mieru dešpektu k štruktúram umeleckého aj univerzitného sveta (či už šlo o ich intermediálne centrum Kitchen, alebo o pedagogickú dráhu v Buffale), vďaka čomu si vybudovali aj vo filme do veľkej miery prítomnú auru outsiderstva a buričstva voči organizovanosti a konvenciám. V tomto smere pôsobí Efekt Vašulka ako jedno z ich prvých spočinutí v/o (filmovej) štruktúre, bez jej narúšania, dešpektu alebo potreby opustiť. A to je vcelku pôsobivý, symbolický akt. Príbeh priekopníkov prirodzene odhaľuje svoju každodennosť a celý Efekt Vašulka tak pôsobivo nehrá na efekt. Viac na: https://www.kinecko.com/obycajne-rozpravanie-neobycajnych-ludi/ ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama