Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a večne sa sťažujúci mrzutý muž, ktorý pohŕda všetkými okolo neho a dáva im to aj zreteľne najavo. Bývalý predseda družstva vlastníkov, ktorému nedávno zomrela milovaná manželka Sonja, teraz terorizuje susedov ako samozvaný strážca poriadku. Zvrat v jeho životnej rutine nastáva s príchodom jeho nových susedov, mladej pakistanskej rodiny, ktorých životný štýl sa mu najskôr prieči. Keď omylom nabúrajú autom do Oveho poštovej schránky, spustia tým reťaz nečakaných udalostí. (ASFK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 3

Recenzie (288)

classic 

všetky recenzie používateľa

Povedal by som, že sa jedná o veľmi dobrý švédsky film, s vynikajúcim hercom v hlavnej úlohe - Rolfom Lassgårdom, ktorého postava, zhruba šesťdesiatnika Oveho, mrzutého, nepríjemného dedka, s akousi doživotnou traumou na pleciach, snažiaci sa niekoľkokrát, pokúšať sa o dobrovoľný odchod z tohoto sveta. Tento pánko rezignoval na životný optimizmus, elán, ktorý sa mu z tváre vytratil, ako ranná hmla. Plánuje sa obesiť, v tejto polohe, je niečo medzi svedomím, zhodou okolností, šťastím, a nejakým druhom, ktorý by som pripísal : "in flagranti" , načapaný, ako chce uskutočniť tento skutok, ale z pozície nových susedov, ktorí netušia, čo sa práve deje, tí mu omylom narazia do poštovej schránky, a dá sa povedať, že tým pádom, mu zachránila sympatická, pôvodom z Iránu, teraz švédska občianka, s dvomi deťmi, ďalším na ceste, po boku „kutila” , manžela, rodáka, ale z tejto severskej krajiny, drahocenný život, ktorý si treba vážiť, aj popri udalostiam, ktoré sa mu v minulosti odohrali. Film skvelo funguje najmä vo flashbackoch, s učiteľkou, ktorú si vzal za ženu, a ich spoločné chvíľky pohody, ale aj nepríjemné okamihy, cez ktoré sa nemohol preniesť, a preto je z neho, dnes, veľmi zvláštny človek, ktorý si zasadol na ľudské plemeno, ako také, to viní zo všetkého... , čo sa jemu stalo. Od tohoto okamihu, keď mu Ona Parvaneh, nepriamym spôsobom zachránila kožu, začne sa v ňom miesiť postupná dobrota, ochota, láskavosť, ale pár filmových minút, to ešte potrvá, popri tom, bude vyvíjať veľký záujem o vykonanie vlastnej samovraždy, ktorá sa nie a nie uskutočniť. Je to film dojemný, ktorý extrémne hrá na city diváka, čo mi v tomto prípade, nijako zvlášť nevadí. Vychutnával som si najmä brilantnú retrospektívu, kde vystupovala, už zosnulá, Oveho manželka, Sonja, v podaní sympatickej herečky Idy Engvoll. Z môjho uceleného pohľadu, sa jedná o veľmi pôsobivý švédsky film, so sympatickými hercami, réžiou, scenárom, ktorý je síce plný pokusov o zlikvidovanie sa, ale ak sa človek nad tým hlbšie zamyslí, obsahuje skrytý význam, prečo sa tak deje, spamätal sa, pokiaľ mal ešte čas, aspoň teraz pociťuje v sebe čosi, čo už dávno nie. Výborná záležitosť, ktorá zachveje pri srdci. ()

poz3n 

všetky recenzie používateľa

Knihu jsem nečetl. Ove je ve svém filmovém podání snímkem na pomezí magického realismu, kdy všechny postavy jsou buď krystalicky dobré, anebo špatné a jejich život je protkán přehnaně tragickými a ironickými událostmi. To, že mě něco podobného nakonec vlastně hodně bavilo, považuji i za kus jakési náhody, protože si stejně tak dovedu představit, že by mi něco z toho zezačátku nesedlo a na celý zbytek filmu bych pak koukal s nelibostí. Ove splňuje tu hranu dobře vybalancované komedie a dramatu, kdy se často smějete a chvílemi dojímáte. A dokonce i samotný Ove, postava, která si v životě prošla solidním peklem, je v průběhu času v očích diváka sympatičtějším a především pochopitelnější. Proces vývoje postavy i vnímání diváka v jednom? No co byste dneska ještě od filmu mohli chtít? 8/10 ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Poslední dobou mám rád filmy o stáří a o bilancování, a tenhle je přesně takový. Vyprávění protivného dědka o jeho životě, životní lásce a o tom, že možná je sice hovado, ale třeba k tomu má nějaké své důvody. Život je krásný a jsme to jen my, kdo si ho děláme hnusným. Snímek má příjemné lidské poselství a navíc není nudný. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Pekné, naozaj pekné. Dojemný film, ktorý dokáže "chytiť za srdce" a určite nie som jediný, ktorý si k mrzutému Ovemu tiež napokon našiel cestu. Mrzutý a nahnevaný na celý svet predsa nebol napokon len tak prenič-zanič, ako sme sa neskôr dozvedeli pomocou Oveho spomienok plných rôznych pádov, sklamaní a strát. Práve tento retrospektívny koncept sa mi veľmi pozdával. Zároveň film nie je typickým príbehom plným pátosu, ale zároveň v ňom nájdeme aj množstvo spontánnych scén so svojským severským humorom. Veľmi pekný film, a vo svojej podstate aj pozitívny (hoci s tragickými výkyvmi). ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Oveho postihnutie nie je ničím výnimočným, i keď jeho prejavy sú v tomto filme (asi úmyselne) zvýraznené až do podoby karikatúry. Ide o paniku seniorov sledujúcich, ako sa svet bez väčších problémov pohybuje ďalej a oni už nie sú pripojení. Muž menom Ove je filmom, ktorý si nekladie vysoké ciele. V pokojnej nálade (s nutnými výbuchmi) plynie do nejakého rozprávkového konca. Rolf Lassgård zvládol svoju úlohu presvedčivo. Aj slniečkári môžu byť spokojní, pretože v rámci politickej korektnosti bola obsadená iránska rodina, mihol sa tam aj gay, takže to bolo v súlade s predstavami EÚ. Nenašiel som však ani jeden dôvod, aby som filmu pridal štvrtú hviezdičku. ()

Galéria (53)

Zaujímavosti (9)

  • Oveho domek se nachází na adrese Bergkullevägen 160, Trollhättan, asi 70 km severně od Göteborgu. Hřbitov s náhrobkem Sonji se jmenuje Norra kyrkogården (Severní hřbitov) a je ve městě Uddevalla, konkrétně Kyrkogårdsgatan 19. (ČSFD)
  • Dovolenkové scény byly natočeny na Mallorce. Lindahlovi bydleli v hotelu Araxa v letovisku Son Armadams a těsně před nehodou autobus projížděl serpentiny u horského sedla Coll dels Reis. (ČSFD)
  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)

Súvisiace novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (viac)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (viac)

Reklama

Reklama