Reklama

Reklama

Ukradnutý štát

  • Česko Ukradený stát (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Kauza Gorila predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska. Diera do steny konšpiračného bytu znamenala zároveň dieru do fasády demokratického štátu a vládnutia. Viedla nakoniec k pádu slovenskej vlády, ale vyniesla k vláde späť Roberta Fica, hoci bol tiež významným aktérom týchto aktivít. Túto periódu reflektoval film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi práve tohto filmu. Krátko po začiatku nakrúcania došlo k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a natáčanie nabralo iný smer. Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a (bývalí?) agenti spravodajských služieb. Výsledný tvar reflektuje mechanismy ovplyvňovania štátu aj verejnej mienky prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak poskytovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť... (VIRUSfilm)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (32)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Otrasný hlas Piussi, to bolo snáď horšie ako by to hovoril Stephen Hawking cez ten svoj prístroj, keby ešte žil. Obsahovo ok, má to aj pravdivé fakty, ale na druhej strane je to jednostranne ladené, nádych propagandy je viac ako citeľný. A už po voľbách sa ukazuje, že téma Kuciak zaujímavá už tak nie je a oligarchia je vymenená za inú oligarchiu. Celková hodnota dokumentu veľmi slabá. Ideme vraj proti mafii a hneď na začiatku počuť z tribúny rozprávať Kisku, pozemkového mafiána. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Investigativní dokument nejen o tom, co vedlo k vraždě Kuciaka, je plný tolika různých figurek, že jsem se ve výsledném chaosu převážně ztrácel. Propojení zločinu a politiky asi nikoho nepřekvapí, jde jen o to, jak velká kde ta chobotnice je. Aktivisté hrající si na Duo Yamaha byli příšerní (a vůbec jsem jejich zpěvu nerozuměl). Navíc toho o slovenské politice nevím tolik, abych se v těch informacích dokázal zorientovat (50%). ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ukazuje sa, že mediána aj politická scéna na Slovensku sa vyvíja vždy v závislosti od toho, ako dobre momentálne funguje trh so spravodajskými informáciami a vyrábanými dezinformáciami. Tento informačný chaos ešte posilňujú bývalí agenti tajných služieb svojimi reláciami v alternatívnych médiách, kde obratne servírujú mix pravdy a kadejakých konšpirácií. Nad tým všetkým je partia ambicióznych mladých mužov a a žien, vlastnená korporáciami s nie vždy jasnými politickými zámermi, túžiaca sa zaradiť do politického mainstreamu a produkujúca iný mediálny mix pravdy a lží. Iná partia často zvláštne pôsobiacich "alternatívnych" žurnalistov a aktivistov s nejasným pozadím, napáda predovšetkým liberálnu časť médií a politiky. Avšak ani oni nie sú len vyšinutí blázni, a psychopati, ako ich liberáli označujú, a často sa medzi ich štylisticky často úbohými vyprodukovanými výstupmi, nájde perla, ktorú v oficiálnej tlači nenájdete. Ako trefne hovorí novinárka Jana Teleki (ktorá patrí medzi jednu z mála štýlovo dobre píšucich a zároveň informačne bohato zásobených novinárov na alternatívnej strane): "Najlepšie články na Slovensku sú tie, ktoré nikdy nevyšli." Dôvodom je, že obsahovali natoľko závažné odhalenia, že ich zverejnenie preplatili tí, ktorí nemali záujem o to, aby tieto informácie boli verejné. Skvelá dokumentárna práca režisérky, ktorá našla množstvo postáv a postavičiek, ochotných v dokumente vystúpiť. Nádherná je tiež sprievodná hudobná zložka, obsahujúca syntetizátorom sprevádzané zvláštne texty skupinky rovnako vyšinuto pôsobiacich ľudkov. Nazývajú sa honosne a všeľudovo Občiansky tribunál. Ich demonštrácie čítajúce maximálne 20 ľudí ale pôsobia nie ako občiansky tribunál, ale ako karneval psychopatov.. Záverečná pieseň kapely Živé kvety nemá chybu. V jej dôsledku je záverečnou vetou filmu veta: "2020, chce sa mi vracať.". Po skončení dokumentu, niet sa veru prečo takémuto pocitu čudovať. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Kurevsky tendenčná záležitosť, ktorá predostiera niekoľko zásadných informácií, pričom s odstupom času troch rokov, už bohužiaľ ani tie nemajú takú hodnotu, ako v minulosti. Samotný dokument, ktorý môžu diváci voľne vzhliadnuť, prešiel ráznym okresaním, nakoľko Piussi špárala do hovien, ktoré vysrali ľudia terajšej vlády na SVK. Veľká liberálka dostala ukážkovo po prstoch a musela sa zmieriť s tým, že nie všetko môže, pričom buď sa zmieri so svojimi možnosťami, alebo bude držať hubu úplne. Boh ho vie, ako to cíti. Čo sa týka spracovania dokumentu, je čisto priemernou záležitosťou bez popudu emócií v pomerne nekvalitnej forme. Vzhľadom na silnú tému, ponúka naozaj pramálo .. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Dovolím si povedať, že Zuzana Piussi ide na vec tým správnym spôsobom. Snaží sa byť objektívna, to znamená, že oslovuje všetky možné osobnosti, i keď v tomto prípade sa nedá hovoriť o jedných a druhých, Ukradnutý štát vám dá pocítiť, že všetko je tak prepletené a komplikované, až vám z toho doslova príde zle. Neponúka vlastný pohľad, necháva na divákovi, nech si urobí názor sám. Pre niekoho to ale môže znamenať problém, či Piussi nemala byť predsa len ako autorka subjektívnejšia. Osobne si to nemyslím a oceňujem, že pred kameru dostala zaujímavú sortu ľudí a tí toho povedali skutočne dosť. Nie však natoľko, aby sa prípad zázračne vyriešil, ale to zatiaľ nedokázala ani polícia. ()

Galéria (28)

Reklama

Reklama