Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (53)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Bolo by chybou zatratiť tento seriál, len preto, že je náš... aj keď, priznajme si to, nedosahuje úrovne zahraničných historických seriálov. Koprodukčný projekt pracuje s obdobím, ktoré je minimálne zmapované, a v mnohých prípadoch sa musíme zahĺbiť do jedného či dvoch reálnych zdrojov zahraničných starodávnych kronikárov, ktorí pri mapovaní vlastnej histórie natrafili aj na príchodiaci kmeň Slovienov, odkiaľsi z východu. Pre tvorcov to bola výhoda nepoznaného, tak mohli popustiť uzdu fantázie, z môjho pohľadu to urobili častejšie než by bolo únosné. Z historického pohľadu mi prekážal vizuál starých Slovienov, ktorí sú vykreslení ako "lesní ľudia", pritom to boli výsostne poľnohospodársky založení ľudia, ktorí lesy využívali len na úkryty, zbieranie plodín a lov. Azda najväčším problémom je však obrovské množstvo vaty, ktoré scenáristi použili pri tvorbe svojho príbehu, seriál sa častokrát topí v nezmyselnom opakovaní scén, ktoré nič nehovoria a príbeh nikam neposúvajú. Na druhej strane zase oceňujem minimálne množstvo "fantasy" prvkov, napriek tomu, že boli slušne natočené. Herecky je projekt v poriadku, keď majú herci čo hrať, je to na dobrej úrovni. Potešili aj neopozeraní ukrajinskí herci. Zmienil by som však Andyho Hryca, ktorý ma vo svojej kariére azda nikdy nepotešil svojou hereckou postavou tak ako teraz. Slovania sú dobrý projekt, peniaze sú vidieť na kulisách i kostýmoch, len sa malo viacej popracovať na scenári. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V rámci slovenskej produkcie, či koprodukcie s ukrajinou, celkom fajn počin. Nič extra to síce nebolo, napríklad tie súboje boli ako päsť na oko a výprava skoro ako z Hallmarku, ale príbeh nenudil. Prišlo mi to celkom magické v spojení s tými lesnými duchmi a ako také príjemné osvieženie pamäte na slovanské božstvá. Čo sa týka historických faktov, určite tu autori vychádzali z franskej kroniky, pretože ju dej celkom slušne kopíruje. Samozrejme, v hrubých detailoch a len tam, kde sa to hodilo. Historické neperesnosti ale aj tak nemá zmyslel riešiť, pretože aj historici tu len tápu. Toto bola tvrdá doba temna, o ktorej sa v podstate nevie skoro nič. Celkom spokojnosť, lepší priemer. 65/100 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak sa to konečne dokopalo a na moje prekvapenie aspoň záver priniesol isté zlepšenie, hoci minimálne prvá polovica filmu je valiaca sa nuda bez reálneho ťahu na prinesenie širšieho príbehu. Kritika historikov je tu na mieste, ale v podstate keď sa začínajú objavovať Cinkotove čáry-máry a následne rôzne paranormálne javy, je tu celkový odkaz na históriu márny. Po prvé, o Samovej ríši a období pre ňou vieme naozaj veľký prd, po druhé, seriál zakomponovaním týchto nadprirodzených prvkov absolútne rezignoval na ambíciu priniesť niečo, čo by sa aspoň opieralo o vedecké fakty. S Game of Thrones seriál porovnávať netreba, pretože sa na neho ničím nepodobá. Ale na Vikingov sa podobať chcel, čo naznačuje už na začiatku trochu vykradnutá úvodná znelka. Žiaľ po príbehovej stránke sa Slovania na severanov ani nechytajú, možno stačilo priniesť zaujímavejší dej hneď od samotného začiatku a nie 4 časti sa venovať šamanizmu a halucinogénnym hubám. Problémom sú tiež postavy, sympatie k nim, herecké výkony. Koho si má človek obľúbiť? Snáď toho Loja? Ten vyzerá ako hrdina, kupec Samo, čo potom vládol veľkej ríši 35 rokov? Ani náhodou. Celkovo mi z hercov rezal len Andy Hryc, žiaľ jeho posledná rola, a nový zjav z Ukrajiny Polina Nosykhina. Inak naše osvedčené mená nič moc. Rovnako tak neviem pochopiť, čím je tento počin najdrahším seriálom slovenskej histórie. Tými starými hábmi? Alebo prenájom lesa bol taký drahý? Posledné, čo by som vytkol je chýbajúca odvaha natočiť surovejšie scény hodnoverným naturalistickým spôsobom. V podstate až v posledných častiach prišlo niečo, ale stále to bolo také, ako by sa báli ukázať nejaké násilie, viac krvi. Tvorcovia nenašli odvahu natočiť čo i len podrezanie kohúta, nie to ešte popravu. Kamera stále pred danými scénami uhýbala alebo snímala z diaľky, priam z vesmírnej družice. A možno práve preto bol ten seriál vraj taký drahý. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Historické? Nie. Fantasy? Trochu ano, i když explicitní mytologické prvky a kouzla tu působí svým zpracováním celkem debilně. Ale jako fantasy pohádka zasazená do historických reálií? Nakonec proč ne. Seriál ze slovanské historie je tak trochu můj splněný sen a tvůrci se tu velmi zřetelně inspirovali první sérií Vikingů. Má to hezký look, dobrou režii, pomalé rozpočet šetřící tempo, ale i přes rozkolísaný spíše podprůměrný scénář a celkově menší spád mi to přišlo poutavé a nenudilo mě tak, jak jsem se obával, že by mohlo. I když to dává historii solidně na prdel. Pokud to divák ale bere jako béčkovou fantasy pohádku a nesrovnává to s drahými projekty z kabelovek a streamovacích služeb, tak je to celkem fajn. Koprodukce Slovenska a Ukrajiny tu navíc přináší ovoce v podobě hezkých exteriérů a množství dobrých slovenských i ukrajinských herců (Polinu Nosychinu v roli Rey Skywa... eh Drahy si nelze nezamilovat). Zároveň to ale kazí fakt, že je celý seriál kvůli tomu komplet předabovaný a mnohdy ne zrovna dobře. A to jak čistě technicky, protože divný mix (a nebo že studiový dabing je oproti původnímu znění nasnímanému přímo na place prostě vždycky fuj), tak bohužel občas i po stránce prkenných hereckých výkonů. Ve finále ale odcházím příjemně překvapený a to i z konce, který kromě toho, že působil uspokojivě a uzavřeně, tak na závěr předvedl i rozsahem menší, leč dobře nasnímanou a poměrně dlouhou závěrečnou bitvu. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Slovania sú lepšou paródiou (nasmial som sa), než drámou a o historickosti tu nemožno hovoriť. Obrovské množstvo scenáristických chýb, ma prestalo trápiť po 3. dieli, keď som pochopil, že logika tu proste škrípe. No a čo? Som rád, že sa producenti pustili do tohto projektu. Museli dopredu vedieť, že budú finančne stratoví, a tak šetrili, kde sa dalo. V každej časti padla hmla, alebo bola noc, ale to nevadí. Cinkota sa vypol k životnému výkonu a Hryc hral sám seba. Trošku viac sa mohli blysnúť Loj a Maštalír. V každom dieli bol sex, mágia a "šokujúce" násilie, čím sme sa zaradili k trendu súčasných západných historických seriálov. Je dobré, že šlo o experiment koprodukcie s Ukrajinou (podľa mňa celkom úspešný), lebo mám pocit, že potenciál CZ/SK koprodukcií sa nateraz vyčerpal. Dnes (13. 5. 2021) to má na CSFD 53%, ale trebárs na IMDB 62%. Myslím, že Slovania za okolností, v akých vznikali, sú celkom dobrým, nebojím sa povedať na naše pomery nadpriemerným, seriálom. Ale nesmieme ich brať smrteľne vážne. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tentokrát, výnimočne, sa povznesiem nad proamerickú žumpu spoločnosti ktorá tento seriál hejtuje od jeho začiatku ale aj nad skutočných filmových znalcov ktorý dkonale odhalili mnoho nedostatkov v produkcii Slovanov. Historické hľadisko neriešim, trápne dialógy odpustím, stagnujúci dej v takmer polovici epizód prehliadnem, s Hrou o tróny ani Vikingami porovnávať nebudem a pozriem sa na to čo za posledné roky produkujú slovenské stanice a treba uznať že tento seriál je (na naše pomery) nadštandart. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorý sa na jeho produkcii podieľali, najmä skvelej kamere (minimálne v posledných dvoch epizódach), nakoľko aspoň na chvíľu som mal pocit že pri troche snahy a väčších finančných možnostiach by mohli, aj v našich končinách, vzniknúť viac ako dobré filmy či seriály. Ak by som mal byť objektívny, možno, ale naozaj iba možno, zašiel by som s celkovým hodnotením možno ešte o hviezdičku nižšie, ale fandím všetkému čo je slovenské ( aj keď za tým stojí televízia hnoj ) a, opäť, opakujem na naše pomery (presne ako to spomína najväší filmový znalec spod Tatier a rovnako tak ďalší z obľúbených užívateľov) to bol vydarený seriál. ()

corona 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Najmenším problémom seriálu bola jeho historická nepresnosť, Kašlať na to, je to s prvkami fantasy. Najhoršie je však to, že  seriál nefungoval dobre ako celok. Nič nebolo urobené poradne, nelogický dej, scenáristické prešľapy, amaterizmus sršal v podstate zo všetkého a vyjadrenie "na slovenské pomery dobré"  je absolútne neopodstatnené, Kedysi sme na Slovensku točili úžasné historické seriály, takže Slovania sú aj na naše reálie podpriemer.  Čo sa týka hereckých výkonov, tak  nikto neoslnil,  ani nebolo čo hrať. Ukrajinské dievčatenko je určite peknučké ale buď by sa mala venovať modelingu alebo urýchlene odísť na hereckú školu,  Na začiatku našpúlila a zovrela pery a toho sa držala po celý čas, no to nestačí, Svoj herecký štandart odohral Andy, na ňom bolo vidieť, že má poctivú, starú hereckú školu. Najsympatickejšími postavami boli určite ušatá Avarka a zubatý, na konci sa vzchopil aj Belo. K ostatnému slovenskému hereckému ansámblu sa vyjadrím len malou pripomienkou, keď sa hrajú vypätejšie situácie, tak neradno neartikulovane vrieskať, dá sa to určite zahrať aj inak ale na to majú režiséra. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dobojované. Slovania skončili. Putovali dlho a ešte dlhšie stagnovali a stáli na mieste. Pokojne z toho mohla byť 6-dielna mini-séria s nahusteným dejom. Slovania si jednoznačne zaslúžili lepší scenár. Herecky by to lepšie u nás asi nevedelo byť a a tie dialógy (po formálnej i obsahovej stránke) – to je proste niečo, na čom musí značná časť slovenskej audiovizuálnej tvorby popracovať. Posledné diely nevytrhli Slovanov z celkovej biedy, ale aspoň sa bolo na čo pozerať a dostali sme nečakane akčnú záverečnú bitku ponorenú do hmly. Popri scenári tiež možno nebola šťastná voľba pracovať s až štyrmi režisérsko-kameramanskými dvojičkami. Záverom, naplnilo proroctvo jednej z kľúčových postáv: Avari už odtiahli do psej matere. Recenzia celého seriálu upravit ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Opět jeden z nenaplněných příslibů. Potenciál byl zajímavý, ale očekávání zůstalo hluboce za realitou. S přibývajícími díly to dokonce ztrácelo veškeré zbytky zápletky a byla otázka, jak to vlastně provedou, ne jak to bude. ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Už dlouho jsem si přála příběh, který se odehrává v období rané historie Slovanů, takže jsem naladěna vstřícně. Líbilo se mi vše co se týkalo magie a pohanských rituálů, jednoduchá výprava a maximální využití reálných prvků, bez nějakých virtuálních nesmyslů. Škoda, že příběh samotný je hodně tuctový a charaktery postav jsou většinou nezajímavě černobílé. Z toho vyplývá, že herci nemají příliš co hrát, a ta herecká, ale i režisérská bezradnost občas bije do očí. Ano, mohlo to být mnohem lepší, ale ani tak nejsem zklamaná, a díky za ty dary. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

V mnoha ohledech nepromyšlená věc, která skáče na pomezí fantasy a historickou romancí. Všemožná magie a kouzla jsou tady spíš na obtíž a tak nějak prostě nepasují do celistvého děje. Samotný děj pak nabízí všemožně ohranou písničku s pevně danými černobílými neměnnými a nevyvíjejícími se charaktery. Šíleně špatná sledovanost zabraňuje natočení druhé řady, takže můžeme být rádi za to, že se děj podařilo ukončit v podařeném závěrečném díle, který je také jediným, kde je vidět nějaký rozpočet, protože jinak se děj omezil na dvě hradiště a kromě hlavních postav na pár komparzistů... P.S: Je zajímavé, že u nás při nedokonalosti češtiny slovenské herce hned někdo předabuje, ale na Slovensku nechávají pravidelně mluvit příšernou slovenštinou Marka Vašuta. ()

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Na naše pomery možno aj vydarený seriál. Ale určite pre mnohých ako aj pre mňa dosť sklamanie. Nečakali sme tak dlho zbytočne. Ten hype okolo Slovanoch bol.. navyše dosť veľký. No aby sa čakalo na prvú bitku nejakých 5 epizód to je už fakt blamáž. Plus si pridajte otravnú hudbu a divné dialógy. Jedine herecké obsadenie sa dalo zniesť. Boli aj dobre epizódy to netvrdím. Ale na priemerný seriál z našich končín to nebolo. Veľká škoda a to sa už vôbec nemôže a nedá porovnávať s veľkým GoT alebo Vikingovia. Záverečné časti ale celkom pozeratelné, možno vďaka tomu že som ich pozeral z archívu bez zbytočných reklám. 2* ()

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

Drahý seriál, který ale skončil už v prvopočátku s nějakým konceptem, protože scénář je záživný a snadný jako cesta pouští. Zcela nezáživné, balancující mezi fantasy a fakty, kde to ani jedno nesedí a pokulhává. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Tešila som sa veľmi. Nakoniec len veľké sklamanie. Trápne dialógy aj niektoré scény. Nabudúce radšej menej reklamy a kvalitnejšie spracovanie. Veľká nuda. ()

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Jedným slovom amaterizmus.. Tvorcovia sa nám snažili nahovoriť, že ide o najdrahší SK seriál, ale ak toto má byť drahý seriál, tak potom je niečo zle. Takto vyzerá výprava? Bitka pri Veľkom Stôle, kde sa bijú snáď iba 5 avari s 5 slovanmi vyzerá ako z amatérskeho filmu, kde nebolo ani len peňazí na komparz. Prvky fantastiky tak nejako nezapadajú do deja a celý seriál pôsobí chaoticky ako nejaký zlepenec nesúvisiacich scén. Dialógy sú na úrovni trápnej telenovely a herecké výkony takisto nepresvedčia.. Réžia je hrozná, celý seriál je bez atmosféry a napätia.. Len sa mi potvrdilo, že Slováci nedozreli na kvalitnú kinematografiu.. a to mám Bebjaka za inovátora a priekopníka, ktorý sa aspoň snaží priniesť niečo nové.. tu mu to bohužiaľ vôbec nevychádza.. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nejdražší slovenský seriál odehrávající se v sedmém století, nečekal jsem, že z toho vypadne franský kupec Samo ve fiktivní fantasy story, ale budiž. Pozitivem je určitě námět, výprava ( v rámci domácí tvorby ), kostýmy, kamera, hudba a herecké objevy - ať už Polina Nosykhina ale i Juraj Loj jako uvěřitelný ranař. Obsazení je silné, ale za vítěze, který si toho ukradl pro sebe nejvíc považuju Cinkotu jako Čarada. Dějově má být vrcholem asi bitva s Avary, ale filmařsky je vrchol akce Slunovratu ( o které Bebjak prohlásil, že mu vedení Jojky zatrhlo větší divočinu ). Sice nejdražší, ale zároveň největší zklamání, nečekal jsem zázraky, ale ten scénář je bída. Do devátého dílu to působí bezdějově, absolutně staticky, nelogicky, hloupě, bez atmosféry něco mezi telenovelou a pohádkou a občas i směšně. Pokud srovnám s podobnými cizími seriály jako Romulus (2020) , který má brilantní špinavou atmosféru středověku, nebo, Barbaři (2020) kteří mají ještě dokonalejší vizuál i za srovnatelné peníze , tak se bojím, že to není moc prodejné do světa a chyba není v penězích, ale scénáři.  Přesto nemohu dát pod tři hvězdy, protože musím ocenit snahu komerční televize udělat něco jiného než ateliérový seriál o padesáti dílech. Nepamatuji rozsahem žádný český projekt snad od dob novácké Expozitury, kdy by soukromá televize šla do něčeho takto odvážného. Hvězdy dávám i za poslední roli Andy Hryce a za pěkný holky Janu Kvantikovou a Annu Adamovič. ()

Flopik 

všetky recenzie používateľa

Veril som, že z toho môže byť dobrý seriál, bohužiaľ som sa mýlil. Príliš veľa chýb, dej sa rozbehne v posledných častiach, dovtedy sme sledovali len kecanie hercov v 2 hradiskách.  To je najväčší problém, 2 hradiská v jednom Maštalír zabije každú časť človeka a v druhom je Dráha s bratom jeleňom.  Ževraj tam šli veľké peniaze, kde prosím vás ? Kulisy sú 2 osady, ktoré by som postavil za týždeň, herci oblečený otrasne a inak je tam len komparz. Keby aspoň ten scenár bol riadny, ale Radúz hľadá peknú babu s mandľovými očami... Kde slovania žrali mandle a ako sa k nim dostal pušný prach tiež neviem. Posledné časti síce priniesli viac deju, avšak strašne jednoduchého. Finálna bitka okej, tam keď prižmúrim oči tak sa celkom dala. Hudba ? Otrasná, vkuse hrá nahlas a skoro nikdy sa nehodí. Kamera ? Buď to svieti alebo je tam tma. Seriál ma svetlé chvíľky ale je ich dosť málo. Keď to však pozeráte pre pobavenie ako ja, tak sa dobre nasmejete. U mňa za 3* slabé, ak však bude druhá séria, tak verím, že sa tvorcovia poučia a spravia to lepšie. ()

Eluin 

všetky recenzie používateľa

Asi by bylo příliš snadné toto vše šmahem odsoudit do bažin neúspěchu. Seriál sám ale trpělivějšímu divákovi, který občas přivře oko a přistoupí na pravidla hry, nabídne celkem fajn zážitek. Děj jako takový odsejpá náležitě svižně, občas je nějaká linka trochu zbytečná, ale dá se to pochopit. Kombinace pokusu o cosi jako historický seriál s fantasy mě trochu zarazila, ale po zhruba 2 dílech jsem si na ni zvykl, i když chápu, že pro některé by to mohlo být stopka. Inu, užil jsem si i Sapkowského trilogii o husitech (byť ty knihy jsou samozřejmě někde úplně jinde). ()

ViktorS 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Seriál Slovania je na Slovenské pomery skutočne nadštandardný počin, ktorý však dosť ľudí sklamal pretože od toho očakávali GoT/Vikingov. Treba si však pripomenúť, že sa jedná o prvý takýto Slovenský projekt, ktorý sa jednoducho nemôže so spomínanými seriálmi rovnať. Jasné, Slovania majú svoje nedostatky, ale taktiež majú aj svoje svetlé stránky. Tempo deja sa miestami vlieklo, miestami bolo na môj vkus až moc rýchle, no v konečnom dôsledku bolo jeho prerozprávanie celkom dobré. Len netreba v tom nasilu hľadať niečo, čo kvôli rozpočtu a skúsenostiam byť v seriáli ani nemôže. Klamal by som ak by som povedal, že Slovania sú bezchybný seriál. Zaradil by som ich skôr do priemeru, ale ako som písal, keďže sa jedná o prvý takýto Slovenský projekt, dovolím si im dať o jednu hviezdu viac. ()

Reklama

Reklama