Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot

(seriál)
Trailer
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
Veľká Británia, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (poviedka)

Hrajú:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (viac)
(ďalšie profesie)

Série(13) / Epizódy(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(viac)

Recenzie používateľa genetique k tomuto seriálu (14)

Detektív Poirot: Vraždy podľa abecedy (1992) (S04E01) 

Excelentne premyslená a vykonštruovaná konšpirácia a takmer bez úbytku napätia natočená klasická poirotovská kriminálka so zatiaľ jednou z najlepších zápletiek, v ktorej je Poirot, zdá sa, zatlačený do kúta, no znova zapracuje v ten pravý čas, tá správna časť šedej mozgovej kôry a vrah už nemá šancu. 90%. ()

Detektív Poirot: Spona na topánke (1992) (S04E03) 

Ďalší detektívny príbeh fúzatého Belgičana, počas ktorého, nech som zapojil svoje skryté detektívne vlohy akokoľvek snaživo, znova som nemal šancu na odhalenie tej pravej záhady celého vyšetrovania. Príbeh je trošku rozpačitým úvodom a veľkým počtom postáv s komplikovanými menami trošku neprehľadný, ale všetko to napraví a uzavrie skvelý záver, takže znova nie je o čom. 80%. ()

Detektív Poirot: Vianoce Hercula Poirota (1994) (S06E01) 

Moje prvé stretnutie s legendárnym detektívom vôbec (keďže som knižné predlohy nečítal) dopadlo nad moje očakávania. Postupné zauzľovanie príbehu, ktorý by zdanlivo nedával zmysel nikomu je privedené na maximum a aj postupné, pomalé odhaľovanie záhadnej vraždy je magické, tajomné, napínavé, inovujúce a zároveň celkom zábavné (nie že by bolo na tom niečo vtipné.), či skôr šarmantné. Myslím, že si budem s Herculom veľmi rozumieť. 85%. ()

Vraždy na Hickory Road (1995) (S06E02) 

Zoznamovanie s Poirotom sa mi začína veľmi páčiť. V niektorých prípadoch začínam mať istotu, že miernou štruktúrou sa inšpiroval aj môj obľúbený 'Monk'. A to je to, čo mám rád a je rozvité práve tu. Tajomná atmosféra, nezlučiteľné indície, historická anglická doba s množstvom šarmu, intelektuálne vyšetrovanie, geniálny záver s vygradovanou pointou. Akurát tá cesta k nemu mohla byť zaujímavejšia. Už som ju u Poirota takú videl. 80%. ()

Detektív Poirot: Vražda na golfovom ihrisku (1996) (S06E03) 

Všetká zamotanosť, pochybné alibi, divné okolnosti a chabé dôkazy okolo vraždy majú opäť svoje poirotovské čaro, čakajú na finálne vygradovanie a prešpekulované vysvetlenie. Len ten hlavný motív a zvláštnosť vraždy, ktorými sú Herculove príbehy také preslávané, mi tentokrát príde úplne obyčajná. Rovnako ako úplne nezvládnutá romantická nádielka. Mierne slabšia časť prípadov si aj tak ale udržuje svoje renomé. 75%. ()

Detektív Poirot: Nemý svedok (1996) (S06E04) 

Ešte som nevidel zle natočenú časť s mojím, čím ďalej obľúbenejším detektívom a ani táto nie je výnimkou. A. Christie musela byť buď sama iniciátorkou týchto prípadov, ale bola naozaj génius, pretože zosnovať každý prípad do takej enormne zamotanej situácie a zobraziť toľko možností motívov, nechápem. Navyše ten psíček je naozaj kúzelný. 85%. ()

Vražda Rogera Ackroyda (2000) (S07E01) 

Ďalší Poirot, v ktorom som sa nesklamal. Ja už sa ani nepokúšam v priebehu sledovania odhaliť páchateľa, lebo ani raz sa mi to ešte nepodarilo, ak, tak to bol len tip bez vážnejšej dedukcie a úvahy, ktorou je náš Hercule taký známy. Stačí si už len užívať tieto majstrovské príbehy. A už chápem ten nezvyklý nápad s dôchodkovým odpočinkom (díky 'woody'). 80%. ()

Detektív Poirot: Smrť lorda Edgwara (2000) (S07E02) 

Stále platí, že som v podaní Sucheta za podpory britského televízneho spracovania ešte nevidel zlé spracovanie skvelých prípadov slávneho detektíva. Takže už sa mi premyslenosť, rozanalyzovanie, zvraty a všetko, čím je vyšetrovanie vždy zaujímavé, ani nechce vychvaľovať. Snáď to bude platiť aj naďalej. 80%. ()

Detektív Poirot: Diabol pod slnkom (2001) (S08E01) 

Poirot sa každým dielom prekonáva a tento patrí k jeho najlepším. Vražda a začínajúce jej vyšetrovanie sa nezvyčajne začína až po vyše polhodinke, no tým sa nič nemení na napätosti a zaujímavosti krimi atmosféry. K pátraniu po vrahovi sa navyše pripája aj iný zločin, takže tým je to celé ešte divácky viac príťažlivé. No a ako vždy prichádza na radu odrovnávajúci záver, ktorý vyvracia všetky úvahy o vrahovi, ktoré som si počas filmu stanovil. 100%. ()

Detektív Poirot: Vražda v Mezopotámii (2001) (S08E02) 

Ďalšie prevedenie známeho Poirota Suchetom, ktoré ma nesklamalo. V každom prostredí sa nájde niečo, čo nenechá Hercula bez práce a v atraktívnom prostredí medzi riekami Eufrat a Tigris bola vražda a jej postupné odhaľovanie natočené veľmi divácky úspešne. Len tie kompletné frakové obleky som im akosi nechcel uveriť. :) 80%. ()

Detektív Poirot: Päť podozrivých (2003) (S09E01) 

Hercule sa tentokrát pustil do menej zaujímavého prípadu, ktorého podstatou je štrnásť rokov stará vražda. Pomalé retrospektívne prerozprávanie zločinu a udalostí, ktoré k nemu viedli, dávali silný nádych dramatickej línie s psychologickým zameraním na osoby, než na regulérne krimi vyšetrovanie. Tým ma to trošku odrádzalo, pretože som znovu čakal pohotové, svižné vyšetrovanie s kvapkou ľahkosti a šmrncu. Samozrejme mi aj chýbali postavy kapitána Hastingsa a inšpektora Jappa. 70%. ()

Detektív Poirot: Tmavý Cyprus (2003) (S09E02) 

Filmy s Herculom postupne temnejú a strácajú atmosféru, na ktorú som bol dlhšie zvyknutý, čo spôsobil najmä odchod postáv kapitána Hastingsa a inšpektora Jappa. V tomto prípade to ale za zlé neberiem, pretože atmosféra hustla každou minútou a asi najviac (doteraz) sa priblížila thrillerovej skladačke. 80%. ()

Smrť na Níle (2004) (S09E03) 

Po prelome tisícročí sa novodobé poirotovky u mňa stretli s rozpačitými reakciami, táto časť však dokonale zachraňuje ich renomé. Jedna z najsvižnejších častí so skvelou, vymazlenou zápletkou, takmer od začiatku sa má divák na čo pozerať, napínavá a odvážna krimi ruleta a záverečné odhalenie s tragickými následkami. Skvelé Suchetove stvárnenie Poirota neskazí ani príšerný (tentokrát) slovenský dabing. 85%. ()

Detektív Poirot: Dolina (2004) (S09E04) 

V poirotovkách sa okrem Sucheta už za tie roky zmenilo strašne veľa ľudí. Od hercov, cez štáb, vrátane režiséra atď. Stále si však držia rovnaký level, čo sa týka kvality spracovania, v ktorej rátam najmä hlavne dialógy, charakter postáv, napínavosť. A aj napriek tomu sa novšie verzie stále menia na menej zaujímavé. Nebyť postavy Poirota, asi by tentokrát film veľmi nezaujal. Zápletka, zvraty, netradičné prostredie, či okolnosti prípadu a riešenie už nie je to čo bývali, cez to všetko je ešte na čo pozerať, hlavne keď je film v kriminálnej fáze. Ale rodinné drámy by som aj tak radšej prenechal iným produkciám. 70%. ()

Reklama

Reklama