Reklama

Reklama

Colectiv

  • Česko Kolektiv (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2015 si požár v bukurešťském klubu Colectiv vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy na to začnou v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Poté dá jeden z lékařů echo týmu investigativních novinářů. Jedno odhalení střídá druhé, když začnou novináři odkrývat obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Nový ministr zdravotnictví po svém jmenování nechává nahlédnout pod pokličku nejen svého úsilí o reformu zkorumpovaného systému, ale také překážek, jimž je nucen čelit. Dokument Collective, který sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky, nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie (54)

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

Úzkost z prohnilosti systému, zaslepenosti zmanipulované veřejnosti a zoufalost z faktické nemožnosti něco trvale změnit k lepšímu hrstkou těch, co to myslí upřímně, akorát jim v jejich boji s větrnými mlýny neustále někdo svazuje ruce a podkopává nohy. Frustrace z toho, že jako lidská civilizace nesměřujeme k progresu, ale k degresi. V pravěku nám asi bylo líp. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prepojenie mafie a štátu v zdravotníctve. Ako odznie v dokumente, nie len na najvyšších úrovniach, ale v celom systéme. Od najnižších šarží , cez stredné až po najvyššie. Za peniaze z podvodov a korupcie si mocní kupujú podiel v špičkovej nemocnici vo Švajčiarsku. Politici sa komplet chodia liečiť do zahraničia, domácim popáleným mladým návštevníkom koncertu po požiari klubu ostávajú v "špičkovom" domácom popáleninovom centre akurát tak červíky za ušami. Otrasná, no žiaľ pravdivá správa o stave spoločnosti aj politiky. Zďaleka sa to netýka len postkomunistickej zóny, no v nej sú tieto prepojenia odvážne odhaľované hŕstkou odvážnych novinárov a ľudí zvnútra systému, čo sa ďalej nezvládajú pozerať na sústavné masívne odčerpávanie peňazí štátu do vrecák nenásytných zbohatlíkov, politikov a podnikateľov naviazaných na štát. Odmena? Zastrašovanie tajnou službou, že ak sa v tom mienia rýpať naďalej, nech myslia na vlastné rodiny. Pozn.: Zmienka o rumunských politikoch, liečiacich sa v zahraničí mi pripomenula zdravotné ťažkostí dvoch prezidentov CZ i SK, ktorým, keď prasklo niečo v bruchu boli spasení vo Viedni. Havel a Schuster. Otázka. Ak má každý život rovnakú hodnotu, boli aj všetci ostatní pacienti s rovnakou indikáciou okamžite odvelení na špičkové chirurgické oddelenie do Viedne? ()

DJ_bart 

všetky recenzie používateľa

[VIDĚNO 20.4.] "Když se tisk podrobí autoritám a úřadům, budou autority a úřady s občany zacházet špatně. To se stávalo a bude stávat vždy, po celém světě. A teď se to naneštěstí stalo i nám." ________ Přesně tyhle typy kauz a pofidérních machinací, kdy stát skrývá před svými občany pod pokličkou víc delikates než by bylo zdrávo, mě imrvére usvědčují v tom, proč moje inklinace k anarchismu a všeobecný nedůvěře vůči institucím a autoritám nejsou jen tak bezdůvodný. 'Colective' je totiž strhující observační dokument, který nekompromisně a zcela bez příkras odhaluje hluboce zakořeněnou korupci v administrativě rumunský vlády a její konexe s mafiánskými strukturami v otázce neefektivity veřejného zdravotnictví - tento impulz vyvolal brutální požár ve stejnojmenném bukurešťském klubu Colectiv jež si vyžádal nad 180 zraněných a 27 mrtvých, následná totální ignorance ze strany vlády, což vyústilo v masový protivládní demonstrace. Dokument velice sugestivní paralelní optikou sleduje tři příběhové linky - komplikovanou práci investigativních novinářů, dopad onoho požáru na život přeživších, a litý boj nově zvoleného ministra zdravotnictví za liberální stranu PLUS proti byrokratický vládě sociálních demokratů.... 'Colective' je tak v rezoluci naprosto evidentní exemplární důkaz toho, že nezávislá novinařina/investigativní žurnalistika a rezistence společnosti proti bezpráví ze strany státu jsou nezbytným pilířem ochrany liberální demokracie v dnešních časech, kdy se do čela světových mocností dostávají populističtí autoritáři - z praxe lze namátkou vyjmenovat pár magorů co dosud usedli na trůn: Trump, Putin, Orbán, Bolsonaro, Kaczynski, Erdogan, Lukašenko, Maudi, u nás duo Zembiš - a potažmo lze vyjmenovat pár dalších pazmrdů, kteří touží po autokratický formě vlády: Okamura, Kotleba, Le Pen, Salvini, etc. - kteří jsou schopni bezskrupulózně kráčet i přes mrtvoly a bezproblémově na denním pořádku porušovat základní lidská práva. Film má totiž ve svým hořkým závěru velmi hodnotný poselství vypovídající o tom, jak je důležitý, aby i mladá generace chodila pravidelně volit a aktivně se angažovala a participovala v politickým dění.... [#OSCARS2021] ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Celovečerný Black Mirror, len s pridanou hodnotou čierneho zrkadlenia reality. Ide síce o dokument, ale vďaka spracovaniu to po pár minútach prestanete vnímať a uveríte, že sledujete hraný film. Je tu toho ešte viac na analýzu, napríklad plynulý prechod od jednej hlavnej postavy k druhej, pričom tento krok je maximálne logicky zmotivovaný. No a je tu toho ešte viac aj na premýšľanie, nie je to len investigatívna novinárčina, ale napríklad aj sledovanie fungovania populistickej politiky v takýchto extrémnych prípadoch. Ak niečo mierne, ale vážne iba mierne skritizovať, tak len to, že prvá polovica je asi lepšia a intenzívnejšia. Ale to je dané aj celkovým pesimistickým vyznením filmu a vážne temným záverom. ()

Filmmaniak 

všetky recenzie používateľa

Přesně mířená dokumentární rána na solar, která je už po prvních dvaceti minutách stokrát hustější a výživnější než celá metanolová aféra. Co začíná jako totální průser jedné rumunské nemocnice, končí v absolutní deziluzi o tamním zdravotnictví vůbec, prolezlém prostřednictvím státního aparátu skrz na skrz korupcí, podvody a lhaním. Geniálně realizovaná observace investigativních novinářů, nořících se navzdory anonymním výhrůžkám do zákulisí pohádky o tom, jak by socialistické zdravotnictví mělo léčit lidi, ale místo toho je zabíjí. Na náladě to nikomu nepřidá, ale o to důležitější je, že takovéto věci vznikají. ()

Dzeyna 

všetky recenzie používateľa

Když to porovnám s Navalnyho "dokumentem", tak je tohle o 100% lepší. Je to mnohem smysluplnější a taky tam jsou vidět velké následky té zmiňované korupce a ne pouze majetek, který si pořídili určití lidé za ulité peníze. Nicméně na druhou stranu, je dobře, že skandál ohledně dezinfekčních prostředků Rumunsko objevilo před covidem. Všechno zlé je k něčemu dobré. ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Mimoriadne zaujímavý a znepokojujúci film. Pre nás ešte viac, pretože niečo obdobné sa dialo a deje aj na Slovensku. Chápadlá mafie už majú medzinárodnú dĺžku a jej metódy sú minimálne podobné, ak nie priamo totožné. Rovnako ako impotencia štátnych orgánov pri vyšetrovaní. Kapry si skrátka v žiadnej krajine nevypúšťajú rybník. Investigatívni novinári majú veľmi skromné možnosti a môžu maximálne vzbudiť záujem a hnev verejnosti. Ten ako vieme trvá tri dni a aj priemerne schopný a bezškrupulózny politik ho dokáže stlmiť za krátku dobu. Z filmu trčí beznádej, ktorá je najlepšie vyjadrená vo vete, ktorú dobre poznáme aj na Slovensku: "Čo ešte viac sa musí stať, aby ..." ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Premiéra dokumentu byla na filmových festivalech v Torontu a Benátkách. "Mého syna zabila chyba v komunikaci," říká v otec jedné z obětí, kterou odmítli převést do lépe vybavené nemocnice ve Vídni a zabila ho infekce na popáleninách. Nemocnice to vysvětlila "chybou v komunikaci"situaci popsalo právě pojmem "chyba v komunikaci". Dozvídáme se, že na nemocniční infekce v Rumunku zemře ročně 12 tisíc lidí, což je nejvíce v EU. Režisér Nanau postupně odhaluje větší obraz co se stalo. Když jsme se jako diváci ocitli na koncertě , kde běží píseň proti zkorumpované vládě a zpěvák říká, že ty ohňové efekty nejsou součástí vystoupení, došla mi ta hrůza, že jsem na tom koncertě v Colectivu. Pak začalo peklo. Objevují se další důkazy, z nemocnice zmizely desítky milionů eur, za které si místní primátor postavil soukromou kliniku ve Švýcarsku. Na konci dokumentu se dozvídáme, že sociální demokraté opět vyhrávají volby...Marnost nad marnost. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

K tomu se mi nedá nic slušného napsat. Snad jen vyjádřit soustrast a účast pozůstalým a přeživším. Bezmoc vůči prohnilému systému.. Maras. Hnus. Světlo v tunelu nulové. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Colectiv” bol nočným klubom v hlavnom meste Rumunska, čiže v Bukurešti, kde 30. októbra, to jest v piatok, v roku 2015, počas hrania koncertu metalcoreovej skupiny "Goodbye to Gravity" , konkrétne pri príležitosti vydania nového albumu "Mantras of War" , došlo k mimoriadne tragickej udalosti... Pyrotechnika kapely pozostávajúca z prskavých ohňostrojových sviečok zapálila horľavosť klubu. Následný požiar v spojení s otrávením sa toxínmi uvoľňovanými z horiacej peny, dvojako zapríčinilo najmä to, že hneď na mieste tragédie zhorelo zaživa, alebo sa skrátka udusilo 27 mladých ľudí a ďalších 180 bolo zranených, pričom z tohto množstva popálených pacientov, ešte behom štyroch nasledujúcich mesiacov, zomrelo ďalších 37 ľudí v nemocniciach všade po Rumunsku. Spolu to celkovo vychádza až na 64 obetí, čo sa zaraďuje k vôbec najsmrteľnejším požiarom v histórii krajiny. Masové protesty proti korupcii spojenej s požiarom viedli k rezignácii rumunského predsedu vlády, Victora Ponta, a i napriek tomu to šéfredaktorovi športových novín "Gazeta Sporturilor," Catalinovi Tolontanovi, očividne stále nestačilo, a preto sa za asistencie týmu investigatívnych novinárov, začal(i) vŕtať v obzvlášť závažnej kauze, ktorá v podstate rozkrýva naprosto neuveriteľné skutočnosti. Vysvetlím. Totižto sa zistilo, že firma Heri Pharma, ktorá vyrába dezinfenkciu, prehnane, až 10 násobne (z)riedila dezinfenkčné prostriedky, ktoré sa potom distribuovali do cca 350 nemocníc všade po krajine, kde súčasne ležali i postihnutí pacienti z danej udalosti. Tým pádom sa začali po nemocničných oddeleniach roznášať všelijaké bakteriálne infekcie, vďaka čomu začali úplne zbytočne umierať pacienti, a to ešte určite nie je konečný súčet všetkých zlyhaní... ! V druhej polovici sa do diania taktiež zapojil i novopečený minister zdravotníctva, Vlad Voiculescu, ktorý pokým má ešte nejaký čas, sa pokúsi čosi urobiť so vskutku ozaj nezávideniahodnou situáciou... / Rumunsko jednoznačne patrí medzi najviac skorumpované štáty členských krajín EÚ, pričom ani Slovenská republika nie je na tom o moc lepšie. Iba o pár priečok vyššie, čo je takmer to isté ! Ak by sa i u nás našiel niekto rovnako odvážny, ako povedzme, rumunský kameraman - dokumentarista, Alexander Nanau, boli by sme opäť nemilo prekvapení, na čo by sa zase prišlo... ? Nakrútil, t. j. režíroval, produkoval, zostrihal, či si aj napísal vlastný scénar, ale predovšetkým snímal udalosti priamo v "tesnej blízkosti" , kedy som býval pomerne veľmi často znepokojeným divákom, až pomaly rozhorčeným, ako je toto vôbec možné v "modernej Európe" ? Dokument, ktorý vydesí oveľa viacej, než Čeľuste s Votrelcom dohromady, pretože v tomto prípade sa jedná o realistický hororový thriller v priamom prenose ! ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Autentické zábery, z ktorých tuhne krv v žilách a pripomenie zraniteľnosť človeka. Aj pri dnešných podmienkach môže zobrať život „obyčajný“ požiar v krajine EU a naozaj ma šokovala tá rýchlosť, akou sa oheň šíril. Avšak po tomto úvode sme dostali už len investigatívnu, novinárčinu, vyšetrovanie, tlačovky, protesty. Proste bežné veci dnešnej demokracie a nehovorme, že sa to deje len vo východnej Európe, to je krátkozraké. Spoločnosť je skorumpovaná na celom svete, žiaľ tento mor ťažko odstrániť, pretože je to aj o ľuďoch samotných. Ono skorumpovaní nie sú len „tí hore“, skorumpovaní sú aj tí dole v malej miere (veď už aj platba bez bločka je vlastne krádež) a keby boli hore, väčšina koná rovnako. U nás sa potvrdilo, že aj antikorupčné strany keď sa dostanú k moci, začínajú zrazu mať korupčné kauzy. Dokument nenudil a priniesol snahu niečo napraviť. V dlhodobom horizonte som voči zlepšeniu tejto situácie ale skeptický. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý by teoreticky mal mať predpoklad hodnotenia za plnú palbu. Pojednáva totiž o silnej téme akou sú skorumpované praktiky v zdravotníctve, kde prvoradé nie je zdravie pacienta, ale nabalenie sa pár oligarchov. Koniec koncou to nie až tak vzdialene pripomína aj situáciu u nás na Slovensku. Prakticky je to však dokument, ktorý skôr diváka privedie do letargie, než by ho naštval, pohoršil alebo v ňom vyburcoval akékoľvek emócie, že niečo také sa môže diať v neďalekom Rumunsku. Staromódna forma dokumentu, kde sa nekladie dôraz na žiadne rýchle strihy a pod. by vôbec nevadila, ono skôr vadí, že pri prehnanej dĺžke hodinu a pätdesiat minút, ten dokument na väčšinu času skĺzne do obyčajného sledovania tlačoviek politikov, novinových článkov, nekonečných otázok novinárov a samotnú tému nijako zvlášť nedramatizuje. Okrem úvodného silného momentu s aktuálnym videom z koncertu, kde došlo k požiaru, tak neponúka v ďalšej hodine a 45 minútach nič čoby sledovanie robilo zaujímavým. Odvaha sa novinárom nedá uprieť, ale po zhliadnutí sa nemôžem ubrániť pocitu, že toto mohlo mať väčší dopad ako 20 minútová reportáž, než takmer dvojhodinový dokument. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Rumunsko je na tom s korupciou ešte o trochu horšie, ako Slovensko, no i tak mi tu množstvo momentov pripomenulo tunajšie pomery. Smutný film o smutných novinároch, snažiacich sa aspoň trochu pomôcť svojmu smutnému národu - a práve ľuďom ako sú oni treba okolo krku vešať všetky medaily sveta, keďže riskujú krk svoj, aj svojej rodiny, aby pomohli kolektívu. Prvotriedna investigatívna práca s toľkými vypätými situáciami, až sa človeku miestami nechce veriť, že nie sú hrané. Kto tu trepe niečo o nudných dokumentoch o pletení housek, by mal prepnúť späť na repetitívne, šablónovité true crime seriály z netflixu. V tých je lacného napätia až až. ()

Lischai 

všetky recenzie používateľa

Téma super, ale ze zpracování mám takový rozpačitý pocit. Přišlo mi to málo jako film a víc jako... nevím... ilustrace k novinovému článku? Vidíme novináře v zasedačce, jak koukají do papírů a jeden z nich řekne. "Ředili to desetkrát." A pak střih na zprávy, kde reportérka hlásí: "Dle investigace deníku se ukazuje, že látka byla ředěná." Střih na tiskovku. Náměstek říká: "Bylo to ředěné, ale nevadí to." Jako jo, zajímavý, ale připadám si, že koukám na něco, co jsem si mohl za deset minut přečíst na wiki. ()

Nach 

všetky recenzie používateľa

Výborný a napínavý dokument, který mě několikrát šokoval. Naprostá prohra poctivosti na úkor korupce a nekompetentnosti. Postupné odhalování a pokusy o nápravu se všemi protivenstvími ze strany prohnilých úřadů mi skoro až připomínalo Hlavu 22 ve své stupiditě, která vládne a myslí na cokoli, jen ne na blaho a záchranu lidských životů. Velký palec nahoru všem, kteří se pokoušeli o nápravu, ať šlo o ministra zdravotnictví (toho pozdějšího) či novináře ze Sportovního děníku, atd. A předně děkuji HBO, jenž s tím vyšlo na světlo světa v tomto vskutku excelentním dokumentu z investigativního prostředí. 90% ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

ve své podstatě old-school dokument,který postrádá švih "současných" věcí tak jak je známe třeba z Netflixu,ale to co ztrácí v rámci formy,to bohatě vynahrazuje tématem a to je extrémně silný kafe.Je tam poměrně dost momentů,které jsou v dnešní době skoro až neuvěřitelné,nicméně v těchto končinách nejspíš úplně běžné.A ono,co si budeme povídat,je tam nejedna paralela i s tím co se děje u nás.Tady sice ještě nemáme v nemocnicích pacienty s červy,protože někdo pajcuje desinfekci a mnohé další podobné výstřelky,ale podvodů v podobě nastrčených firem,korupce atd tu taky budeme mít dost.Třešničkou na dortu je tu pak úplný konec,kdy neschopná a nenažraná strana po odstoupení z vlády (pod tlakem lidu) v dalších volbách znova s přehledem vyhraje.Úplně přesně to samé vidím i tady a je mi z toho celkem smutno.Tohle fakt nemá happy end...85% ()

campix 

všetky recenzie používateľa

Málokdo asi ví, že v roce 2015 vypukl v jednom z Bukurešťských klubů požár během koncertu a na místě zemřelo 27 lidí. Dále se ale stalo, že díky neschopnému a prohnilému zdravotnickému systémů v nemocnicích zemřelo ještě několik desítek dalších na nemocniční infekci, když Rumunsko odmítlo pomoc v léčbě od zahraničních zemí . Alexander Nanau rozjíždí investigativní dokument, kde jde hrstka novinářů a nově zvolený reformní ministr zdravotnictví do boje proti prohnilému systému, mafiánům ve vedení nemocnic a ve firmách, které ředí desinfekční prostředky. Velice zajímavé, místy velmi ukecané, jelikož se vyhýbají většině explicitních záběrů, ale zároveň ne nudné. Velmi kvalitní dokument, který ukazuje, že ani v Evropě se Vám nemusí dostat kvalitní lékařské péče. ()

Súvisiace novinky

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (viac)

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

30.04.2021

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům zdarma projekci filmů Chlast, Corpus Christi a Kolektiv. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června na základě… (viac)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (viac)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (viac)

Reklama

Reklama