Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Česko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (viac)
Trailer 2
Česko, 2021, 118 min (Alternatívna 112 min)

Réžia:

Patrik Hartl

Predloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scenár:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrajú:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Prvok, Šampón, Tečka a Karel sú dlhoroční kamaráti v strednom veku, ktorí si na triednej stretávke po dvadsiatich rokoch priznajú, že nežijú tak, ako si predstavovali. A rozhodnú sa s tým niečo urobiť. Je možné riešiť krízu stredného veku provokatívnou hrou s takmer nesplniteľnými úlohami? Ako štyridsiatnik zistí, či je naozajstný chlap? Ako zabráni korózii svojich ideálov, rozplynutiu snov a scvrkávaniu semenníkov? Prvok, Šampón, Tečka a Karel sa pokúsia nájsť v sebe odvahu urobiť poriadnu kravinu ako zamlada. Alebo aspoň odvahu hovoriť za všetkých okolností to, čo si naozaj myslia. Kto splní úlohu, nie je „sráč“... (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (636)

claudel 

všetky recenzie používateľa

Nevybavuji si, že by byl nějaký český film tak hvězdně obsazen, že by i ty nejmenší role sehráli naši přední herci. Ústřední kvarteto navíc nemohlo být zvoleno lépe. Tenhle fakt zdobí snímek nejvíce. Knihu, jako všechny ostatní od Patrika Hartla jsem samozřejmě četl, ale uplynula již dlouhá doba, tak jsem si pamatoval pouze útržky. Když si filmovou adaptaci vzal do rukou sám autor, nepředpokládám, že by to mohlo dopadnout nějakým excesem či fiaskem. Mně film sedl do nálady a považuji jej za hořkosladkou realitu mnoha lidí. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Konečně po dlouhé době česká komedie, která je upřímná, vtipná, zábavná, chytrá, s námětem, který si klidně párkrát zopakujete a s bandou herců, kteří se naprosto perfektně sešli. Patrik Hartl se bál na Instagramu zbytečně. Tohle je jednoznačně hodně povedená záležitost, která snad nemůže urazit nikoho. ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

Vo finále som ostal absolútne prekvapený. "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" tak trošku naznačuje, že naši českí susedia ešte nezabudli, čo je to humor. Kým rok 2020 českú komédiu absolútne pochoval niekam na dno ("Chlap Na Střídačku" , "Bourák" , "Štěstí Je Krásna Věc" , "Casting Na Lásku"), tu sa bude rozprávať úplne iný príbeh. Musím povedať, že všetci z našej ústrednej štvorice podali skvelé výkony, film je vtipný na správnych miestach a je dramatický na správnych miestach. Reálne by som povedal, že film je asi viac drámou než komédiou. Alebo v istom momente im ide humorná karta, no potom nám tvorcovia viac odhalia karty a uvedomil som si, že je to celé vynikajúco napísané. Nečítal som knihu, no ak je to spracované rovnako ako vo filme, tak sa nedivím, že ide o tak skvelý zážitok. Pretože všetci čo sa do toho zapojili tento film spravili skvelým. Osobne by som povedal, že jediné čo ma iritovalo na filme bolo, že sa tu často objavia talentovaní herci, ktorí majú na viac, než byť zasadení len do malej role, ktorá je tam na pár sekúnd alebo minút. A keby ide o jedného, tak mi to nevadí. No tu ich bolo skutočne poriadne veľa. A ide o role, ktoré mohol zahrať ktokoľvek. No musím uznať, že už dávno som sa necítil pri českom filme tak dobre ako tu. A skoro som uvažoval o svojom najvyššom ratingu. Keď som si to ale v hlave rozležal, nejaké zakopnutia by som tu predsa len našiel. No to priateľstvo, tá úprimnosť a dobré nápady ma skutočne pozitívne prekvapili. Jeden z najlepších českých filmov posledných rokov. Hodnotenie: A ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Asi nejlíp moje podstatné výtky vystihuje komentář Idego. Pro mne je tenhle film chameleonem, který se tváří na oko jako komedie, ale je to jen a jen neředěná depka, dokonce s tragickým koncem. Protože do komedie se smrt jedné  z hlavních postav prostě nehodí. (A neberu to jako spoiler, o tom tady píše kdekdo.) Je to asi podobné, jako kdyby v detektivce podle Agathy Christie přistáli mimozemšťané. Také mi vadí naprostá plochost charakterů ženských postav - manželka je mašina na rození dcer, kterou první problém odrovná tak, že skončí v nemocnici, ostatním holkám jde jen o sex, snad jedině maminka policajta je nějakým způsobem zajímavá. Spousta linií není dořešena. Jak to skončilo s tou IT firmou? Co chudák ta holka, co má s rejžou syna? Ti dva se po její nevěře usmíří, nebo ne? Polda jde za tlustou sestřičkou ze zoufalství, nebo ne? Jak dopadly reklamy? Vymaní se polda z vlivu matky? Dost se bojím, aby se nechystal druhý díl. Vlastně ty postavy se za celý film odnikud nikam nepohnou - polda bude pořád bydlet u mámy, ajťák pořád nebude vědět, jestli své ženě může věřit, dlouhán bude mít doma čtyři dcery a pořád malý plat, jen rejžova postava vypadala, že prožije nějaký přerod, ale to se asi panu autorovi kdovíproč nehodilo do krámu. Oceňuju slušnou kameru, lokace a střih. Vadí mi opět snaha dělat humor z chlapů převlečených za ženské  viz Láska na špičkách. Ha ha ha. Takže depresivní film s mimikry komedie, který depresivně začne, pokračuje a skončí. ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

To se takhle sejdou 4 kamarádi na třídním srazu, je jim všem kolem 40ti let a chovají se, jako kdyby jim bylo 6 roků. A já měla pocit, že mě stroj času vzal do doby Poledňákové, kdy všichni muži – bez ohledu na věk – zůstávali pořád „roztomilými kloučky“. Akorát, posun tam byl u žen. To nebyly poledňákovsky moudré a chápající maminky (i když jedna taková aspirantka na Gándhího cenu tam byla taky), spíš byly uštvané, vyděšené, naštvané nebo vlezlé. Zápletka nedává smysl a vedlejší peripetie většinou taky ne, dramatická vsuvka do tohoto typu filmu nepatří a ještě to podrazily výkony adorovaných herců, kteří však neumí v žádném filmu zahrát jinou polohu než věčnou nasupenost. Takže tady taky nic jiného nepředvedli. SHRNUTÍ: Kterak ze sebe dobrovolně udělat pitomce, abys vyhověl svým spolužákům ze střední… Aha, no jo vlastně… Takže udělat ze sebe pitomce asi není pro hrdiny příliš velká námaha. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (27)

  • Hynek Čermák (Tečka) zde po většinu času filmu nosí bundu Artaxes Soft-Shell od výrobce Pentagon tactical. (Winster)
  • Námět nejdříve Patrik Hartl zpracoval jako filmový scénář. Následně ho převedl do knižní podoby. Se scénářem pomáhala dramaturgyně Iva Jestřábová. (JT19)

Súvisiace novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (viac)

Reklama

Reklama