Reklama

Reklama

Simpsonovci

(seriál)
TV spot
USA, (1989–2024), 277 h 25 min (Minutáž: 20–25 min)

Scenár:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (viac)

Hrajú:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (viac)
(ďalšie profesie)

Série(35) / Epizódy(768)

Obsahy(1)

Kto by ich nepoznal. Homer je hrdý na svoju prácu v jadrovej elektrárni a je hrdý na to, čo všetko dokázal. Lenže vždy sa vyskytne problém, ktorý Homera núti premýšľať a to robí veľmi nerád. Oveľa radšej si dá veľký steak, najlepšie na večeru a ten spláchne balíkom plechoviek piva. A tak ostáva všetko na jeho milovanú ženu Marge. Jej učes je najlepšie viditeľný v Thajsku, ale nestratila by sa ani v dave na Manhattane. Ich tri deti: Bart, Lisa a Maggie sú milé, len občas trocha neposlúchajú. Teda: aby sme boli spravodliví: Bart je v neposlúchaní absolútny suverén, Lisa je dobré dievča, ale veľmi zvedavá a Maggie je ešte príliš malá na to, aby niečo vystrájala. Homer však nikdy nezabudne pridať polienko do ohňa a v takých prípadoch si môžete byť istí, že nič, naozaj nič neostane tak ako predtým. A aby sme nezabudli: sú presne takí, ako všetci ľudia. Na nič sa nehrajú a chcú vyskúšať všetko, čo im život prináša. Jednoducho Simpsonovci... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa whack k tomuto seriálu (15)

Kdo s koho (1990) (S02E04) 

V poradí prvý diel Simpsonovcov s ekologickou pointu. Je dosť podarená a podobná ako tá v Ať žije korupce (Griffinovci). ()

Líza na stopě zlořádu (1991) (S03E02) 

Jeden z najlepších z čias, keď Simpsonovci ešte mali čo povedať. ()

Líza vegetariánkou (1995) (S07E05) 

Toto je diel, kedy sa Líza stala vegetariánkou (o pár dielov neskôr (S12E04) dokonca začala vegánčiť). Ukazuje realitu, s ktorou sa mladí vegetariáni často stretávajú: výsmech od spolužiakov, kecy o potravinovom reťazci, a manipulatívne reklamy na produkty mäsového priemyslu, ktoré sú tu sarkasticky znázornené formou propagandistického filmu, ktorý sú springfieldské deti v škole nútené pozerať a kde zaznie starý známy blud: „Kdyby tu šanci dostala kráva, sežrala by tebe a kohokoli na koho si vzpomeneš.“ Satira na anti-vegetariánstvo! V tomto diely účinkuje Paul McCartney a jeho žena Linda, obidvaja dlhoroční vegetariáni a aktivisti za práva zvierat v reálnom živote; obaja sami seba aj nadabovali. Tento diel vyhral ocenenia Environmental Media Award a Genesis Award za environmentálnu a animal rights tematiku. Zároveň je toto asi jediný diel, v ktorom zistíme, že Apu je vegán, a zistíme aj dôvod, prečo Líza svoje vegetariánstvo v ďalších dieloch spomína len zriedkakedy; je to práve vďaka rozhovoru s Apum: –Já nejím žádný živočišný tuk. –Tak to si musíš myslet, že jsem barbar. –Ano, správně, to si myslím, ovšem před jistou dobou jsem se naučil toleranci, nevnucuji lidem své názory. Víš, lidi lze ovlivnit, aniž bys je pořád otravovala. Mier s vami, a nežerte to! ()

Líza na větvi (2000) (S12E04) 

Pôsobivá referencia na skvelú environmentalistku Juliu Hill a organizáciu Earth First! Podarený diel s myšlienkou. ()

Sladkosti a zahořklá Marge (2002) (S13E08) 

Zákon se nedá zneužít k sekýrování. Možná, že bych se měla přestat snažit změnit svět. –Ne, Marge! Mám rád, když se o to snažíš! Jsi učiněná Erin Zlatosrdcovičová (referencia na Erin Brockovichovú). ()

Bart má dvě mámy (2006) (S17E14) 

Tvorca Sam Simon v tomto diely opäť dostal problematiku zneužívania zvierat skrytým kontextom do deja - v tomto prípade zvierat využívaných v zábavnom priemysle. Sam Simon bol sám aktívnym obhajcom práv zvierat, viedol aj kampane za ukončenie držania zvierat v klietkach v zábavnom priemysle. ()

Kraví apokalypsa (2008) (S19E17) 

Bart pochopí, čo sa skrýva za výrobou mäsa a... urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zachránil život kravy! Jeden z najkrajších dielov Simpsonovcov. (Zaujímavosť: Líza a Bart sa vrátia k oslobodzovaniu zvierat v diely Gorily a lode.) ()

Hodný, zlý a zfetlá (2009) (S20E17) 

Líza dostane liek Ignorital, ktorý jej umožní vidieť realitu, z ktorej má depky, v iných farbách. Pripomína mi to trošku pointu kultového filmu Jsou mezi námi, akurát že tam je to naopak. Je to celkom trefný diel, pretože mám pocit, že Ignoritalom je nadopovaných aspoň 90 % populácie. ()

Homerland (2013) (S25E01) 

Earth Liberation Army v Simpsonovcoch! Podarí sa Homerovi zastaviť chod elektrárne? ()

Gorily a lodě (2019) (S31E05) 

Možno táto epizóda nie je najvtipnejšia, ale páčila sa mi. Líza a Bart vyslobodzujú zvieratá zo zajatia. Obsahuje referenciu na Jane Goodallovú, ktorá samú seba aj nadabovala, názov je zas odkazom na film Gorillas in the Mist. Zaujímavosť: toto je po S19E17 už druhý diel, v ktorom Líza a Bart vyslobodzujú zvieratá zo zajatia. ()

Frinkcoin (2020) (S31E13) 

V tomto diely otvoria prvú springfieldskú vegánsku reštauráciu! Ale inak nič moc. ()

Psí život (2020) (S31E22) 

(SPOILER!!!) V tomto diely sa ako v jedinom dozvieme viac o psíkovi Spasiteľovi. Toho zasiahnu skľučujúce stavy, lebo si spomenie na svoju mladosť. Veľmi silný moment je ten, keď Simpsonovci navštívia množiteľa, u ktorého sa Spasiteľ narodil, a ten sa rozbehne na miesto, kde sa hrával s mamou... a nájde ju tam. Naozaj som čakal, že on bude jediný, kto ju "vidí"... Aspoň, že tomu množiteľovi všetci nafliaskali. ()

Burnsovy burgery (2021) (S32E18) 

Nechcem moc filozofovať, ale viem, že viacerí tvorcovia Simpsonovcov sú vegetariáni (napr Groening a Castellaneta) a Simon (†) bol dokonca vegán a aktivista za práva zvierat... Nerozumiem preto, prečo snáď v každom diely (možno okrem Líza vegetariánkou) zvrhnú tému vegánstva na niečo hodné opovrhnutia. V tomto diely si Líza spomína, ako sa vždy zhnusovala, keď chutnala nové vege jedlá. Jediný vegánsky burger, ktorý jej chutí, je neekologický, lebo sa kvôli nemu rúbe prales. Čo teda týmto chcú tí vege tvorcovia povedať, je záhadou. (BTW, kde zmizla zo Springfieldu vegánska reštaurácia, ktorá bola otvorená v S31E13?) ()

Panika v ulicích Springfieldu (2021) (S32E19) 

Nechcem moc filozofovať, ale viem, že viacerí tvorcovia Simpsonovcov sú vegetariáni (napr Groening a Castellaneta) a Simon (†) bol dokonca vegán a aktivista za práva zvierat... Nerozumiem preto, prečo snáď v každom diely (asi len okrem Líza vegetariánkou) zvrhnú tému vegánstva na niečo hodné posmechu. V tomto diely bol nepríčetne sprdnutý hudobník Morrissey, vykreslený ako šialenec, ktorý sa napcháva mäsom. Morrissey je pritom vegetarián od 1970, vegán od 2015 a dlhoročný obhajca práv zvierat. Prečo to teda títo vege tvorcovia robia, je záhadou. ()

Súvisiace novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (viac)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (viac)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (viac)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (viac)

Reklama

Reklama