Reklama

Reklama

Ukradnutý štát

  • Česko Ukradený stát (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Kauza Gorila predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska. Diera do steny konšpiračného bytu znamenala zároveň dieru do fasády demokratického štátu a vládnutia. Viedla nakoniec k pádu slovenskej vlády, ale vyniesla k vláde späť Roberta Fica, hoci bol tiež významným aktérom týchto aktivít. Túto periódu reflektoval film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi práve tohto filmu. Krátko po začiatku nakrúcania došlo k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a natáčanie nabralo iný smer. Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a (bývalí?) agenti spravodajských služieb. Výsledný tvar reflektuje mechanismy ovplyvňovania štátu aj verejnej mienky prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak poskytovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť... (VIRUSfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (32)

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Na jednu stranu je chvályhodné, že Piussi se pokusila dát prostor různým názorům, na stranu druhou se tak v dokumentu objevují mimozemšťané z Hvězdné pěchoty s krycím názvem Občanský tribunál. Bohužel mám pocit, že z filmu mi na delší dobu utkví pouze kníkání jeho režisérky a seance s Občanským tribunálem, obojí byl poctivý masakr pro uši. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Z historického hľadiska bude tento dokument významný, rieši totiž postupný morálny úpadok slovenskej politickej scény pre moc a peniaze. Oceňujem mnoho hostí a snahu o istú vyváženosť názorov, čo je však katastrofálnou fackou je technická záležitosť a to, že si autorka projektu nahovorila vlastný film. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Film "Ukradnutý štát" mal premiéru v roku 2019 a potom sa záhadne vytratil. Pani Zuzana Piussi v tomto investigatívnom dokumente pátra po pravde. Jej práca napriek tomu, že je pravoverná liberálka, bola mainstreamom napadnutá a dehonestovaná. Dokument následne vyšiel účelovo zostrihaný, bez veľmi podstatných častí. Najviac jej vyčítali, že dala priestor bývalému dôstojníkovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavlovi Forischovi a tiež aj fakt, že počas súdu s Mariánom Kočnerom sa dobrovoľne stala jeho dôverníčkou, čo je legálny post, právo obžalovaného. Jediné, čo filmárka Zuzana Piussi chcela, bolo dozvedieť sa pravdu o udalostiach, ktoré bezprostredne súvisia s vraždou novinára Jána Kuciaka. Tento jej dokumentárny film je síce oficiálny, legálny, ale vplyvom mocných záujmových skupín ovládajúcich dianie v Slovenskej republike, odsúvaný do úzadia. Prečo? Komu to vyhovuje? *** ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Investigativní dokument nejen o tom, co vedlo k vraždě Kuciaka, je plný tolika různých figurek, že jsem se ve výsledném chaosu převážně ztrácel. Propojení zločinu a politiky asi nikoho nepřekvapí, jde jen o to, jak velká kde ta chobotnice je. Aktivisté hrající si na Duo Yamaha byli příšerní (a vůbec jsem jejich zpěvu nerozuměl). Navíc toho o slovenské politice nevím tolik, abych se v těch informacích dokázal zorientovat (50%). ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Otrasný hlas Piussi, to bolo snáď horšie ako by to hovoril Stephen Hawking cez ten svoj prístroj, keby ešte žil. Obsahovo ok, má to aj pravdivé fakty, ale na druhej strane je to jednostranne ladené, nádych propagandy je viac ako citeľný. A už po voľbách sa ukazuje, že téma Kuciak zaujímavá už tak nie je a oligarchia je vymenená za inú oligarchiu. Celková hodnota dokumentu veľmi slabá. Ideme vraj proti mafii a hneď na začiatku počuť z tribúny rozprávať Kisku, pozemkového mafiána. ()

Galéria (28)

Reklama

Reklama