Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvorcovia:

Sam Levinson

Hrajú:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (20)

Série 1 (2019) (S01) 

Teenagerské seriály prešli od deväťdesiatok, áno, od BH 902 10, obrovským pokrokom a najlepšie ho vystihuje práve Eufória. Prekvapivo ide o projekt zameraný dosť na formalizmus, ale ten samozrejme iba reflektuje samotný obsah. Nájdete si obľúbenejšie aj menej obľúbené postavy, každá jedna však stojí za premýšľanie a nemusíte byť teenager, aby ste si z prvej série niečo odniesli. V druhej polovici sa súdržnosť deja trochu rozpadáva a povedal by som, že v tej ofiko záverečnej sa rozpadne takmer úplne, ale ono je to dané zrejme tým, že bola v pláne séria číslo 2, kde budeme asi svedkami priamo nadväzujúceho deja na neukončené línie. ()

Pilot (2019) (S01E01) 

Každá mladá generácia sa zdá tej predchádzajúcej ako omnoho amorálnejšia, ale toto tvrdenie je skôr len výsledkom toho, že rodičia vedia, čo robili ako mladí a snažia sa, aby sa ich deti tiež nespustili. Pilot Eufórie je výborný nie preto, lebo svojou nekompromisnosťou nie je prvoplánovo cool, ale pôsobí, aspoň relatívne, autenticky. ()

Chovat se jako táta (2019) (S01E02) 

Je dobre, že nadväzujeme na prvý diel a udalosti v ňom a nejde tak len o sériu pikantných epizód o neslušnej sorte teenagerov. Ide sa ale zároveň ešte viac na dreň a divák si uvedomuje, že tu ide skôr o tú špecifickú vzorku zo školy, že nejak podobne to nevyzerá na každej škole pri každom študákovi. Ale scenár je zatiaľ vystavaný chytro, herci hrajú presne to, čo majú a skrátka uvidíme ďalej, kam to povedie. ()

Vzhled (2019) (S01E03) 

Hlavnou hrdinkou tretej epizódy je zdanlivo tá najmenej zaujímavá postava, pretože aj fyzicky najmenej príťažlivá, ale opak je nakoniec pravdou. Geniálne montážne sekvencie (radšej neprezrádzať ani témy, nech ste prekvapení) a niekoľko momentov, kedy neveríte, že niečo podobné tvorcovia skutočne vymysleli a aj natočili. Že vzťahy (okrem sexu) prebiehajú už len na úrovní správ a sociálnych sietí, je tu zobrazené tak, že vy to vnímate nielen ako cynizmus tvorcov, ale v tom cítite aj tú romantiku, akú tu prežívajú aj postavy. No a to je možno ešte tragickejšie. ()

Shook Ones Pt. II (2019) (S01E04) 

Osobne nemám rád filmové sekvencie odohrávajúce sa na kolotočoch, ale v prípade Eufórie mi snáď ani raz nenapadlo, že iné prostredie by tomuto deju prospelo viac. Dostatočný priestor je venovaný každej postave, i keď najviac sa sústredíme na Jules. No a aj vďaka tejto postave tu vzniká zrejme asi najvyhrotenejší konflikt seriálu a ja sa veľmi teším, akým smerom sa bude vyvíjať. ()

Bonnie a Clyde (2019) (S01E05) 

Príbeh najväčšej hviezdy školy neznamená automaticky príbeh ako z najidylickejšej červenej knižnice alebo ako omáčka od Disneyho. Maddy je hispánka a tak to nemá jej família zrovna najľahšie, jej spolužiaci a spolužiačky sú na tom finančne zrejme lepšie, ešte že je teda sexy a pôsobí sebavedomo. Piaty diel sa vyvíja trochu nečakaným smerom a osobne takéto filozofovanie nad rôznymi formami lásky v mojich očiach vyzdvihujú oproti konkurencii aj celý seriál. ()

Další epizoda (2019) (S01E06) 

Úvod je venovaný sympatickému Chrisovi a tak je potom miernym sklamaním, že sa mu dej venuje pomerne málo. Máme tu halloweensku párty, kde to chce každý robiť a k tomu sa ešte poriadne ožrať. Skutočné grády to dostane až k záveru a popravde sa s tým mohlo začať už o 15 minút skôr. Ide zatiaľ pre mňa o najslabšiu epizódu série, o akýsi nádych pred jej druhou polovicou. Napriek tomu s hodnotením nepôjdem nižšie, cítiť, že tieto udalosti majú svoje pevné miesto v celku. ()

Útrapy a strasti při čurání v depresi (2019) (S01E07) 

úvod opäť skvelý, ale predstavenie Cassie je len do počtu, pretože sa tejto postave skoro vôbec neskôr nevenujeme. Mohli by sme sa taktiež viac venovať vyhrocovaniu konfliktu, ktorý začal minule, čo sa síce do istej miery deje, ale inak je to skôr epizóda o depkách a problémoch s močovým mechúrom. Keby nenasledovala po epizóde, kde som trochu nadhodnocoval, tak by som nadhodnotil tu. ()

And Salt the Earth Behind You (2019) (S01E08) 

Hodnotenie v skratke by znelo, že siedma a ôsma epizóda mohol byť jeden kratší celok. Spočiatku je to dramaturgicky ucelené, postupom času stále viac experimentálnejšie a uletenejšie, až som s epizódou strácal kontakt. Každopádne zopár scén nemá chybu, napríklad "pokec" tatička so synakom po úspešnom futbalovom zápase, pobyt v nemocnici alebo fakt sexy scény z diskotéky. ()

1. část: Rue (2020) (S01E09) 

Nečakajte, že sa v špeciáli budú doriešovať dejové línie z celej série, toto je "iba" hodinová konverzačka medzi dvoma ľuďmi v bistre. Bolo to zbytočné pre seriál? Možno áno, ale možno si tento večer Rue zapamätá a bude sa riadiť aj niektorými radami, ktoré na Štedrý večer dostala. Alebo možno aj nie. Každopádne táto generácia žiadnu revolúciu nerobí, na to je príliš prikovaná k obrazovkám mobilov. ()

2. část: Jules (2021) (S01E10) 

Povedal by som, že lepšie zvládnutý špeciál, než predchádzajúca časť. Respektíve by bolo bývalo lepšie, ak by obe časti boli spojené a išlo by iba o jeden kompaktný celok. Jules a psychoterapeutka mi skrátka prišli zaujímavejšie ako Ruth a bývalý feťák v bistre, tým ale odlišný prístup tvorcov nekritizujem, ide iba o osobné preferencie. Vyriešenia ústredných dejových línií prvej série sa tak zrejme dočkáme až v druhej sérii. ()

Série 2 (2022) (S02) 

Druhá séria nie je myslím horšia ako tá prvá, lepšie dokonca graduje, ale čo sa týka deja, tak tu sa naťahuje čo sa dá a Levinson si proste robí veci už len po svojom a je pravdepodobné, že stratí nejaké to percento verných divákov. Eufória je skvele formálne a štylisticky urobený seriál, jeho inakosť oproti konkurencii ale automaticky neznamená, že ho bude každý alternatívne mysliaci jedinec automaticky zbožňovať. Hodnotenie je možno prísne, ale prvá séria, aspoň teda prvých šesť epizód, mi sadlo viac. Možno to ale chce vidieť znovu v rámci celodenného maratónu... ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

Vyzerá to dobre, rozumej je to drsné, cool, sey a neviem čo ešte, pozerá sa na to dobre, ale žeby sa toho zase nejako veľa udialo, to sa povedať nedá. Zase tu máme nekonečný večierok, kde pobaví scéna na záchode, mimochodom pre dej úplne zbytočná, a na koniec sa dočkáme poriadne silnej scény a niektorí z nás dostanú poriadnu satisfakciu. Osobne ale očakávam dejovejší priebeh novej série. ()

Mimo dosah (2022) (S02E02) 

Rozpaky nad neistým rozvíjaním zápletiek striedajú premyslené scény, takú snovú vraždu beta chlapa alfa samcom a následný sex je skrátka poctivý ponor do hĺbok ženských túžob, alebo aspoň niektorých žien :))) Skrátka vec na psychoanalýzu... Záver je už klasickým cliffhangerom, po ktorom samozrejme chcete ísť ďalej. No a hlavná postava sa tu až príliš ležérne pohybuje, občas niečo glosne a inak nič extra. Ale asi sa to časom zmení. ()

Velký a malý tyran (2022) (S02E03) 

Zatiaľ najlepšia epizóda druhej série. Nie je iba najzrozumiteľnejšie a bez omáčky prerozprávaná, ale je aj najlepšie zostrihaná, najlepšie zahraná a proste najviac k veci. Milovníci osemdesiatok by mali spozornieť, predovšetkým fanúšikovia INXS, ale zaznie aj DM, Erasure a ďalšie klasiky. Prológ je nezvyčajne dlhý, ale aj zábavný a opodstatnený. Podobne je to aj so zvyškom stopáže. ()

Drink před válkou (2022) (S02E04) 

Úvod dokonalý, aj scéna návratu ocka domov s močením na chodbe. Zvyšok je tak pocitový, že až prechádza zrak. Dobre sa na to pozerá, ale vlastne sa nič nestane. Snáď bude táto séria prebiehať aspoň v striedaní dejotvornejších a menej dejotvorných epizód, než že pôjdeme v tomto smere až do konca a osobne budem mať pocit, že ma to síce bavilo, ale dokopy sa to nikam neposunulo. ()

Bez hnutí jako kolibřík (2022) (S02E05) 

Rozumiem tým vysokým hodnoteniam, ako aj istým spôsobom aj tým opačným a asi aj preto zostávam na zbabelých troch hviezdach. Ale osobne musím povedať, že ak by som si vybral epizódu z Eufórie, ktorú by som už nezvládol pozerať znova, bola by to práve táto. Úvodná hádka je síce krásne nakrútená a zahraná, ale presne toto sú tie situácie, aké nechcem vo svojom živote nikdy zažívať. No a že by sa dej posunul nejako výraznejšie vpred, to sa povedať nedá. ()

Když se kácí les... (2022) (S02E06) 

Podľa mňa sa tu dej hýbal síce dopredu stále pomaly, ale tak nejak ucelenejšie a cielenejšie ako v niektorých skorších epizódach. Spočiatku nás čaká viacero dlhých dialógových pasáží, ktoré sú ale kvalitne napísané. No a vo finále to už naberie celkom slušné grády. I keď máte dojem, že pri istých činnostiach, napríklad so zbraňou, sledujete noir s tridsiatnikmi a nie mentálne ešte nie príliš vyvinutých teenagerov. Ale bohvie ako to je v tej Amerike... ()

Divadlo a jeho dvojník (2022) (S02E07) 

Zatiaľ najväčší experiment v rámci histórie celej Eufórie, a to je čo povedať. Epizóda štylizovaná ako divadelná hra asi chce od diváka, aby si celú sezónu pozrel naraz a docenil tak všetky detaily. Levinson ale zároveň riskoval, a na hodnoteniach to vidno, že časť fanúšikov môže byť menej, ale skôr viac, sklamaná. No a aby toho nebolo málo, tak tu máme vstup nielen do Lexinej hlavy, ale aj do sna hlavnej mužskej postavy. Až vám bude chlapca po tom všetkom nakoniec ľúto. ()

Celý život mé srdce toužilo po tom, co neumím pojmenovat (2022) (S02E08) 

Finále je celkom uspokojivé, i keď sa nám z toho stala regulérna krimi a gangsterka. Do toho tu ale máme vsuvky typu vybrnkávačka na gitare sprevádzaná ufňukaným slaďákom, celkové zarámovanie do divadelnej hry alebo patetické monológy. Našťastie sa niektoré veci uzatvárajú, respektíve končia tak, ako by sme pri konci série očakávali, ale o dej tu primárne nejde, Eufória je skrátka pocitový seriál. ()

Súvisiace novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (viac)

Reklama

Reklama