Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot

(seriál)
Trailer
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
Veľká Británia, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (poviedka)

Hrajú:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (viac)
(ďalšie profesie)

Série(13) / Epizódy(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(viac)

Zaujímavosti (127)

  • Napriek tomu, že vznikli nové knižné pokračovania od britskej spisovateľky Sophie Hannah, nové diely seriálu nevzniknú. David Suchet ich totiž odmietol sfilmovať. (Hank_Scorpio)
  • Zábery z kancelárie boli poriadené v londýnskej lokalite Florin Court, Charterhouse Square. (dyfur)
  • Napriek tomu, že všetky Poirotové novely od Agathy Christie sú sfilmované, príbehy detektíva sa nekončia. Ďalšie prípady sa totiž majú objaviť v knižnej podobe vďaka spisovateľke Sophie Hanah. (kacer4)
  • David Suchet (Poiret) nechcel definitívne poslednú scénu natáčať ako poslednú. „Točil som scénu umierania s vedomím, že ma čakajú ešte ďalšie tri epizódy. Bolo to tak oveľa ľahšie." Na pamiatku si herec vzal domov vypchávky, ktoré nosil počas celého seriálu, fúzy a prsteň. (kacer4)
  • David Suchet spočiatku vôbec nebol nadšený ponukou hrať hlavnú postavu. Považoval sa za seriózneho shakespearovského herca a bolo mu proti srsti hrať niekoho, kto plešatie, naháňa zločincov a je chorobný pedant. Názor zmenil, keď si prečítal knižnú predlohu. Na papier si začal vypisovať všetky vlastnosti, maniere a zvyky, ktoré Poirota vystihovali. Neskôr sa vyjadril, že jediné, čo mali spoločné, bola precíznosť. (kacer4)

Agatha Christie's Poirot - Detektív Poirot: Diabol pod slnkom (2001) (epizóda) (S08E01)

  • Burgh Island Hotel, v ktorom sa natáčala táto epizóda, patrí k najvzácnejším európskym architektonickým príkladom štýlu Art Deco. Zaujímavosťou je, že Agathu Christie inšpiroval pobyt v tomto luxusnom hoteli hneď k dvom knihám: okrem knihy "Zlo pod slnkom" tu vzniklo aj jedno z jej najdramatickejších diel "A neostal ani jeden". (lemonova)

Agatha Christie's Poirot - Detektív Poirot: Herkulove úlohy (2013) (epizóda) (S13E04)

  • Z finančných dôvodov, ako aj kvôli tomu, že David Suchet (Poirot) mal už čoskoro odísť do dôchodku, sa rozhodli tvorcovia natočiť namiesto všetkých pôvodných 12 poviedok knihy Agathy Christie - "Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota" iba jeden film na ich motívy. (kalnel)

Agatha Christie's Poirot - Opona (2013) (epizóda) (S13E05)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)

Agatha Christie's Poirot - Detektív Poirot: Tragédia v sídle Marsdonovcov (1991) (epizóda) (S03E06)

  • Vo filme je veľmi drobná historická nepresnosť – pravdepodobne kvôli nedostatku vhodných rekvizít sú tu použité plynové masky Mark V General Service Respirator (alebo podobné), ktoré sa začali vyrábať až počas II. svetovej vojny. Zjavný rozdiel je tam ten, že masky Mk. V majú povrch čierny, čisto gumový, zatiaľ čo medzivojnové Mk. IV (a vzhľadom k dátumu vydania pôvodnej poviedky dokonca ešte staršie Mk. III) majú z vonkajšej strany privarenú vrstvu plátna, ktorá chránila vtedajšiu nekvalitnú gumu pred roztrhnutím. Scéna s plynovými maskami je však v skutočnosti pridaná až do filmového scenára, v pôvodnej poviedke sa nevyskytuje. (hefec)

Agatha Christie's Poirot - Detektív Poirot: Krádež kráľovského rubínu (1991) (epizóda) (S03E09)

  • Scéna s olúpaním manga bola pridaná na požiadanie predstaviteľa hlavnej role Davida Sucheta. Hercule Poirot v tejto scéne hovorí, že olúpať mango ho naučil istý vojvoda. V skutočnosti ho správne olúpať mango naučil princ Filip, vojvoda z Edinburghu. Stalo sa tak na obede v Buckinghamskom paláci, na ktorý ho aj s manželkou pozvala kráľovná Alžbeta II. (lemonova)
  • Prvních šest sérií seriálu se natáčelo se od 8.ledna 1989 do 7. března 1993 v Anglii (města Londýn a Middlesex – studia). (Varan)

Reklama

Reklama