Reklama

Reklama

Tridsať prípadov majora Zemana

(seriál)
  • Československo Třicet případů majora Zemana (viac)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Predloha:

Oldřich Železný (poviedka)

Hrajú:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(viac)

Recenzie používateľa MM_Ramone k tomuto seriálu (24)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) 

Celý tento seriál je len odporná propaganda komunistického režimu, ktorý dusil našu spoločnosť hodne dlho. To čo tu je predkladané divákom je len more klamstiev a prekrútených faktov. Proste hnus! Cielené zavádzanie a politické vymývanie mozgu. Avšak čo sa týka filmového spracovania, tak ide o pomerne dobre natočený televízny seriál. Obsah nestráviteľný, forma prijateľná. Najlepšou časťou tejto pochybnej série je diel, so silným horrorovým podtónom, s názvom "Studna". ** ()

Season 1 (1974) (S01) 

Prvá séria televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" obsahuje desať prípadov z rokov 1945 až 1953. Jej súčasťou sú epizódy: 1. "Smrť pri jazere" (1945), 2. "Vyznávača ohňa" (1946), 3. "Lúpež sladkého I" (1947), 4. "Rubínové kríže" (1947), 5. "Hon na líšku" (1948), 6. "Beštia" (1948), 7. "Medirytina" (1950), 8. "Strach" (1951), 9. "Loď do Hamburgu" (1952), 10. "Vrah sa skrýva v poli" (1953). ** ()

Smrť pri jazere – 1945 (1974) (S01E01) 

"Smrt u jezera" je prvá, úvodná epizóda československého propagandisticko kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Jej dej je situovaný do roku 1945. Skončila sa vojna a mladý Jan Zeman sa vracia z koncentračného tábora do svojej rodnej obce. Ešte ani len netuší, že raz bude majorom pražskej kriminálky, ktorý bude srdnato brániť záujmy socialistického zriadenia. Podujme sa však na vlastnú päsť vypátrať vraha svojho otca. Keď sa mu to podarí, rozhodne sa pre kariéru v Zbore národnej bezpečnosti. *** ()

Vyznávači ohňa – 1946 (1974) (S01E02) 

Druhá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" sa volá "Vyznavači ohňa". Nedávno som si prečítal jej literárny dramatický prepis, ktorý napísal Oldřich Železný. Výborné čítanie. Bol to silný podnet ku tomu, aby som si túto epizódu znova pozrel. Bolo to atmosferické. Jiří Sequens st. to fakt dobre natočil. No ak opäť niekedy zatúžim po príbehu nacistických Vyznavačov ohňa, tak radšej siahnem po knižnej verzii od Oldřicha Železného. *** ()

Lúpež sladkého „I“ – 1947 (1974) (S01E03) 

V tretej časti kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" ide o prípad krádeže a kšeftovania s inzulínom. Píše sa rok 1947. V povojnovom Československu vyčíňajú rôzne zločinecké a podvratné skupiny. Jednu takúto organizovanú bandu, ktorá sa špecializuje na inzulín, sa pokúsi súdruh Zeman rozložiť. Samozrejme, že sa to tomuto chrabrému socialistickému Jamesovi Bondovi podarí. Táto epizóda nesie názov "Lúpež sladkého i". ** ()

Rubínové kríže – 1947 (1975) (S01E04) 

"Rubínové kríže" je štvrtá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1947. Jan Zeman sa infiltruje do skupiny fašistických banderovcov, ktorí cez územie Československa prchajú na západ. Chcú nelegálne prekročiť štátnu hranicu a emigrovať do Západného Nemecka. Vďaka podctivej práci príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti a Zemanovej odvahe sa im to však nepodarí. ** ()

Honba na líšku – 1948 (1975) (S01E05) 

"Honba na líšku" je piata epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1948, takže komunisti a ich ľudové milície začnú znárodňovať a nad továrňami zavejú červené zástavy. Jan Zeman trávi február 1948 v meste Klatovy v Plzeňskom kraji, kde sa aktívne zúčastní komunistického prevratu. V tomto diely sa prvý krát objaví aj záludný imperialistický agent Bláha a tiež aj budúca Zemanova manželka Blanka. * ()

Beštia – 1948 (1975) (S01E06) 

"Beštia" je šiesta časť z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Je to príbeh, ktorý sa odohráva v roku 1949. Pojednáva o tom ako organizovaná skupina prevádzačov vraždila a okrádala ľudí, ktorí chceli opustiť socialistické Československo, nelegálne prekročiť štátnu hranicu a emigrovať do Západného Nemecka. Namiesto sľubovaného prechodu boli nalákaní do rozľahlých močiarov, kde sa nad nimi doslova zavrela zem. *** ()

Medirytina – 1950 (1975) (S01E07) 

"Tridsať prípadov majora Zemana" - Prípad z roku 1950 sa týka vyšetrovania nedovolenej výroby a šírenia falošných potravinových lístkov. Súdruhovia z pražskej kriminálky v ňom natrafia na starú, prefíkanú bylinkárku a jej mazaného brata, ktorý sa živí maľovaním gýčových obrazov. Popri tom kšeftujú s lístkami na mäso. Nebude však ľahké im to dokázať. Usvedčí ich až na poslednú chvíľu nájdená "Mědirytina". V tejto epizode sa Zeman spozná so svojou budúcou manželkou Lídou. ** ()

Strach – 1951 (1975) (S01E08) 

Hovorilo sa, že kto sa bojí nesmie do lesa a už vôbec nie ku kriminálnej službe. Súdruh nadporučík Ján Zeman "Strach" nemá. Je to oduševnelý, zanietený a oddaný príslušník zboru národnej bezpečnosti, ktorý necúvne pred žiadnym prípadom. V ôsmej epizóde socialistického krimi seriálu "30 prípadov majora Zemana" dolapí nebezpečných páchateľov, čo majú na svedomí únos, nedovolené ozbrojovanie, lúpež zbraní a chladnokrvnú vraždu vodiča sanitky a policajta. A ešte ako bonus sa v tejto časti narodí Zemanovi a jeho manželke Ľudmile dcéra Lidka. Je to príbeh z roku 1951. ** ()

Season 2 (1976) (S02) 

Druhá séria televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" obsahuje desať prípadov z rokov 1954 až 1963. Jej súčasťou sú epizódy: 1. "Krížová cesta" (1954), 2. "Kliešte" (1955), 3. "Romanca o nenápadnej pani" (1956), 4. "Koniec veľkej šance" (1957), 5. "Kvadratúra ženy" (1958), 6. "Dáma s erbom" (1959), 7. "Prekliate dedičstvo" (1960), 8. "Biele linky" (1961), 9. "Tretie husle" (1962), 10. "Modré svetlá" (1963). *** ()

Romanca o nenápadnej pani – 1956 (1976) (S02E03) 

Ján Zeman je dotlačený svojou manželkou Lídou, aby sa začal venovať prípadu sprenevery pracovníčky českých železníc. Eva Vondrová je žena slávneho futbalového reprezentanta. Je obžalovaná, že sa obohatila o 18.525,- Kčs. Lída je presvedčená o jej nevine. Poprosí svojho manžela nadporučíka Zemana, aby tento prípad objasnil. Trinásty diel socialistického kriminálneho seriálu "30 prípadov majora Zemana" nesie názov "Romanca o nenápadnej pani". Je to príbeh z roku 1956. ** ()

Koniec veľkej šance – 1957 (1976) (S02E04) 

Štvrtá epizóda z druhej série československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" nesie názov "Koniec veľkej šance". Je to koniec imeprialistického tajného agenta Pavla Bláhu v Čechách. Je zneškodnený. Major Jan Zeman s ním urobí krátky proces, zastrelí ho ako psa. Viac už nebude pobehovať po ČSSR a rozvracať nám náš socialistický systém. Definitívne skončil. Škoda, že tento podlý, zákerný, podvratný živel stihne ešte pred tým zabiť Zemanovu ženu. Lída Zemanová sa chrabro vrhne do dráhy strely, ktorú Bláha vystrelil na jej hrdinského a milovaného manžela. ** ()

Kvadratúra ženy – 1958 (1976) (S02E05) 

Po tragickej smrti svojej milovanej manželky Lídy sa otrasený a zdrvený Zeman púšťa do vyšetrovania obzvlášť surového prípadu vraždy. V rieke Vltava sa našiel balík, ktorý obsahoval torzo ľudského tela. Trup s odrezanou hlavou a končatinami. "Kvadratura ženy" je epizóda s minimálnym dôrazom na politickú propagandu. Charakterizoval by som ju ako napínavú, drsnú kriminálku. Je to jedna z najzaujímavejších častí kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". *** ()

Dáma s erbom – 1959 (1976) (S02E06) 

V priebehu rokov 1974 až 1979 bol v Československu vyprodukovaný kriminálny televízny seriál "Tridsať prípadov majora Zemana". Boli natočené tri série, ktoré dohromady obsahujú tridsať častí. Titulnú úlohu stvárnil herec Vladimír Brabec. Je to presiaknuté ideologickou propagandou, prekrúcaním faktov a účelovým velebením socialistickej verejnej bezpečnosti. Technicky je to však kvalitne zvládnuté. V poradí šiesta epizóda z druhej série nesie názov "Dáma s erbom". Jedná sa o prípad z roku 1959. Jan Zeman a jeho spolupracovníci z pražskej kriminálky sa pustia do objasnenia podozrivej smrti zlodeja, ktorý zahynul počas krádeže v historickom objekte. Vyšetrovanie ich privedie na stopu sofistikovanej organizovanej siete lupičov a priekupníkov, ktorí sa venujú nelegálnemu obchodovaniu s cennými kradnutými starožitnosťami. ** ()

Prekliate dedičstvo – 1960 (1976) (S02E07) 

Po siedmych rokoch sa kapitán Ján Zeman stretáva pri vyšetrovaní prípadu so svojou prvou láskou Blankou Motlovou. Tá sa po dramatických udalostiach v Plánici a tragickej smrti svojho manžela vrátila ku dievčenskému priezvisku Svobodová. Pracuje ako správkyňa ubytovne v Kladne. Zeman tam prišiel objasniť pokus o sebevraždu promiskuitnej Ruženy Formanovej, u ktorej sa našli bankovky pochádzajúce z lúpežného prepadnutia. Prípad samozrejme úspešne vyrieši, prežije zával v bani a začne aktívne randiť so súdružkou Svobodovou. ** ()

Tretie husle – 1962 (1976) (S02E09) 

"Tridsať prípadov majora Zemana". Devätnásta časť - "Tretie husle". Príbeh z roku 1962. Pražský kriminalista súdruh Ján Zeman sa druhý krát žení. Berie si svoju starú lásku Blanku. Svatba sa koná v malebných Karlových Varoch. Zeman počas nej dokáže odhaliť a objasniť aj prípad nelegálneho kšeftovania miestných šmelinárov s nemeckými turistami. Hold darmo, je to policajt ako sa patrí. Táto raritná, svadobná epizóda sa nesie v štýle nepodarenej komickej frašky. * ()

Season 3 (1978) (S03) 

Tretia séria televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" obsahuje desať prípadov z rokov 1964 až 1973. Jej súčasťou sú epizódy: 1. "Pán zo Salzburgu" (1964), 2. "Tatranské pastorále" (1965), 3. "Šťastný a veselý" (1966), 4. "Klauni" (1967), 5. "Štvanica" (1968), 6. "Studňa" (1969), 7. "Rukojemník v Bella Vista" (1970), 8. "Posolstvo z neznámej zeme" (1971), 9. "Mimikry" (1972), 10. "Ruže pre Zemana" (1973). *** ()

Tatranské pastorále – 1965 (1978) (S03E02) 

Major Ján Zeman na osobnú žiadosť svojho nadriadeného plukovníka Pavláska odlieta inkognito zo stovežatej Prahy do majestátnych Vysokých Tatier. Natáča sa tam film o znásilnení a vražde. Je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Zeman má za úlohu sa pokusiť popri filmovaní odhaliť skutočného vraha. Výdatne mu v tom bude pomáhať snaživý, slovenský poskok poručík Gajdoš, ktorého stvárnil Emil Horváth ml. Scénaristicky je to zaujímavé (film vo filme), potešili ma aj nádherné lokácie Vysokých Tatier a plusom je tiež i to, že jednu z hlavných úloh zahral charizmatický Štefan Kvietik. Tatranský prípad súdruha majora Zemana oceňujem troma červenými hviezdičkami. *** ()

Štastný a veselý – 1966 (1978) (S03E03) 

Honza Zeman neprestáva byť ostražitým, odhodlaným a verným príslušníkom zboru národnej bezpečnosti ani na Sylvestra. Vždy je v strehu, nikdy nie je mimo služby. Nový rok oslávi tým, že objasní závažný kriminálny čin, ku ktorému došlo v práci jeho manželky Blanky. Ku tomu všetkému ešte aj prehĺbi rodičovský vzťah so svojou dcérou Libuškou. Dvadsiaty tretí diel seriálu "30 prípadov majora Zemana" nesie názov "Šťastný a veselý". Je to príbeh z konca roku 1966. ** ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (viac)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (viac)

Reklama

Reklama