Reklama

Reklama

Sprítomnení

(seriál)
  • Česko Zpřítomnělí (viac)
Trailer 1
Nórsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Réžia:

Jens Lien

Hrajú:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(12)

Obsahy(1)

V Nórsku v blízkej budúcnosti, keď tajomné svetlá žiaria vždy vtedy, keď sa záhadne objavujú ľudia z rôznych období v minulosti, miestna polícia v Osle musí vyšetriť zločiny a odhaliť pravdu o všetkom, čo sa deje. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (7)

Sprítomnení (2019) 

Koncept, ktorý sa dal poňať rozličnými spôsobmi a dá sa povedať, že tvorcovia využili každú túto možnosť a pripravili mix sci-fi, detektívky, histórie, drámy a zároveň aj komédie. Prekvapivo to funguje celkom bez problémov. Napriek tomu máte neodbytný dojem, že ide o akúsi diétnejšiu sci-fi verziu slávnejšieho a ambicióznejšieho Mostu. Čo ale neznamená, že sa Sprítomnelí nedajú bez problémov užiť, a to najlepšie ako večerný maratón. Paralely s dnešnými globálnymi problémami sú zrejmé možno až príliš, na druhú stranu treba tvorcov pochváliť, že sa neberú príliš vážne a nemajú záujem nám vtĺkať do hlavy nejaký správny svetonázor. Druhá séria by mala tiež čo ponúknuť. ()

Episode 1 (2019) (S01E01) 

Človek by povedal, že od krimi sci-fi, kde sa objavujú vyplašení cestovatelia v čase a ide tak sčasti aj o alegóriu na súčasnú migračnú vlnu, sa bude hrať na temnú a výsostne vážnu hmotu. Ale počas pilotu som sa zasmial viackrát, ako počas jednej sezóny bársakého sitcomu. Čo neznamená, že vyšetrovanie nebude taktiež zaujímavé a že to temnejšie tóny neobsahuje. Oslo je fotogenické, ústredný vyšetrovací pár taktiež, námet príťažlivý, tak uvidíme, kam nás to zavedie... ()

Episode 2 (2019) (S01E02) 

Vyšetrovatelia v štýle dvojky z Mostu našli horúcu stopu, až sa zdá, že by sa prípad mohol rýchlo vyriešiť, ale asi tomu nebude tak. Fórov je oproti pilotu pomenej, čo ale nevadí vzhľadom na fokus na vyšetrovanie, ale aj tu sa zabavíte. Očakávam časom teda aj zopár zvratov, inak sa dostaví menšie sklamanie. Dočkáme sa aj panoramatického záberu na Oslo, mňa osobne podobné obrázky zo Škandinávie vždy potešia. ()

Episode 3 (2019) (S01E03) 

Ústredná dejová linka v tomto dieli trochu ustúpila jednej z tých vedľajších, pričom opätovné spoznávanie minulosti troch kedysi blízkych postáv po strate pamäti sa uchádza o post paralelnej hlavnej dejovej línie. Ale určite sa nedá povedať, že vyšetrovanie stagnuje, práve naopak, stopy sú žhavé a záver prekvapivý. Nechýba ani humor, klaňanie sa vojenskému vodcovi spred tisíc rokov na WC pri sušení suši je tak absurdne vtipné, ako sa to číta. ()

Episode 4 (2019) (S01E04) 

Seriál si udržuje rovnomernú úroveň kvality každej epizódy, čo je určite veľká pochvala. Nitky sa začínajú zbiehavať možno k niekomu inému, ako sa na prvý pohľad zdalo, ale to je presne to, čo som od podobného mystery krimi seriálu aj očakával. K akci sa dostanú aj stredoškoláčky a jedna z výsledku jedného dobrodružného výletu nebude príliš nadšená, miestny zubár však áno. ()

Episode 5 (2019) (S01E05) 

Nádych pred finále pripravil najmä veľmi vtipný a paradoxne aj veľmi tragický moment jednej veľmi neortodoxnej výpovede. Ide presne o ten typ scény, kedy tvorcovia naplno využívajú potenciál zaujímavého a originálneho námetu. Aby toho nebolo málo, tak aj hrdý odchod zo zamestnania je veľmi štýlový a ak sa niekedy dočkám výpovede z práce, tak mám inšpiráciu ako odísť dverami von so cťou. ()

Episode 6 (2019) (S01E06) 

Záverečná epizóda potvrdila, že to mali tvorcovia od začiatku premyslené a priniesli behom tejto trištvrte hodinky niekoľko zásadných a zároveň nepredvídateľných zvratov. Áno, mať premyslenú šesťdielnu minisériu vopred nie je nič komplikované, ale aj tak poteší, ak sa v závere takmer všetko logicky vysvetlí a zároveň ostanú otvorené dvierka aj do ďalšej série. Záver má spád, pomaly každú minútu sa dozvedáme niečo nové a ani nechcete, aby to celé skončilo. ()

Reklama

Reklama