Reklama

Reklama

Temné hmoty

(seriál)
  • Česko Jeho temné esence (viac)
Trailer
Veľká Británia / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Predloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrajú:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Temné hmoty, seriálová adaptácia oceňovanej rovnomennej trilógie spisovateľa Philipa Pullmana, ktorá je považovaná za novodobé majstrovské dielo imaginatívnej fikcie, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdanlivo obyčajnú, ale odvážnu mladú ženu z iného sveta. Lyra pri svojom pátraní po zmiznutom kamarátovi odhalí zlovestné sprisahanie, ktorého súčasťou sú únosy detí. Zo všetkých síl sa snaží porozumieť záhadnému javu zvanému Prach. Kým Lyra cestuje naprieč paralelnými svetmi, z ktorých sa jeden nápadne podobá tomu nášmu, stretne odhodlaného a statočného chlapca menom Will. Spoločne narážajú na neobyčajné bytosti a nebezpečné tajomstvá. Osud živých i mŕtvych je pritom v ich rukách. (HBO Max)

(viac)

Videá (18)

Trailer

Recenzie (101)

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

1. séria - 60%. Moc sa mi do tohto nechcelo, ale nakoniec som sa nechal zlákať perfektný trailerom. Ono by to nemuselo byť zlé, lenže za tých 8 hodín som viac trpel nudou, pretože sa len kecalo a všetko zbytočne naťahovalo. Posledné dva diely konečne za niečo stali, inak to je veľká nuda, ktorá prinesie občas lepšie scény. Sklamalo ma aj obsadenie McAvoya, ktorý tu moc priestoru nedostal. Potešila krpaňa Dafne Keen, efekty, ľadové medvede a úvodné titulky s perfektným soundtrackom. Inak nič. Obľúbený soundtrack: Main Title. 2. séria - 65%. Po prvej sérii som rozmýšľal, či sa pustiť do tej druhej, pretože ta prvá ma nejako extra nebavila, no nakoniec som sa k nej dostal a musím povedať, že mi prišla o chlp lepšia. Stále to však žiadny zázrak nie je. Postavy ma bavili o trošku viac a tak isto aj príbeh. Finále mi prišlo asi najlepšie a keď to zhodnotím ako celok, nie je tu síce nič, čo by ma vyložene bavilo, no na druhú stranu ani extra nudilo. 3. séria - 60%. Predošlá séria mi prišla o chlp lepšia, no na druhu stranu, všetky tri série mi prišli kvalitou veľmi podobne a vyrovnané. Na tretej sérii ma najviac bavilo asi to, že to skončilo, keďže si ma tento seriál od začiatku moc nezískal. Dopozeral som to iba s povinnosti a tak trochu som bol zvedavý, ako sa to skončí. A aj keď koniec sa mi ľúbil, je tu hromada scén, ktoré ma moc nebavili a tých čo ma bavili je asi polovička. Tých osem hodín mi prišlo veľa v predošlých sériách a aj tu. Veľkým plusom je znova hudba, ktorá je pre mňa asi najväčšie plus na celom seriáli. Stručne jasne, nebolo to zlé, ale na môj vkus moc dlhé a sem tam nezáživné. Obľúbený soundtrack: Until The Day I Die. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak som viacmenej zrýchlene presvišťal celú prvú sériu. Moje hodnotenie sa ani tak nevzťahuje ku kvalitám seriálu ako k žánru. Ja tieto fantasy hovadiny nemusím. Tentoraz tu nepochodujú stromy, ale hovoria zvieratá. WTF? Ale riskol som to z dvoch dôvodov. Jednak ma nadchol trailer a zároveň som bol zvedavý na Dafne Keen. Ona jediná ma nesklamala a bola znova neskutočne roztomilá. Už nech má o 10 rokov viac, nech nie som za pedofila. :) Tešil som sa ešte na McAvoya, ale ten bol celý čas strašne nesympatický. Teda v tých pár dieloch v ktorých sa mihol. No a celý ten divný svet som nechápal a ani ma nebavil. Ale triková stránka a výprava sú super. Lenže to, že sa seriály v tomto smere vyrovnajú filmom sa už tak nejak stáva štandardom. Takže fanúšikovia fantasy asi budú spokojní. Ja som si len znova potvrdil, že to nie je žáner pre mňa. 4/10. ()

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Filmový Zlatý kompas možno nie je ideálnou adaptáciou prvej knihy trilógie Philipa Pullmana, no má dostatok silných momentov a takmer dokonalé obsadenie, čím vo mne nakoniec zanechal pozitívne dojmy. No dá sa to i lepšie a to dokazuje aj táto seriálová verzia. Úvod pritom z mojej strany predsa len trochu doplácal na priame porovnanie vybraných aspektov, respektíve opakovanie známych faktov v papierovo menej atraktívnom háve. No v druhej polovici prvej série, kde som definitívne akceptoval Dafne Keen ako novú Lyru, dianie konečne chytilo potrebný spád, napätie, či emócie a na ďalšie pokračovanie tohto komplexného multiverzného príbehu sa skrátka nejde netešiť. ()

hroubek 

všetky recenzie používateľa

S01 - Knižní předlohu neznám, a film jsem viděl naposledy před několika lety. Nicméně to nemění nic na tom, že mě to dost sedlo, a po překonání prvního dílu jsem byl dost zaháčkovaný. Sedlo mě rozšíření příběhu(oproti filmu je tady snad o polovinu více zápletek a linek), bavilo mě, že je toho tady více, a je na všechno víc času(vztahy mezi postavy, budování charakterů, směřování k nějakému bodu). Hodně oceňuji, že je to drsnější a některé momenty mě dost nepříjemně překvapily(největší zvrat v poslední epizodě). Po herecké stránce super(Dafne Keen je skvělá, Lin-Manuel Miranda příjemně překvapil a takový James McAvoy si krade každý okamžik pro sebe), vizuálně velice dobré a tempo příběhu dost slušné. Já jsem spokojený a těším se na druhou řadu, a doufám, že to čekání nebude dlouhé. 8/10 ()

Galéria (403)

Zaujímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)
  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)

Súvisiace novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (viac)

Reklama

Reklama