Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Původní snímek ze šedesátek jsem neviděl, ale určitě na něj také kouknu. Alamo už navždy zůstane symbolem odvahy a statečnosti, kdy se hrstka odvážných nevzdala mnohonásobné přesile. Zároveň je to období, kdy se kreslily hranice USA a tuhle dobu já ve filmech rád. Absolutně nechápu místní hodnocení. Tenhle film je super, má skvělou výpravu a není toho moc co by se mu dalo vytknout. Asi bych jej přirovnal k Revolution se skvělým Al Pacinem, kde se Amíci rvou pro změnu s Brity o nezávislost. Kupodivu i on neměl u zdejších filmoznalců hodnocení jaké by si dle mého soudu zasloužil. Holt historické záležitosti asi moc nebaví. Mně ale jo. Nevím co tam komu co vadilo... Málo sexu? Málo nebinárních jedinců? Neřeší se tam ekologie? Nevím... Za mně to mělo vše. S radostí jsem poznal další hereckou tvář chameleona Billyho Bob Thortona a i ostatní herecké výkony byly super. Bitvy byly opravdu masivní, nikde nebyla za komparzem žádná hluchá místa. Musela to tam být řež neskutečná. Dávám tedy za pět výstřelů proti mexické pěchotě z pevnostních děl kartáčovými střelami. * * * * ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Tradične patetická obhliadka históriou amerických dejín a samotného utrpenia v nej (konkrétne pevnosti a okolia Alama v polovici 19. storočia). Človek by čakal, že v následujúcom shote príde na pásmo sprievodného rozprávača ako výzva k dokumentárnej kontinuite, ale režisér sa nám silou mocou snaží prerozprávať film príbehovou normou - dlhý, epický a ničím neprekvapujúci výpravný snímok, ktorého hocijaký vznešený presah skončil pri úvodných expozíciách. Samotná technická stránka (s pribúdajúcimi rokmi) už nie je založená na westernovom style, podobne ako v Poslednom mohykánovi dbá viac na osobnejšie a "zvojnovizované" zábery, lenže k niečomu bližšiemu to vôbec nevedie. Dobré miesta striedajú slabšie a keď už vnímate nepozlátkové dialógy o skutočnej pošramotenou minulosti niektorých jedincov, v následnej bitke (alebo motivačnom predslove) všetko (dôveryhodné, čo vo svojom charaktere formovali), pochovávajú. Wayneova verzia nebola žiadnou slávou (dokonca politicky zoscarovanou), ale bola kvalitnejšia a jej záver presvedčivejší (na prvotinu slušné remeslo). ()

Reklama

Damiel 

všetky recenzie používateľa

Navzdory své stopáži 131 minut se snímek bohužel omezil pouze na popisování vnějších událostí a rezignoval na větší vhled do jednotlivých postav, které jsou jen schematicky načrtnuty. Škoda. Tvůrci se až příliš upjali na vizuální stránku věci (hezká replika původního Alama), samotný příběh mnoho originality nenabízí. Ke cti mu ovšem slouží, že se až na některé výjimky dokázal vyhnout rozehrání struny amerického vlasteneckého patosu, k němuž filmy tohoto ražení vysloveně vyzývají. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj ja som si myslel, že toto herecké zloženie by kľudne utiahlo aj vojnovú drámu, no nakoniec zostali dobré len tie sekvencie z boja a B.B.Thornton. Ostatní akoby to točili pre charitu. Réžii to bolo asi tiež jedno a strih si dal pauzu už na začiatku. Jednoducho slušná akcia s nechápavo nanič pokusom o drámu s prežitím. Seriózna oddychovka na jedno použitie. 60%. ()

elizabeth_ba 

všetky recenzie používateľa

Celkem slušný film. O americké historii toho vím pramálo, tak jeho věrohodnost nemohu příliš posuzovat. Bylo to snad jen příliš rozvleklé. Vím, že jsem to kdysi viděla ve starší verzi s Johnem Waynem, ale moc si to nepamatuji, a tak se na to hodlám podívat rovněž, ale až s nějakým odstupem, z podobného důvodu jako jsem bezprostředně po tomhle filmu zavrhla Thermopyly. Tohle by člověk měl stejně vědět, takže neprozradím nic, co by nemělo být zřejmé, prostě mi všichni mrtví do jednoho po statečném a hrdinném boji nedělají nejlíp na psychiku. Bohužel jsem měla část filmu, když se bavilo vojsko a zejména vojevůdci na poradách Santa Anny, ve španělštině a bez titulků, takže jsem jen pomocí základů latiny (vida, nač může být dobrá) odhadovala, o čem se baví a co řeší. Překvapilo mě (příjemně), že jsem se tam setkala s Emilly Deschanel (Sběratélé kostí), kterou mám moc ráda, byť se tam jen mihla jako zapuzená manželka jednoho z důstojníků. Ostatní herce jsem viděla poprvé, snad proto, že normálně koukám většinou jen na britské filmy. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)
  • Počas natáčania si lokálne spravodajské televízie zabezpečili vrtulníky, aby získali letecké snímky pevnosti. Účinkujúcim bolo však prikázané, že keď uvidia vrtulník, majú mu ukázať prostredný prst, takže žiadne zábery nakoniec nemohli byť uverejnené. (Smok)

Reklama

Reklama