Reklama

Reklama

Loli paradička

  • Česko Loli paradička (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života. Keď sa Milan, jarmočný predavač cukroviniek, dozvie, že Veronka mu ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke pritom neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zasa neprekáža, že Veronka je Rómka. Prijme však takúto „nekonvenčnú“ dvojicu aj spoločnosť? Podarí sa Milanovi a Veronke obhájiť svoju lásku? (Forum Film SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (98)

Enšpígl

všetky recenzie používateľa

Když na začátku filmu říkala pani producentka, že je ve filmu použito šariš nářečí nevěnoval jsem tomu příliš pozornost, bohužel pro mně se to nakonec ukázalo jako fatální, protože mnohým dialogům jsem absolutně nerozuměl a na aj title jako pomocníka jsem neviděl. Na druhou stranu to není vyčítka směrem k tvůrcům, protože i já jsem zastánce toho , aby mluva byla co nejvíce autentická, takže je to tak trochu paradox, vyčítám filmu něco, co na druhou stranu chválím. Jenže největší devíza tohoto filmu je ve vtipných dialozích (bohudík části jsem i rozuměl ), důraz na regionalitu a snaha o autentičnost postav z toho právě ty dalogy mě často unikly. Hlavní dvě postavy působily mile a uměly rozesmát. Konec byl povedený, letní pohodová amtosféra s nevtirávým sociálně rasovým podtextem povedená. Když o tom přemýšlím, abych se k tvůrcům zachoval fér, rozhodl jsem se film nakonec nehodnotit, protože není jejich chyba, že se rozhodly pro regionální dialekt, stejně tak ale není moje chyba, že jsem film chtěl vidět. ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Nebyť Michala Soltézsa, šiel by som s hodnotením nižšie. Prakticky on zabával celý čas, lebo je to nefalšovaný východniar a neplietol slovenčinu so šarištinou ako sa to darilo ústrednej dvojici, mrzák a čajoris. Ústredná dvojka na mňa pôsobila prvých 15 minút strašne umelo, nezohrato, no potom sa rozbehli. Film spôsobil pekný poprásk, mal veľmi slušnú návštevnosť i kvôli námetu, že spája cigánov s doterajšou majoritou. Veľmi uveriteľne vykreslil jarmoky a ich atmosféru, taktiež cigánov hudobníkov či dzedzinskú šlintak karčmu. Ak rozumiete dialektu, film vás pobaví. Ukončenie nehappyendom je vzhľadom na príbeh netradičné, akurát to čo tomu predchádza (stretnutie s Viktorom a akcia po tom) je málo stráviteľné. ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Pokus natočiť ľudový film z východného Slovenska a nadviazať na niekdajší úspech filmu Pásla kone na betóne dopadol katastrofálne. Jednak zlyhala snaha nepôsobiť čiernobielo ale farebne najmä preto, že hneď v 55 sekunde réžia zobrazí dvojicu policajtov, ktorí šikanujú róma. Obaja sú pochopiteľne holohlavý, aby vznikol dojem že policajti sú do nohy náckovia. Dvojica režisérov sa snažila vytvoriť film, ktorý mal rúcať predsudky a sami sa držali svojich predsudkov. V tomto momente si každý normálny človek urobil obraz o ich intelekte. Nasledovali rozhovory, ktoré mali byť akože vtipné a v miestnom nárečí. Pre mňa ako východniara ktorému nerobí problém rozpoznať rôzne typy nárečí nielen preto, že východniari sme jedna veľká rodina ale aj preto že pravidelne trávim čas či už na Spiši kde som doma ale aj na Šariši, Above, Zemplíne či Zamagurí avšak tu som sa strácal, pretože toto rozhodne nebolo presne to nárečie, ktoré sa v okolí Sabinova kde sa dej filmu odohrával používa. Toto bol univerzálny mix z okolia, ktorý sa dvojici režisérov zdal dobrý. Dej bol tiež pomerne slabý s výnimkou niekoľkých dobrých hlášok, ale stačí si zájsť do miestnych pohonstistiev na dedinách na východe a nasmejete sa podstatne viac. Sám pochádzam z obce a to nie je urážka, práve naopak. Je to zážitok a má to svoje čaro, aj keď doba sa mní a už to tiež nie je zďaleka také ako keď som s malou dušičkou v 15 rokoch do pohostinstva vošiel zahrať si biliard a vypiť si kofolu (áno, vtedy pili aj deti z východu v krčmách prevažne kofolu, to iba teraz deti chlastajú prvú ligu aj v Bratislave) a dúfal, či má odtiaľ so smiechom nevyženú...Otvorený koniec príbehu nahneval aj tých ľudí, ktorí sa na filme v kine bavili (ja som na srdce, seno gadžovina do kina nebol ochotný ísť preto, lebo počúvať smiech a poznámky ľudí so slabším intelektom, pretože takýto film ich nepocybne prilákal, mi vadí. Proste som rád v sále v malom počte ľudí ktorý majú radi filmu s vyššou výpovednou hodnotou a umeleckým zážitkom, tým neodsudzujem fanúšikov Loliparádičky ani sa nad nich nepovyšujem. Iba konštatujem svoj pohľad na vec). Jediným svetlým momentom bola hudba pána Štefana Cínu. Jednak ľudové piesne, jednak rómske skladby boli vybrané veľmi dobre a "maďarský čardáš" Johannesa Brahmsa bol jedinou čerešničkou na torte tohto podpriemerne natočeného filmu. ()

desade 

všetky recenzie používateľa

Úplne chápem, že kino Mladosť vo Vranove sa 4 x vypredalo a publikum sa náramne bavilo, so zopár východniarmi totiž robím (ci pana!). Ja som snímok ale od prvých tónov (cigánsku hudbu mám rád a tu mala výrazný podiel na atmosfére) vnímal ako poéziu a myslím, že som dobre urobil. Mám rád snímky kráľa "cigánskyh" filmov Tony Gatlifa, hlavne pre ich autenticitu a poéziu. Tu mi ju ale trochu (trochu dosť) kazil rečovým prejavom Michal Iľkanin, ktorý miešal spisovnú slovenčinu s východniarčinou, čo vyznelo, ako keby východniar už zabudol po východniarsky, alebo nevýchodniar, čo sa naučil zopár fráz v miestnom nárečí (hviezda dole). Zachraňoval to Michal Soltész, ktorý bol presvedčivý a zožral som mu to aj s navijakom. No a samozrejme Kamilka Mitrášová, ktorá bola poeticky nevinne očarujúca (ta ňe?). Škoda len, že to po tom useknutom konci nemalo aspoň náznak happyendu. ()

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Hviezdička za skvelé vychodnarské nárečie, druhá za hlášku v hoteli. Jedno vínko? Veď ste dvaja. Abo, dajce dva. A preto aj ja dám tomuto skvostu 2 hviezdičky, horšie ako ostrým nožom to zas nebolo. Milanové hlášky za to stáli. Ale vidieť to v kine no neviem. Toto netreba brať vážne a iba pri tom stačí vypnúť a človek sa možno aj zabaví, možno. 2* ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (16)

  • Kamila Mitrášová o postavě Veronky: „Je jednodušší, z jednoduché rodiny, nezažila v životě nic dobré, ani opravdovou lásku, měla to doma hodně těžké. Chce být navenek velmi dobrá, chce velmi mile působit a většinou i lže – ale jen proto, aby zakryla svůj smutek.“ (Tonula)
  • Na základě scénáře k filmu vznikla stejnojmenná novela, která je součástí knihy Viťa Staviarského „Kšeft“. (Tonula)
  • Film vznikl jako nízkorozpočtový. Jeden z autorů řekl: „Mnoho lidí do toho šlo zadarmo, folkloristy jsme dotáhli za guláš a pivo. Bez toho by se nám to za takové peníze nepodařilo, náš snímek je 10x levnější než běžný slovenský film.“ (Tonula)

Reklama

Reklama