Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman síce na súde uspel, ale musí pracovať na obvodnom oddelení Verejnej bezpečnosti. Z nenáročných policajných povinností na obvode ho vytiahne plukovník Žitný a zverí mu vyšetrovanie prípadu dvojnásobnej vraždy a pokusu o vraždu, ktoré predtým spackal Mirek Stejskal. Zeman sa po úspešnom vyriešení prípadu vracia do funkcie náčelníka pražskej kriminálky... (TV Dajto)

(viac)

Zaujímavosti (14)

  • Josef Kubíček padal do studne v ateliéri hlavou rovno do perín. Tá mala v skutočnosti hĺbku 11,20 metra a k hladine vody to bolo 7,60 metra. Jej priemer bol 80 centimetrov. V súčasnosti už ale predmetná studňa neexistuje. Majiteľ ju nechal zasypať. (Raccoon.city)
  • Po vyše 45 rokoch sa v rekonštrukcii celého prípadu objavili podozrenia, že skutočný Stanislav Jelínek, v seriáli mladý Brůna stvárnený hercom Josefom Kubíčekom, si veľkú časť hroznej udalosti vymyslel a stala sa úplne inak ako ju popisoval. Prípad vyšetroval major Strouhal, ktorý ho však uzavrel veľmi rýchlo na nátlak STB, nakoľko Stanislav Jelínek bol špičkový jadrový chemik, ktorý pracoval na tajných vojenských projektoch. K prípadu sa stratil spis a zmizli aj pitevné protokoly, ktoré sa neustále archivujú. Podľa žijúcich ľudí, ktorí sa vyšetrovania zúčastnili, môžu byť tieto údaje v archívoch ruskej tajnej služby, nakoľko Stanislav Jelínek pracoval 3 roky v Moskve. (Raccoon.city)
  • Herec Josef  Kubíček (doktor Drahoslav Brůna) si po natáčaní nechal narásť fúzy, aby si ho ľudia nespájali s postavou samovraha doktora Brůny. (Raccoon.city)
  • Do ikonickej role Brůnu objavil režisér seriálu Jiří Sequens Crhu úplnou náhodou. Všimol si ho pri natáčaní jedného z predchádzajúcich dielov (Pán zo Salzburgu), kedy sa filmoval ovocný trh na jihlavskom námestí. (Raccoon.city)
  • Najznámejšia scéna, kedy sa starý Brůna kýva so sekerou zo strany na stranu, bol Crhův herecký nápad. Z ničoho nič predviedol tento pohyb a režisér bol fascinovaný. Keď prišiel do hereckej šatne, kolegovia ho často vítali charakteristickým kývavým pohybom v predklone. Spočiatku to bral ako srandu, ale neskôr už ho to začalo hnevať. (Raccoon.city)
  • Český divák měl možnost v televizi vidět jen sestříhanou verzi tohoto dílu, která je ochuzena o ty nejdrastičtější scény. Nesestříhaná verze byla prodána pouze do Japonska, kde se jim moc líbila. (raininface)
  • Točilo se v Praze - Třebonicích, Jinočanech, na Zbraslavském hřbitově a v psychiatrické léčebně Bohnice. (sator)
  • Domek Brůnovic rodiny byl postaven v exteriérech studia Barrandov jen pro potřeby natáčení a neexistuje. (sator)
  • Tato epizoda vznikla téměř identicky podle skutečné události, která se odehrála v obci Vonoklasy (okres Praha-západ). (ČSFD)
  • S epizodou je spojena často citovaná hláška „toho večera byl otec poněkud neklidný“. Ve skutečnosti ale mladý Brůna (Josef Kubíček / Jiří Zahajský) říká něco úplně jiného: „Jen vím, že byl divně tichý. Zádumčivý, uzavřený do sebe.“ (L_O_U_S)
  • Během natáčení byl Jaromír Crha po operaci a do uší se mu nesměla dostat voda. Během scény ve studni měl proto v uších tampóny. (Duoscop)

Tridsať prípadov majora Zemana (1974) (seriál)

  • Většina epizod byla natočena na motivy skutečných případů. Například děj epizody s názvem Studna (1978) byl ale z politických důvodů pozměněn. Ve skutečnosti se rodina jmenovala Jelínkovi a žila ve vesnici Vonoklasy. Mladý Jelínek, ve filmu Brůna, byl vynikající fyzik, který pracoval několik let v tajném vojenském ústavu v Techotíně. Pracoval také 3 roky v Moskvě. Ve skutečnosti v případu nešlo o peníze, ale o pozemek, na kterém si postavili Jelínkovi dům. O pozemek měli zájem současně také sousedé, kteří je nenáviděli a fyzicky napadali. Ve skutečnosti měl mladý Jelínek v dětství dětskou obrnu a nemohl chodit. Jelínkovi se o něj řádně starali. Starší Jelínek už psychicky nemohl vydržet neustálé napadání, a tak se rozhodl odejít ze světa i se svou rodinou. Případ se stal v únoru 1969 v obci Vonoklasy. Jelínek tehdy vylézal ze studny přibližně hodinu a poté se plazil 2 km do vedlejší vesnice Černošice pro pomoc. (Panfilmex)

Reklama

Reklama