Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Minisérie Třetí den od tvůrců Dennise Kellyho a Felixe Barretta je rozdělena do dvou částí nazvaných Léto a Zima. V části Léto, sestávající z prvních tří epizod, ztvárňuje Jude Law (Nový Papež z produkce HBO) muže jménem Sam, který je přitahován k tajemnému ostrovu u britského pobřeží, kde narazí na skupinu ostrovanů odhodlaných za každou cenu zachovat své tradice. V Zimě, odehrávající se v průběhu dalších tří dílů, hraje Naomie Harrisová (Moonlight) neústupnou ženu Helen, která přichází na ostrov hledat odpovědi. Tím však rozpoutá hašteřivou bitvu, která má rozhodnout o jeho osudu. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (7)

Třetí den (2020) 

„Tretí deň” je mimoriadne ambiciózny a mysteriózny projekt z dielne HBO, so samými anglickými hercami v hlavných a vo vedľajších úlohách, a tak ich typický prízvuk sa už snáď automaticky dostaví, ďalej s mimoriadne bizarným štýlom celkového spracovania, so surovým a brutálnym obsahom, s fantastickou vizuálnou stránkou, ktorú som si medzitým strašne obľúbil, s vďačným ale nie úplne dotiahnutým scenárom o strániacej sa komunite ľudí, žijúcej na odľahlom ostrove Osea, kam vedie len 3 - kilometrová cestička, ktorú pravidelne zaplavuje voda, a tak sú tým pádom úplne odrezaní od sveta, pokiaľ sa však nechcú plaviť na člnoch... ? Jedného dňa sa na ňom taktiež ocitne i postava Sama, ktorý pôvodne iba chcel zachrániť miestnu dievčinu Eponu, ktorú napokon odviezol domov, čím nevedomky spustil následny reťazec udalostí, ktorý sa už nedal vôbec zastaviť, kedy ho v polovici (vy)strieda ďalšia postava Helen s dvomi dcérami, že všetko sa to v podstate začalo v piatok pred víkendom a pravdepodobne skončilo v stredu nadránom, pričom každý jeden deň som bol bližšie k rozlúsknutiu celej záhady, ktorá dopredu neveštila nič dobrého. I napriek tuctovému zakončeniu šiestej a záverečnej epizódy, vrelo doporučujem túto minisériu od tvorcov F. Barretta a D. Kellyho. ()

Friday - The Father (2020) (E01) 

„Tretí deň” s podtitulom: PIATOK - Otec (1. epizóda), že v letných mesiacoch nebýva núdza o vyhorenie osobnosti človeka, ktorý sa istou, nepatrnou príčinou môže pomerne ľahko dostať do ozaj nepríjemnej a zložitej situácie, spočívajúcej v tom, že neznámy chlapík uprostred ničoho, zrazu vystúpi zo svojho auta, keď zrovna s niekým začne intenzívne telefonovať, kto sa volá Cas. Dozvedám sa totiž, že niekto odcudzil z kancelárie pekných 40 000 libier, ktoré boli určené nejakému Adayovi... Ešte sa ide pozrieť k rieke a do toho mu hrá zo slúchadiel Florence + The Machine s názvom piesne "Dog Days Are Over" , čiže psie dni sa skončili... ? Ako sa pomaly vracia lesom, začuje akýsi hlas. Vidí stáť dievčinu nad priepasťou a v rukách drží lano, kedy zase dole jej asistuje akési chlapča. Čo sa vlastne chystá podniknúť ? Snáď sa chce ísť iba (od)húpať, a to je asi všetko ? Nie, toto nemôže myslieť vážne ! Mieni spáchať samovraždu - obesením sa, pričom extrémne šokovaný muž jej švihom prichádza na pomoc a stihne ju našťastie aj zachrániť !!! Nepodarené dievčisko sa volá Epona a z neho sa vykľuje Sam, ktorý je ženatý, má 3 deti a podniká so záhradným centrom, keď sa ju i napriek tomu chystá zaviesť rovno domov na ostrov Osea, čo je odrezaný od sveta, keďže prístupovú cestu pravidelne zaplavuje voda. Prichádza do zvláštnej komunity naozaj mimoriadne svojských ľudí, kde mu taktiež neustále vypadáva mobilná sieť, a tak sa vôbec nemôže dovolať tam, kam skrátka súrne potrebuje. Stihne sa ešte pred víkendom vrátiť, pokiaľ nenastane (ne)zvyčajný príliv alebo si proste počká až na odliv, kedy sa zatiaľ u miestnych, dobrosrdečných občanov ubytuje ? / Naďabil som na ďalšiu limitovanú minisériu od HBO, ktorú si v žiadnom prípade nemôžem nechať ujsť pomedzi prsty, inak zrejme prídem aj o zaujímavú zápletku ? Vizuálne je ale vycibrená do maximálnej dokonalosti. Jude Law má výsostné "právo" stelesňovať najrôznejšie postavičky podľa svojho gusta a táto mu sadla, ako uliata. Je to extrémne bizarné, atypické a abnormálne, čo ma priťahuje, ale nie vždy ! I mne to musí tiež sadnúť. Sadol som si ku "krátkemu seriálu" , z ktorého mám zatiaľ veľmi priaznivé dojmy, dúfam, že ani v sobotu nebude nuda na Osea ? ()

Saturday - The Son (2020) (E02) 

„Tretí deň” s podtitulom: SOBOTA - Syn (2. epizóda), čiže sa jedná o Nathana, ktorý bol najprv unesený a neskôr i zavraždený, a to rumunským žiadateľom o azyl, Goltanom, z čoho sa Sam nielenže ešte ani úplne poriadne nespamätal, ale zároveň si to taktiež kladie za svoju vinu, keďže ho so sebou vzal na stretnutie s chlapíkom pri Maldone napravo od Chelmsfordu, ktorý sa tam síce ani vôbec neobjavil, a tak mali voľný čas iba sami pre seba, kedy zrovna narazili na púť, na ktorú sa (i)šli pozrieť, keď mu práve v tom i "zabzučal" mobil, a tak následne aj prijal prichádzajúci hovor, do ktorého bol tak strašne ponorený, že keď sa potom obzrel, už tam nestál, teda strašidelné, nočné mory, ktoré asi pravidelne sprevádzajú jeho (ne)pokojný spánok, nie je napokon absolútne nič nezvyčajné, že skôr naopak, vedie ho to niekam, trebárs do vlastnej temnoty, z ktorej vyštverať sa do pôvodného normálu, je stále (ne)možné ?! Totiž, i počas bieleho dňa máva akési bizarné preludy, ktoré mu na psychike moc nepridávajú, a tak vskutku najlepším liekom je buď opiť sa pod obraz Boží a tým pádom zabudnúť na všetky starosti, alebo požiť hocaký halucinogén, pričom spojenie obidvoch neduhov spoločnosti dohromady, je naprosto deštruktívne ? Ani kamarátka Jess mu bohvieako nepomáha, lebo si tiež "ľúbi vypiť" , či vyskúšať drogu LSD, a tak sa ani nečudujem, že s ním všetci zametajú, ako so špinavým prádlom... ()

Sunday - The Ghost (2020) (E03) 

„Tretí deň” s podtitulom NEDEĽA - Duch (3. epizóda), že zrovna v tento čas by sa malo podľa mňa určite odpočívať, keď ale ani teraz nemá Sam pokoj na duši, keďže sa akurát ocitol "na Panstve" , kde ho niektoré postavy tak psychicky mučili, kedy nad ním praktizovali nejaký podivuhodný obrad, počas ktorého doň nalievali krv a víno, čo mu ináč Mimir po prebudení sa všetko i patrične (do)vysvetľuje, ale toho je v podstate ešte oveľa viac, než si vôbec dokáže sám pripustiť ! Totiž, postupne sa na povrch vynárajú samé « prekvapenia » zo strany jeho starkého, o ktorých nemal predtým ani najmenšieho tušenia, a to je ďalší, podstatný v-ý-k-r-i-č-n-í-k. Zdedil "čosi" , z čoho asi nie je bohvieako nadšený... ? Medzitým sa mu podarí našťastie utiecť spod šialených pazúrov sadistického Larryho, ale stále nemá vonkoncom vyhraté, alebo komu vlastne potom môže veriť, kto sa mu neskôr snaží (na)tlačiť kaleráby do hlavy ? Je tiež schopný preplávať 3-kilometrový úsek, aby sa dostal do bezpečia, čo keď trochu precení svoje sily a utopí sa, a či nakoniec ani nie ? Zásadné zvraty už netrpezlivo vyčkávajú, aby sa nám sami aj následne predstavili, že spoľahlivo dokážu extrémne zamiešať kartami, čo sa nám na jednej strane páčiť (ne)musí, no zase na druhej, si treba povedať aj to, ako si to scenár neustále vyžaduje - zamestnávať nás množstvom nápaditých odbočiek, ktoré po spojení sa - dávajú význam. Záver časti je už tradične bez chrbtovej kosti, a to tesné dianie prv ani nehovoriac ! Surrealistický, to je to správne slovo, čím sa vyznačuje táto podnetná bizarnosť, z ktorej musí mať radosť i taký David Lynch ?! ()

Monday - The Mother (2020) (E04) 

„Tretí deň” s podtitulom: PONDELOK - Matka (4. epizóda), kedy v zime zrovna cestuje autom akási neznáma žena, ktorá sa kvôli dcériným narodeninám, chce ísť pozrieť priamo do centra Osea, kde by sa malo nachádzať archeologické nálezisko Sasov, Keltov, dokonca i Vikingov, pričom taktiež s ňou sú prítomné aj obidve dcéry, t. j. budúca oslávenkyňa, staršia Ellie a mladšia, drzejšia Talulah. Všetky tri ostanú, ako vriacou vodou obarené, akonáhle uvidia pred sebou postávať "násyp" , ako sa čias Rimanov, ktorý ich hádam bezpečne dovedie na druhú stranu, samozrejme, pokiaľ sa celý úplne nezaplaví, vďaka prichádzajúcemu prílivu, čo sa vyskytuje v pravidelných cykloch. Ďalej sa ešte dozvedám napríklad aj to, že by mali mať taktiež zabezpečené i ubytovanie v priľahlej chalupe na ostrove... ? Bohužiaľ z toho nakoniec vôbec nič nebude, a preto ostali odkázané iba samy na seba, keď sa i napriek tejto negatívnej skúsenosti, rozhodnú stále (z)ostať, nájsť si zatiaľ iný nocľah, a vari sa vrátiť včas domov do Londýna... ? Ako ste si už mohli medzitým snáď sami domyslieť, nasledujúca a celá línia udalostí, sa ťahá skrz-naskrz Heleninou intenzívnou snahou hľadaním si citovaného prístrešia na noc, zároveň si uchrániť svoje detváky, popritom spoznávať miestnych ľudí, trebárs vulgárneho Larryho, alebo čo v takom prípade, ak jej nebodaj ktosi „ukradne” štvorkolesového tátoša... ? Vykľučkujú z nepriaznivej situácie, pokým nenastane nočný mráz ? / Som presne v strede, s novými postavami, s perfektnou, vizuálnou stránkou, ktorá má našťastie absolútne nekolísavý charakter, čo je iba fajn + so scenárom, ktorý dokáže poriadne zamávať s divákom, a to ani nemusí byť zrovna pri anglickom mori, kde väčšinou fúka, ako zmyslov zbavené ! Skrátka, The Third Day, ma doteraz nesklamal, a dúfam, že už ani do budúcna nesklame ? ()

Tuesday - The Daughter (2020) (E05) 

„Tretí deň” s podtitulom UTOROK - Dcéra (5. epizóda), keď práve v pondelok večer alebo to skrátka bolo už niekedy v noci, kedy som následne zistil naprosto kľúčovú informáciu, a to konkrétne takú, že Talulah mala na tablete spoločnú fotografiu svojej rodinky, na ktorej tiež figuroval i Sam, teda ich otec ! Totiž, predtým o ňom nepadla ani najmenšia zmienka, a tak som si ich ani tým pádom nemusel nijako extra spájať, i keď predsa určité indície jestvovali... , a preto i Helen mala tušenie, že by sa tu poprípade mohol niekde zdržiavať, ale taktiež si nebola úplne istá. Vyskúša sa zrejme popýtať miestnych podivínov, ako sa potom vlastne zaksichtia, keď padne o ňom reč... ? Všetci spoľahlivo ťahajú za jeden povraz, t. j. vykľujú sa z nich neuveriteľní, patologickí klamári, ktorí klamú a zapierajú, ako sa len dá, až opilec Janny si nechtiac pustí hubu na špacír, a odvtedy to začína byť oveľa viac zaujímavejšie, a to nielen kvôli tomu, že Jess je vo vysokom štádiu tehotenstva, že skúste uhádnuť, kto je tým šťastlivcom ? Spôrodnieva sa, kde pri tejto (ne)milej udalosti bude prítomná i Helen, čiže je už fakt len otázkou času, kedy všetko oproti prepukne, a Ellie sa medzitým kdesi fláka. Stretne sa Helen so Samom ? Koniec je priam strhujúci a ku komu odkazuje táto piata časť, je už naprosto jednoduché. / Mierny pokles kvality, ktorý som takmer ani nepostrehol, a to sa už blíži samotný záver. ()

Last Day - The Dark (2020) (E06) 

„Tretí deň” s podtitulom POSLEDNÝ DEŇ (streda ?) - TMA (6. epizóda), tak presne počas dlhej a mrazivej noci, sa rozhodnú úplne všetky udalosti, a to konkrétne na obidvoch stranách barikády, pričom najprv treba začať pekne poporiadku, kedy po dlhých 9. mesiacoch, sa konečne na móle pred Panstvom stretávajú Helen so Samom, keď jej vzápätí horúčkovito tvrdí, že ich syn Nathan predsa nepretržite žije... ? Buď je stále na práškoch, čo zrejme očividne je, alebo skrátka, už vôbec nevie, kam z konopí... ? Pôjdem sa nakoniec sám o tom presvedčiť do interiéru rozľahlého domu, kde si akurát isté, okuliarnaté chlapča, zrovna kreslí akési strašne ponuré obrázky, ktoré ju akosi extra vyvedú z miery, ale nielen kvôli nim začne vrešťať, totiž, doteraz mu nemôže odpustiť, čo sa fakticky pred rokmi stalo, že 23 minút a 17 sekúnd, vtedy visel na telefóne, až sa totálne (po)zabudol, koho má ešte so sebou, a keď sa potom následne obzrel, chlapca už nebolo... ! Zároveň som na vážkach, ako sa veci vlastne majú, pochybujem, že v tomto prípade ide o Nathana, ale súčasne už viem, kvôli čomu sem vlastne prišla... V podstate tí dvaja si majú čo povedať, a tak by kľudne vystačila jedna hodinová epizóda na to, aby si teraz navzájom vydiskutovali, čo majú na srdci, ale na to zatiaľ nie je určený čas, keďže sa už na Osei schyľuje ku razantnému konfliktu, kedy sa obyvatelia rozdelia na dva tábory: prvý bude s nepredvídateľnou Jess, ktorá disponuje trebárs s Jasonom alebo s Larrym, keď druhý spadá do sekcie Sama, ktorý de-facto o túto funkciu ani príliš nestojí. A Talulah medzitým neustále uteká, či staršia, Ellie, je pre zmenu ovplyvniteľná a poddajná, a preto sa necháva nahuckať. Finále sa čoraz viac blíži, a ako sa to celé vykryštalizuje, to si musí pozrieť každý zvlášť. / Mňa osobne to nezložilo do kolien, i keď som pravdupovediac, čakal o čosi viac, takto tvorcovia vybudovali od začiatku naprosto kľúčovú atmosféru, ktorú sa im ale nepodarilo dotiahnuť do zdarného konca ! Držali sa zbytočne brutálnej schémy, od ktorej ani neviem, čo si napokon sľubovali ? Čím surovejšie, tým lepšie ? Už hádam aj trochu hollywoodsky prekombinované a na veľký efekt spracované, so zaujímavými postavami pospájané, ale vskutku mierne odfláknuté, to je Tretí deň s fantastickou vizuálnou stránkou. ()

Reklama

Reklama