Reklama

Reklama

Colectiv

  • Česko Kolektiv (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2015 si požár v bukurešťském klubu Colectiv vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy na to začnou v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Poté dá jeden z lékařů echo týmu investigativních novinářů. Jedno odhalení střídá druhé, když začnou novináři odkrývat obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Nový ministr zdravotnictví po svém jmenování nechává nahlédnout pod pokličku nejen svého úsilí o reformu zkorumpovaného systému, ale také překážek, jimž je nucen čelit. Dokument Collective, který sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky, nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě. (HBO Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (54)

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

Úzkost z prohnilosti systému, zaslepenosti zmanipulované veřejnosti a zoufalost z faktické nemožnosti něco trvale změnit k lepšímu hrstkou těch, co to myslí upřímně, akorát jim v jejich boji s větrnými mlýny neustále někdo svazuje ruce a podkopává nohy. Frustrace z toho, že jako lidská civilizace nesměřujeme k progresu, ale k degresi. V pravěku nám asi bylo líp. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Autentické zábery, z ktorých tuhne krv v žilách a pripomenie zraniteľnosť človeka. Aj pri dnešných podmienkach môže zobrať život „obyčajný“ požiar v krajine EU a naozaj ma šokovala tá rýchlosť, akou sa oheň šíril. Avšak po tomto úvode sme dostali už len investigatívnu, novinárčinu, vyšetrovanie, tlačovky, protesty. Proste bežné veci dnešnej demokracie a nehovorme, že sa to deje len vo východnej Európe, to je krátkozraké. Spoločnosť je skorumpovaná na celom svete, žiaľ tento mor ťažko odstrániť, pretože je to aj o ľuďoch samotných. Ono skorumpovaní nie sú len „tí hore“, skorumpovaní sú aj tí dole v malej miere (veď už aj platba bez bločka je vlastne krádež) a keby boli hore, väčšina koná rovnako. U nás sa potvrdilo, že aj antikorupčné strany keď sa dostanú k moci, začínajú zrazu mať korupčné kauzy. Dokument nenudil a priniesol snahu niečo napraviť. V dlhodobom horizonte som voči zlepšeniu tejto situácie ale skeptický. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prepojenie mafie a štátu v zdravotníctve. Ako odznie v dokumente, nie len na najvyšších úrovniach, ale v celom systéme. Od najnižších šarží , cez stredné až po najvyššie. Za peniaze z podvodov a korupcie si mocní kupujú podiel v špičkovej nemocnici vo Švajčiarsku. Politici sa komplet chodia liečiť do zahraničia, domácim popáleným mladým návštevníkom koncertu po požiari klubu ostávajú v "špičkovom" domácom popáleninovom centre akurát tak červíky za ušami. Otrasná, no žiaľ pravdivá správa o stave spoločnosti aj politiky. Zďaleka sa to netýka len postkomunistickej zóny, no v nej sú tieto prepojenia odvážne odhaľované hŕstkou odvážnych novinárov a ľudí zvnútra systému, čo sa ďalej nezvládajú pozerať na sústavné masívne odčerpávanie peňazí štátu do vrecák nenásytných zbohatlíkov, politikov a podnikateľov naviazaných na štát. Odmena? Zastrašovanie tajnou službou, že ak sa v tom mienia rýpať naďalej, nech myslia na vlastné rodiny. Pozn.: Zmienka o rumunských politikoch, liečiacich sa v zahraničí mi pripomenula zdravotné ťažkostí dvoch prezidentov CZ i SK, ktorým, keď prasklo niečo v bruchu boli spasení vo Viedni. Havel a Schuster. Otázka. Ak má každý život rovnakú hodnotu, boli aj všetci ostatní pacienti s rovnakou indikáciou okamžite odvelení na špičkové chirurgické oddelenie do Viedne? ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý by teoreticky mal mať predpoklad hodnotenia za plnú palbu. Pojednáva totiž o silnej téme akou sú skorumpované praktiky v zdravotníctve, kde prvoradé nie je zdravie pacienta, ale nabalenie sa pár oligarchov. Koniec koncou to nie až tak vzdialene pripomína aj situáciu u nás na Slovensku. Prakticky je to však dokument, ktorý skôr diváka privedie do letargie, než by ho naštval, pohoršil alebo v ňom vyburcoval akékoľvek emócie, že niečo také sa môže diať v neďalekom Rumunsku. Staromódna forma dokumentu, kde sa nekladie dôraz na žiadne rýchle strihy a pod. by vôbec nevadila, ono skôr vadí, že pri prehnanej dĺžke hodinu a pätdesiat minút, ten dokument na väčšinu času skĺzne do obyčajného sledovania tlačoviek politikov, novinových článkov, nekonečných otázok novinárov a samotnú tému nijako zvlášť nedramatizuje. Okrem úvodného silného momentu s aktuálnym videom z koncertu, kde došlo k požiaru, tak neponúka v ďalšej hodine a 45 minútach nič čoby sledovanie robilo zaujímavým. Odvaha sa novinárom nedá uprieť, ale po zhliadnutí sa nemôžem ubrániť pocitu, že toto mohlo mať väčší dopad ako 20 minútová reportáž, než takmer dvojhodinový dokument. ()

Tosi 

všetky recenzie používateľa

Konečně o sobě rumuni natočili něco pravdivýho a hned je z toho nominace na Oscara. Korupce je v Rumunsku asi tak rozsáhlá, jako doping u bulharskejch vzpěračů, ale tohle bylo tak velký, až to bylo věrohodný. Paradoxně největší korupční aféru v zemi vytáhl na světlo světa sportovní denník. Trvat to hodinu, je to akorát, ale téměř dvě!? Byl jsem z toho ke konci docela uzívanej, takže jen tři pecky. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. září 2019 na filmovém festivalu v Benátkách. (Homerking)
  • Jedná se o první rumunský film, který byl nominován na Oscara. (Homerking)

Súvisiace novinky

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (viac)

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

LUX Film Days promítnou filmy zdarma

30.04.2021

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům zdarma projekci filmů Chlast, Corpus Christi a Kolektiv. Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června na základě… (viac)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (viac)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (viac)

Reklama

Reklama