Reklama

Reklama

Pink Floyd: The Wall

  • Veľká Británia Pink Floyd: The Wall (viac)
Trailer

Režisér Alan Parker nakrútil hudobný film Pink Floyd: The Wall podľa scenára Rogera Watersa, speváka a basgitaristu kultovej skupiny Pink Floyd. Snímka je filmovou vizualizáciou rockovej  opery z roku 1979 The Wall, ktorú skupina už predtým niekoľkokrát realizovala vo výpravnej javiskovej verzii. Hudobný námet, hrané pasáže a animované výjavy sú spojené rámcovým príbehom rockera Pinka, Watersovho autobiografického alter ega, ktorého traumy z detstva a frustrácia z úspechu doviedli k úplnej sebadeštrukcii. Počas amerického turné v hlbokých depresiách zostane zamknutý v hotelovej izbe. Vracajú sa mu spomienky na detstvo, poznačené smrťou otca - vojnového hrdinu, ale aj prehnanou materskou láskou a despotickou výchovou sadistických učiteľov. Každý negatívny zážitok sa stal len ďalšou tehlou do múru, chrániaceho Pinka pred okolitým svetom. Postupne sa tak odcudzil nielen fanúšikom, ale aj svojej nevernej manželke. Cestou po špirále depresií a excesov drogovej závislosti upadá do halucinácií, v ktorých vidí sám seba ako nacistického vodcu zástupov. Po precitnutí pred symbolickým súdnym tribunálom skladá účty z  rán i  previnení a musí sa podrobiť rozsudku: zbúrať múr a otvoriť sa svetu. Film bez lineárne budovaného deja a bez tradičných dialógov len prostredníctvom sugestívnych animovaných obrazov Geralda Scarfea a apokalyptickej hudby z albumu The Wall vypovedá o izolácii, šialenstve a skrytých traumách, ktoré z týraného môžu urobiť tyrana. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (581)

becki_tu 

všetky recenzie používateľa

Přesto, že nejsem přímo fanoušek Pink Floydů, tuhle muziku fakt uznávám. A pořád přemýšlím, co jsem vlastně viděl. Pink Floyd: The Wall je pozoruhodné hudebně-umělecké dílo s mnoha myšlenkami a vizemi. Jakási vnitřní zpověď v obrazech, které tvoří jeden dlouhý videoklip. Hodně, hodně zajímavá záležitost, nad kterou se dá dumat ještě dlouho. ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Na hudbě Pink Floyd jsem vyrůstal, jejich hudbu dodnes miluju a ačkoliv mám mnohem raději jiná "floydí" alba, než je právě The Wall (např.božské Dark Side of the Moon), některými pasážemi z filmu nepohrdu nikdy. Roger Waters si vyřešil svá traumata z dětství a přinesl světu krásnou hudbu a hodně depresivní texty, která sice Parker umně převedl na filmové plátno, ale nutno říci, co by byl jeho film bez nezapomenutelných kreseb Geralda Scarfa, autora všech animací a obalu alba The Wall. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,244,207Tržby Celosvetovo $31,200,000║ Hudba fajn o tom niet pochýb ale nevyváženosť obrázkov a vizuálu to zrážajú do kolien, skôr by som bral tie animácie tie boli super, miestami úchylné, zvrhlé a príliš agresívne čo sa týka výpovednej hodnoty v tomto ohľade ta spadalo do takej samoúčelnosti. /40%/ ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Asi za to môžu prehnané očakávania, aj keď som nemal predstavu, čo mám od filmu vlastne očakávať. Videl som už dávnejšie v rámci filmového klubu, ale moje prapodivné pocity po vzhliadnutí filmu, keď som nevedel, čo si mám vlastne o ňom myslieť, si ešte dobre pamätám. Typ filmu, ku ktorému sa asi pre objektívnejšie hodnotenie treba po určitom čase vrátiť. Možno až potom, keď začnem počúvať Pink Floyd, čo som ešte neučinil, ale mám to v pláne. VIDENÉ ZNOVA 11/20: Objektívnejšie konštatujem, že The Wall na druhýkrát funguje rozhodne lepšie a menej zmätočne. Nedá sa síce tvrdiť, že ide o nadčasové dielo, kritika a celkový feeling sú mierené na konkrétnu dobu a miesto, avšak práve v tejto nostalgii u mňa tkvie to najväčšie kúzlo filmu. Až má človek chuť si pustiť po The Wall celých Profesionálov. ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Naprostý vrchol tvorby králů psychedelického rocku! Pink Floyd převedly svoji geniální muziku na 90 minut trvající videoklip, který pro mne byl naprosto neuvěřitelným zážitkem a nad kterým jsem ještě pár dní přemýšlel (hlavně nad skvělými texty a vynikajícím kytarovým sólem v Comfortably Numb). Jeden z nejlepších a nejkultovnějších hudebních snímků...... ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (43)

  • Celosvětová premiéra proběhla 22. května 1982 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)
  • Skladba "Another Brick in the Wall, Part 2" se stala hymnou jihoafrických studentů při protestech proti poměrům v tamním školství. Vláda ji poté zakázala vysílat, prodávat a dokonce i vlastnit. (raffspIn)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (viac)

Reklama

Reklama