Reklama

Reklama

Krásná polská vdova hledá v Paříži muže svých snů... Paříž 1880. Poněkud extravagantní polská vdova Elena Sorokovská se pohybuje v nejvyšší pařížské společnosti. Občas pomůže svým milencům při budování jejich kariéry a každého z nich obdaruje bílou kopretinou. Když vyčerpá své finance, rozhodne se pro manželský svazek s bohatým, malým, tlustým průmyslníkem. V tutéž chvíli však potkává dva muže – hraběte Henriho de Chevincourt a slavného generála Rollana, hrdinu Francie. Po váhání a různých peripetiích se nakonec rozhodne pro toho, komu patří její srdce... Komedie natočená jemnou hravou rukou Jeana Renoira s Ingrid Bergmanovou, Jeanem Maraisem a Melem Ferrerem v hlavních rolích. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (21)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Človek si hovorí, že behom života by ako milovník kinematografie mal vzhliadnuť každý film najväčších velikánov svetového filmu. Je však otázne, či do toho rátať aj čisto komerčné štúdiové projekty, kde tvorcovi ide iba o pobavenie nenáročného publika. A to aj ak si sám napíše scenár. To, čo ešte fungovalo v Zlatom kočiari, čiže snaha o zainteresovanie diváka do deja, tu vôbec nefunguje a film si užijú asi len unudené postaršie paničky v domácnosti, ktoré chcú vidieť nejakú tú rozprávkovú kostýmovú romantiku. V záplave podobných filmov 50tych rokov v krajine galského kohúta sa vôbec nečudujem, že tu vznikla nová vlna. Je ale smutné, že musela pôsobiť ako kontrapunkt aj proti jednému z najväčších velikánov tamojšieho a svetového filmu vôbec. Ale čo, komerčné zakázky točil aj Buňuel a Hitchcock. Aspoň sa pozeráme hodinu a pol na vyfintenú Ingrid. ()

MickeyStuma 

všetky recenzie používateľa

Francouzská historická červená knihovna a vůbec ne špatná. Komediální podtext dodává na roztomilosti vážených dam a gentlemanství vážených pánů. Jean Marais a Ingrid Bergman rozehráli svůj typický herecký koncert, na jaký jsme u nich zvyklí a tak snímek potěší i pobaví zároveň. Kostýmy jsou jedinečné a ušity do nejmenšího detailu. Barevnost zvýrazňuje až pastelovost barev, což v mnohém může vyznívat jako zbytečně přehnané. Viditelně se jedná o studiový počin, ale vzhledem k příběhu to nikterak nevadí. Kulisy jsou nad míru dokonalé. Na svou dobu i tak jde o vcelku svěží dílo. ()

Reklama

Narciska 

všetky recenzie používateľa

Je velmi příjemné moci si oddechnout od filmů, co mají děj a spád. Je příjemná změna dívat se na film, který je postavený na hareckých osobnostech a vtipných dialozích. Film vás nenutí přemýšlet, místo toho vás nechá bezstarostně se unášet. Nese punc dávných grotesek, no láska tu má romantické kouzlo, které by mu současné filmy mohly závidět. ()

argenson 

všetky recenzie používateľa

To si můžete pustit nejblbější červenou knihovnu ze třicátých let, k tomu přilejt kýbl pestrých barev a vyleze vám z toho Elena a její amanti. Film zmiňovanej v dějinách světové kinematografie jenom proto, že ho natočil Renoir. Mě tahle secesní historka v papundeklových kulisách prostě nebavila. A Ingrid Bergman byla půvabná pouze v kloboucích, páč její vlasové kreace byly dost průser. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Inšpirované skutočnou postavou generála sukničkára a veľkú postavu republiky - generála Boulangera, avšak cieľ režiséra hlavne pobaviť nejak nevyšiel. Možno pár situácií, keď si dvaja dajú na frňák po noblesnom vyzvaní na súboj a nakoniec po súboji sa ešte kontrolujú či si navzájom veľmi neublížili, to bolo celkom vtipné. Tak aspoň an Ingrid sa dobre pozeralo, vtedy ešte herečky ako dámy. Aj Maraisa som videl zakukovať. Ale skôr na hereckého kolegu, že? 🫢 Ina žánrová konvenčnosť, ktorá získava na cene len preto, že je to staré a farebné. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (6)

  • Politickou predlohou filmu je život slávneho a veľmi obľúbeného generála Boulangera, ktorý v roku 1880 pôsobil ako minister vojny, takmer ohrozil francúzsku Tretiu republiku, musel ujsť a nakoniec spáchal samovraždu na hrobe svojej milenky. Režisér Jean Renoir ale nakoniec upravil scenár, aby sa na jeho život úplne nepodobal, pretože sa bál urážky jeho potomkov. Aj preto je v titulkoch jeho filmu jasne napísané: „Scenár a postavy tohto filmu sú čisto imaginárne a udalosti, ktoré sú v ňom zobrazené, nemožno považovať za udalosti, ktoré sa týkajú ľudí, ktorí existovali. Zápletka je čistá fantázia a autori nemali v úmysle spájať sa so žiadnou udalosťou." (Arsenal83)
  • Audrey Hepburn nechcela byť odlúčená od svojho manžela Mela Ferrera počas nakrúcania svojho filmu Usmievavá tvár (1957), preto natáčanie parížskych scén v jej filme bolo načasované tak, aby sa zhodovalo s Ferrerovým natáčaním tohto filmu. (Arsenal83)
  • Jean Renoir v rozhovore z roku 1962 povedal, že tento film mal byť reflexiou divadla javov s kladením otázok: „Kde sa začína komédia? Kde končí život?" Jeho primárnou motiváciou bolo pokúsiť sa zahrať Ingrid Bergmanovú v komických scénach na umelom a karikatúrnom stvárnení hier lásky a politiky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama