Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimoriadny príbeh o úteku Harriet Tubmanovej (Cynthia Erivo) z otroctva a jej premene na jednu z najväčších amerických hrdiniek, ktorej odvaha, vynaliezavosť a húževnatosť oslobodili stovky otrokov a zmenili dejiny. (dixx)

Recenzie (23)

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Keby bol film natočený v deväťdesiatych rokoch, na Oscaroch by žal jednu sošku za druhou. Skvelá Cynthia Erivo je len čerešničkou na torte... ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Jasná páka. Máme tu rok 2020, blíží se Oskary a tak je potřeba zase natočit alespoň jeden smutný příběh ze světa amerického otrokářství, kde hlavní slovo bude mít nějaká nová, dosud neobjevená černoška, popřípadě černoch, abychom splnili standardní Hollywoodské normy. A i když se to občas povede, většinou je to průser. Třeba zrovna v případě Harriet. Jako obyčejný film bez žádného zásadního marketingu a náhodně objevený na Prima Love během nedělního odpoledne asi ok, ale s nominací na Oskara? V Hollywoodu dostačující, všude jinde o ničem. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $17miliónovTržby USA $43,082,155Tržby Celosvetovo $43,282,155▐ Neviem, tieto príbehy o plantážových otrokoch a ich nešťastných životných údeloch ma väčšinou dosť upútajú. V tomto prípade ma to ale akosi až tak nedostalo, nestrhlo, prišlo mi to dosť prekombinované, rozkúskované, slabá réžia. /50%/ ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Z historického hľadiska to mohlo byť aj zaujímavé, no ten dej bol tak príšerne nudný až to bolelo. Na môj vkus tiež až príliš urevané, ufňukané a dosť agitujúce. No ale takýchto filmov pre našu súčasnú sociálnu korektnosť asi nie je nikdy dosť. Podpriemer. 40/100 ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Založeno na vzrušujícím a inspirujícím životě ikonické americké bojovnici za svobodu Harriet Tubmanové. Ta utekla z otroctví a stala se z ní jedna z největších amerických hrdinek. Na filmu je pozoruhodné, že stál 17 millionů dolarů. Nezdál se mi přehnaně dramatizován. Ale Harriet zde není vykreslena úplně jako zajímavá lidská bytost s pochybnostmi a přáními. Je představována ve sledu málo pravděpodobných dobrodružstvích a plochými postavami. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Niektorí by sa pri pohľade na titulný plagát mohol domnievať, že ide o príbeh inžinierov zo severného Sudánu, ktorý aktuálne tak húfne obohacujú Európu. Ale ono to je omyl! Film nemá nič spoločné s mierumilovnou kultúrou rezania hláv. Už prvé gospelové tóny pod taktovkou pastora vám dajú neklamne znať, že svitá nádej na objavenie sa psychopatov so špicatou handrou na hlave. Lenže márne tu čakáme na akúkoľvek prudkú drámu. Harriet Tubmanová čo by slávny otrok dezertér uteká veľmi pomaly, hlavnou pointou je ľútosť a výsledkom je trikrát vyluhované vrecúško s obsahom 12 rokov otrokom. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z milióna príbehov o černochoch z čias, keď ešte trpeli ako otroci. Tentokrát sledujeme príbeh z pohľadu černošky. Ale ani to nie je nič nové. Už som videl pôsobivejšie a pútavejšie príbehy o čiernych ženách z tej doby. Ani Cynthia Erivo v hlavnej úlohe ma ničím nenadchla a jej Oscarová nominácia je buď znamením dobrej lobby alebo slabej konkurencie v tej kategórii. Takže čo pochváliť? Má to peknú výpravu, ale to je tak všetko. Belosi sú zase za totálnych diablov a čierni trpia jak svine ku ktorým ich prirovnávajú. A tá girl power lobby ma už tiež nebaví. Výsledkom je nudný film. 4/10. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Väčšina komentujúcich sa vezie na čoraz populárnejšej vlne kritiky Akadémie, ktorá je občas oprávnená, lebo je veľa príkladov, kedy sa nominácie aj samotné ceny neudeľovali tým najlepším, ale buď za zásluhy alebo aby sa uspokojili určité menšiny. To však s týmto filmom nijako nesúvisí, lebo nominácie pre Cynthiu Erivo aj pieseň Stand Up, sú oprávnené. Inak by to bolo, keby išlo nomináciu za najlepší film, kam by som ho ani ja, ktorý mám tieto typy filmov rád, nezaradil. Každopádne ide o kvalitný film po všetkých stránkach, občas trošku zidealizovaný a prehnane heroizujúci, ktorý ale má čo povedať a toto 40% hodnotenie tu je čisto len na základe vzdoru skupiny divákov (haterov) proti Oscarom. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Najväčším prekvapením tohto filmu sú pre mňa relatívne nízke a kritické hodnotenia. Myslím, že absolútne neopodstatnené - akoby niektorých ľudí hnevalo, že sa točí toľko filmov o tejto temnej dobe amerických dejín. Áno, je to už mnoho krát omieľaná téma, a niektoré filmy s touto tematikou sú skutočne bez poriadneho konceptu, ale nemám pocit, že by akurát Harriet spadala do tejto kategórie. Práve naopak, heroizácia takýchto obdivuhodných postáv je skutočne prínosná. Neviem posúdiť, do akej miery bol film adaptáciou reálnych udalostí a ako veľa tam bolo pridanej dramatizácie, ale konečný efekt bol pre mňa dosť vydarený. Aj keď zopár scén mi prišlo trochu absurdných. Pre mňa osobne je dosť nepochopiteľné, prečo si statkári svojich otrokov lepšie nestrážili? Nuž, asi podcenili situáciu... Každopádne, som rád, že som prostredníctvom tohto filmu mohol spoznať príbeh Minty alias Harriet Tubman. ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Mě se to vcelku i líbilo. Bylo to něco odlišného než 12 let v řetězech. Asi bych to úplně nevybrala jako Oscarový film, chápu, že nějakou nominaci musel snímek dostat, hlavně z toho důvodu, aby Oscaři byly rasově vyvážené, protože jinak by měli velký problém. Herecky je to ale skvělé. Cynthia Erivo v hlavní roli byla úžasná a překvapilo mě, že je nakonec příběh inspirován skutečnými událostmi. Je pravda, že tvůrci ze záchrany a pašování otroků udělali takovou jednoduchou věc, že to všechno byla jen hračka a nebylo to vůbec nic složitého. Bohužel jsem si jistá, že v reálném životě to tak nebylo. Nad tím se musím pozastavit. Pak je to celkově takové ploché, bez emocí, většinou mě tyhle filmy dokážou dohnat k slzám, tenhle vůbec. Asi jsem si málo vyšlapala tu pomyslnou cestičku k hlavní protagonistce. Ale zpívat teda umí! ()

campix 

všetky recenzie používateľa

Každý rok se na Oscarech vyskytne nějaká takováhle černošská agitka, aby bylo vidět, že i černošské filmy zde mají místo a akademie rozhodně nikoho nediskriminuje. Když je snímek kvalitnější, tak se mu často i nějaká ta soška přihrne, ale bohužel letošní Harriet nemá rozhodně kvalit na to, aby byla vůbec s nějakým oceněním byť jen minimálně zmiňována. Takhle nudné a generické historické drama jsem již dlouho neviděl. Dvouhodinová nuda, kde sledujete podivuhodný příběh Harriet Tubman o jejímž hrdinském boji vůbec nepochybuji, ale všechny útrapy vyznívají hodně naivně a hloupě. Přidáme-li nezajímavý a ne příliš dobrý cast, máme tu jeden z nejslabších filmů s nominací za poslední roky. ()

chelseaman22 

všetky recenzie používateľa

Tyhle ty filmy o otrokařině skutečně nemám rád, a to navíc v multikulturní době, kdy je do role hrdiny postavena žena (nejspíše homosexuální či přeoperovaná). Příběh sám o sobě je tak nutný a vyčpělí, že jsem překvapen, že nedostal žádnou sošku od Akademie. 27 % Celosvětový příjem k 14. 2. 2020: $43,282,155, což je 2,55 násobek rozpočtu ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Ježíš, tieto predoscarové vyplakávačky. Rok čo rok, stále to isté. O otroctve už viem hádam všetko. V každom filme ich oslobodia a stále si nájdu nejaký príbeh, ktorý spracujú a oslobodia ich zas. Už je to otravné jak židovské vyplakávanie. A všetky tie filmy su na jedno kopyto. Gospelovky a tancujúci reverendi, banda neschopných lovcov, zopár odvážnych zberačov bavlny, navodozovanie pocity karmickej viny a happyend. Tu nebola ani žiadna poriadna akcia, ani vybité zuby ani rozthané chrbty. Len tmavé, nočné zábery utekajúcich pracujúcich lesom smerom na sever. Keby to bolo nominované celkovo, tak je to z tohto ročného výberu jasný víťaz. A najhoršie na tom je to, že o rok prídu s týmto zase. 1 z 5 ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

První afroamerická (super)hrdinka (měla vize) utekla z otroctví a následně ke svobodě pomohla desítkám dalších utiskovaných soukmenovců. Vedla ji při tom vlastní zarputilost a Bůh, který jí ukazoval správnou cestu a varoval před nástrahami (takže se nehodlala ani naučit číst, k čemu jako). Snímek ji samozřejmě heroizuje, stejně jako přeneseně všechny samostatné, silné ženy, ovšem přes líbivý vizuál dvakrát záživný nebo dramatický není. ()

Ponds 

všetky recenzie používateľa

Malarkey shrnul veškeré mé pocity ve svém komentáři. Blíží se Oscary a je nutné tu mít aspoň jeden film na toto téma. Cynthia Erivo ovšem hraje skvěle. ()

Kulda24 

všetky recenzie používateľa

Tohle už je vážně otrava. Po osmdesáté adaptace černovského otroctví, které bohužel nudí na plné čáře. Erivo možná hraje skvěle, ale to nezachrání zbytek filmu, který se táhne a po většinu času mě nudil. Je to zkrátka slabší odvar jeho předchůdců o otroctví. 50% ()

Maximilianus 

všetky recenzie používateľa

Príbeh Harriet je zaujímavý, avšak nedeje sa v ňom nič dramatické. Všetko ide ako pomasle a vďaka hlavnej hrdinke vypadá oslobodzovanie otrokov ako najjednoduchšia vec na svete. Film ukazuje čo všetko dokázala, ale nenecháva priestor na reálny priebeh daných udalostí, iba ich naznačuje. Pesničky boli fajn, ale už mi časom prišlo divné, že stále spievajú. 6,6/10. ()

solisoli 

všetky recenzie používateľa

Harriet je námet o medailóne a svedectve jednej pokrokovej černoške, ktorá sa dokázala postaviť zlu, ktoré vládlo v otrokárskych mysliach americkej spoločnosti s neľudskými praktikami, až k sadizmu, si takto udržať pozíciu vykorisťovania človeka, človekom. Spájať tú dobu s touto teraz, novodobých utečencov, ktorý idú za lepším životom parazitovať, je doslovne trápne a úzkoprsé. A čo naša politicko úradnícka mafia holubíčieho národa, ktorí majú ostatných za ovce. Koľkí utekajú za prácou a lepšími podmienkami miesto ,aby sa im postavili na odpor. Príbeh o Harriet je pekne natočený a hovorí o tom, že zlo a násilie nikdy nezvíťazí, v akejkoľvek forme a pozícii. Vždy bude porazené. A to treba pripomínať vždy a všade a práve tým ,,tam". ()

Reklama

Reklama