Reklama

Reklama

Cesta domů

(festivalový názov)
  • Ukrajina Evge (viac)

Obsahy(1)

Nazim byl zabit ve válce na východě Ukrajiny. Byl to krymský Tatar, který se po okupaci a anexi Krymu rozhodl odejít jako dobrovolník do armády. Jeho otec přijíždí do Kyjeva, aby odvezl ostatky mrtvého syna domů na Krym, kde ho chce pohřbít podle muslimských zvyků. Naléhá, aby s ním do Kyjeva odjel i mladší syn Alim, který by však raději zůstal doma. (Týden ukrajinského filmu)

(viac)

Recenzie (8)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Chápem, symbolika a tak. Nuž ale, minúť obrovské prostriedky, riskovať väzenie, ba i život svoj a syna len preto, aby otec mohol pochovať syna na zakázanom území - rodnom Kryme, to je trochu silná káva. Pripálená, evokujúca, prečo násilné formy islamu majú tak silné podhubie a môžu ľahko prepuknúť i u zdanlivo umiernených veriacich. Jednoducho, ak majú pocit, že ich náboženská tradícia je neprimerane rušená, sú schopní akejkoľvek neprimeranej reakcie. Rozdiel v miere slobody kedysi a dnes je ale nepopierateľný. Za komunizmu si vysťahovaní Tatári z Krymu ani len nepípli, čo sa týka možnosti návratu, či nebodaj pochovania svojich blízkych na Kryme. Pokiaľ nepovolila opraty centrálna politicko-úradná mašinéria. Dnes, v kapitalistických časoch, sila peňazí (a teda úplatkov) uľahčí mnohé. Symbolická road movie náladou trochu pripomína Zvjagincevov Návrat. Tiež urputnou snahou a mlčanlivosťou otca, no posúva k úplne iným východiskám. Kým Návrat bol o nemožnosti odovzdania skúseností, Cesta domov ukazuje, že náboženskú a rodovú tradíciu je možné v pohode odovzdať pôvodne apatickej mladej generácii. ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Pro našince dost exoticky působící road-movie. Příběh o cestě otce a syna tatarského původu na Ruskem anektovaný Krym, aby zde pohřbili svého staršího syna/bratra. Cesta na první pohled až idylickou Ukrajinou, která však idylická ani zdaleka není. A idylický není ani vztah hlavní dvojice, jež k sobě po cestě nalézá postupně cestu. Všechna čest - napsat a s takovou lehkostí zrežírovat v 26 letech takhle silnej a vyspělej film. Herecké výkony taktéž výborné. ()

Reklama

SAINTS 

všetky recenzie používateľa

Výborne ukrajinske road movie o otcovi a synovi,ktorí cestuju s telom ich syna/brata na Krym aby ho tam pochovali.Je to velmi bolestiva cesta.Tento film mi tak trochu pripomina Návrat Andreja Zvjaginceva.Pre režisera Narimana Alieva je tento film debutom a film mal premieru na festivale v Cannes 2019. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Na lepší film netreba veľa. Stačí aj neznámych hercov, malý rozpočet, jedna stará kára, trocha benzínu, ale čo treba hlavne je silný príbeh. Našinec asi tým hádkam o Krym a živote tatárskej menšiny na Ukrajine i v Rusku asi veľmi nerozumie. Tento film odhalí viac. Nikdy som nemal tendenciu súcitiť s moslimským spoločenstvom, povedzme si rovno: sú to trochu výbušní ľudia. Ale tí Tatári sú to zobrazení celkom sympaticky, asi ich tam nemajú veľmi v láske. Okrem silnej pasáže mi však chýbal vystupňovaný koniec. Niekto tu spomenul, že ten koniec je silný. Tak ja neviem. Ja som len počul stokrát Alláhu akbar a to naozaj nie je niečo, čo by som chcel počúvať. Mám rád bezpečie. ()

cinemafil 

všetky recenzie používateľa

To je film , který má tah na branku jaký už jsem dávno neviděl. Jasnej uvěřitelnej příběh. Pochopení otce synem při cestě ke splnění rodinné povinnosti. Road movie, ale scénář a režisér si nevybrali slabší chvilku! Oba herci - otec i syn Alim hrajou na plný pecky. Nejlepší film LFŠ 2020! 4* ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama