Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tony sa po piatich rokoch vracia z väzenia a podrobne plánuje poslednú veľkú lúpež. Samotné vylúpenie klenotníctva prebehne podľa jeho plánu, ale vtedy do hry vstúpi znepriatelený gang, ktorý sa všetkými prostriedkami snaží Tonyho lup ukradnúť. Rozpúta sa neúprosná vojna gangov. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (112)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Francúzi vedeli natočiť poriadnu lúpež už v 50. rokoch a rovnako aj v tomto filme je veľmi príťažlivo nakrútená. Je síce skratkovitá, ale stále pôsobí dojmom akoby v priamom prenose a my cítime pot na tvárach podobne ako zlodeji. Druhá časť filmu: vydieranie, pomsta, prestrelky má síce opodstatnenie, ale je to už niečo úplne iné. Do popredia sa derie paradoxne s akčnením filmu filozofovanie, ktoré však nie je otravné. Pprekvapivo menej známy film, po jeho zhliadnutí asi každého napadne pojem klasika francúzskej gangsterky. ()

Micro41CZ 

všetky recenzie používateľa

Gangsterka s perfektně vystavěnými momenty (především dokonale naplánovaná loupež), jež dovolují výborně gradovat napětí a držet ho na zatraceně vysoké úrovni. Zprvu precizní výsledek loupeže se ve výsledku změní v totální prohru. Vizuální a herecká stránka kraluje. Nejděsivějším motivem je pak postava chlapce v kovbojském obleku s pistolí, která jako by symbolizovala naivní touhu zabíjet sebe sama a ostatní lidi vštěpovanou do lidí už od narození formou hry. Jestliže western předcházel modelu gangsterky, která později koexistovala jako městský protějšek divokého západu, lze podobně nahlížet i na tento symbol: malý kluk je kovboj s pistolí jako vyšitý z divokého západu, "velcí kluci" jsou gangsteři z města - bez známky slitování nebo šance na štěstí, vždy je totiž dohoní jejich "povolání". ()

Reklama

Dale 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra filmu je výborná, rovnako aj herci, no kazili mi to niektoré drobnosti, ako prestrelky - chytenie za hruď a teatrálna vývrtka (ale v tej dobe sa tak točilo) alebo striekanie has. prístrojom do alarmu (tá pena by cez tie malé medzery neprešla). Ani samotný príbeh nie je nejaký extra, síce drsný o drsných chlapoch, ale dosť predvídateľný. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Rififi je v parížskom podsvetí slangový výraz pre bitku. A že príde k boji medzi dvomi gangsterskými skupinami je jasné od počiatku. Tento súboj je však len vrcholom ľadovca, Dassinov noir je predovšetkým precíznou hrou, plnou skvelých záberov, napätia a autentickosti prostredia. Famózna scéna trvajúca skoro pol hodiny, kde banda lúpi diamanty, je natočená bez hudby a dialógov a takto filmárských výnimočných scén ( záver ) je omnoho viac. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Výborná gangsterka s dobře propracovanými postavami utkví především skvěle zachycenou atmosférou z loupeže. Filmů s nápaditými loupežemi už jsem viděla povícero a začínají mne nudit. Rvačka mezi muži však nestaví celou pointu pouze na krádeži samotné a tím je natolik výjimečný, že dokáže zaujmout i po mnoha letech od svého vzniku. Snímek velmi zdařile spěje ke svému závěru, kde jedna drobná chyba spustí lavinu tragických událostí. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (38)

  • Autor predlohy Auguste Le Breton vo svojej autobiografii uvádza, že o sfilmovanie diela mal záujem Jean-Pierre Melville a Yves Ciampi. Melville vnukol producentovi Henrimu Bérardovi myšlienku na odkúpenie práv románu pre sfilmovanie a prebehla aj dohoda, že Melville bude režisérom. Neskôr bol k réžii pozvaný Jules Dassin, ktorý prehlásil, že bude natáčať on len ak Melville bude súhlasiť. Dassin sa o Bérardových tendenciách nakrútiť snímku s Melvillom dozvedel až po rokoch od nakrútenia diela. (Biopler)
  • Sekvencia lúpeže je tak tichá, ako len môže byť. Čo sa týka zvuku, počuť len ruchy pri práci lupičov a hluk ulice. Dassin prehlásil: „Sú to profesionáli a hluk je ich nepriateľ.“ Na začiatku akcie sa prezúvajú do tenisiek, Cesar do baletných cvičiek dokonca. Komunikujú len pohľadom očí a gest. Orosené čelá od potu a špinavé oblečenie robia lúpežníkov reálnejšími, režisér nám nechce predstavovať superhrdinov. (Biopler)
  • Mexické úřady film stáhly z kin, když se objevila spousta loupeží spáchaných stejnou metodou, která se objevila ve filmu. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (viac)

Al Pacino zlodejom šperkov

Al Pacino zlodejom šperkov

19.08.2005

Režisér Harold Becker si v pripravovanom kriminálnom thrilleri RIFIFI potretíkrát zopakuje spoluprácu s Al Pacinom (na obr.). Pôjde o remake francúzskej noir klasiky z roku 1955 o zlodejovi šperkov,… (viac)

Reklama

Reklama