Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Duša predstavuje stredoškolského učiteľa hudby Joa Gardnera, ktorý získa šancu svojho života hrať v najlepšom jazzovom klube v meste. Ale jeden malý chybný krok ho zoberie z ulíc New Yorku do Veľkého pred – fantastického miesta, kde nové duše získavajú svoje osobnosti, vlastnosti a záujmy predtým než idú na Zem. Rozhodnutý vrátiť sa do svojho života, Joe spojí sily s drahocennou dušou 22, ktorá nikdy nerozumela príťažlivosti ľudských skúseností. Ako sa Joe usiluje ukázať 22 čo je úžasné na živote, môže pritom získať odpovede na niektoré dôležité otázky života. (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (35)

  • Meno postavy „22“ je odkazom na paradox Hlava 22. V takom prípade jediný spôsob, ako zistiť, že život stojí za to žiť, je žiť ho. (Weezy22)
  • Odhaduje sa, že zo všetkých nových predplatiteľov, ktorí sa prihlásili na Disney+ pred Vianocami 2020, to 13% urobilo výslovne len preto, aby videli film Duša. (Weezy22)
  • Keď 22 uvádza svojich mentorov, jedným z nich je aj Maria Antoinetta. Vidno jej však iba hlavu, nakoľko jej počas francúzskej revolúcie odťali hlavu od tela. 22 tiež v snímke ponúka tortu, pretože sa často nesprávne píše, že Marie Antoinette povedala „nech jedia koláče,“ keď jej povedali, že obyvatelia Francúzska hladujú. (Weezy22)
  • Nemocničná izba, do ktorej Joe a 22 skočia pri výstupe z nemocnice, je izba číslo P742, odkaz na P. Sherman 42 Wallaby Way z filmu Hľadá sa Nemo (2003). (Weezy22)
  • Témy filmu o živote, smrti a znovuzrodení mali osobitnú rezonanciu pre spolurežiséra Kempa Powersa. Koncom 80. rokov nešťastnou náhodou zastrelil svojho najlepšieho priateľa. (Weezy22)
  • Film je jeden z najsledovanejších filmov na priame pozeranie doma, ktoré boli vydané v rámci streamovacej služby v roku 2020. (Weezy22)
  • Keď sú Joe a 22 v metre, 22 (v Joeovom tele) nájde pod sedadlom šálku s nápojom vo vnútri. 22 hovorí: „Veríš tomu? Je poloplná!“ Odkazuje tak na osobnostnú otázku, či je pohár poloplný alebo poloprázdny, a naznačuje novoobjavený optimizmus 22. (Weezy22)
  • Terapeutická mačka, pán Mittens, má kalikové sfarbenie. Väčšina mačiek farebných kaliko sú samice. Pán Mittens je tak veľmi zriedkavá anomália. (Weezy22)
  • Joe mal byť pôvodne beloch, ktorý sa najskôr zaujímal o animáciu, neskôr sa zmenil na rockovú hviezdu. Nakoniec sa z neho stal černoch so záľubou v jazze. (Weezy22)
  • 22 dostala svoje meno, pretože je 22. dušou, ktorá kedy existovala. Aby tvorcovia naznačili, ako dlho to bolo, duša, ktorá bola pomenovaná pred ňou, mala stovky miliárd rokov. (Weezy22)
  • Podľa Petea Doctera, akonáhle sa dohodli, že hlavnou postavou je džezový hudobník, rozhodli sa tvorcovia pre afroameričana, pretože cítili, ako úzko sú afroameričania spätí s históriou jazzu. (Weezy22)
  • Curley nosí tričko s textom „classic & free & fusion & modal &“, čo sú všetky formy jazzu. (Weezy22)
  • Kemp Powers sa pôvodne podieľal na filme ako spoluautor, aby pomohol napísať charakteristiku Joea. Spočiatku dostal 12-týždennú zmluvu, ktorá sa potom predĺžila. Po rozsiahlych príspevkoch k filmu bol následne povýšený na spolurežiséra a stal sa tak prvým afroamerickým spolurežisérom spoločnosti Pixar. (Weezy22)
  • Pre presné vykreslenie afroamerickej kultúry vo filme si tvorcovia najali niekoľkých konzultantov, s ktorými počas vývoja filmu úzko spolupracovali. (Weezy22)
  • Obchod s krajčírstvom, ktorý vlastní Joeova rodina, je založený na skutočnom obchode s pokrokovými európskymi krajčírmi v Berkeley v Kalifornii. Animátori spoločnosti Pixar tam strávili veľa hodín robením poznámok a ilustrácií, aby zachytili všetko od vzhľadu obchodu po pohyby pracovníkov. Porozprávali sa tiež s majiteľmi obchodu Zoltanom Hajnalom a jeho manželkou Puje Dorjsure, aby sa dozvedeli viac o tom, čo ich inšpiruje pri vykonávaní ich práce. Hajnal uviedol, že on a jeho manželka neboli za svoje príspevky platení, ale boli hrdí na to, že sa stali súčasťou filmu. (Weezy22)
  • V počiatočnom koncepte príbehu bola 22 hlavná postava. 22 mala silnú nechuť k Zemi a film sa odohrával výlučne vo svete duší. Joe bol vytvorený, aby jej pomohol ukázať, prečo sa na Zemi oplatí žiť. (Weezy22)
  • Vzhled postav Jerry a Terry byl inspirován kresbami Pabla Picassa. Konkrétně těmi, které kreslil jedním tahem. (T-enter)
  • V jedné scéně můžeme vidět cestovní plakát s nápisem „Navštivte Portorosso“. Jedná se o zasazení nadcházejícího Pixar snímku Luca (2021). (Schyzartis)
  • Jonathan Batiste napsal jazzové skladby pro newyorkské scény, zatímco Trent Reznor a Atticus Ross složili hudbu k sekvencím, které se odehrávají v „The Great Before“. Někdy tvůrci spolupracovali, aby tyto dva světy hudebně propojily. (Schyzartis)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (viac)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (viac)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (viac)

Reklama

Reklama