Reklama

Reklama

Walker, texaský ranger

(seriál)
  • Slovensko Walker, texaský jazdec (viac)
USA, (1993–2001), 152 h 15 min (Minutáž: 45–90 min)

Scenár:

Leslie Greif, Albert S. Ruddy, Paul Haggis, Rick Husky (viac)

Hrajú:

Chuck Norris, Clarence Gilyard Jr., Sheree J. Wilson, Judson Mills, Nia Peeples, Noble Willingham, Roxanne Hart, Gary Graham, Marshall R. Teague (viac)
(ďalšie profesie)

Série(9) / Epizódy(196)

Obsahy(1)

Texaský jazdec Cordell Walker (Chuck Norris) sa nikdy netajil tým, že pri svojej práci – lapaní zločincov - vyznáva staré osvedčené metódy, a síce patrične ich v prípade potreby spacifikovať po fyzickej stránke. I keď to možno nebolo celkom v zhode s tým, čo pri presadzovaní zákona predpisovali vládne nariadenia, Walkerov prístup nie náhodou pripomínal heslo všetkých absolventov „starej školy“ boja proti kriminalite – „oko za oko“... Treba však dodať, že Walker svoju moc nikdy zbytočne nezneužil a že každý z kriminálnikov len po zásluhe dostal to, o čo si svojím konaním vyslovene koledoval.
Jeho partnerom bol „večný zelenáč“ Jimmy Trivette (Clarence Gilyard Jr.), ktorý vyrastal v baltimorskom gete a svoje nadanie na futbal využil ako povestný lístok k vyššiemu vzdelaniu a kariére v tíme Dallas Cowboys - no len do chvíle, kým si nešťastne zranil rameno a musel sa poobzerať po inom „chlebíčku“... I napriek Jimmyho nezlomnej viere v moc výpočtovej techniky a vedeckej kriminalistiky, práca po Walkerovom boku ho ako naschvál vždy poznačila nejakými tými modrinami a boľačkami – vždy, keď sa Walker snažil získať nejaké informácie alebo nebodaj niekoho odovzdať spravodlivosti, bolo totiž viac ako pravdepodobné, že dôjde na pästný súboj alebo zopár kopancov v štýle východných bojových umení... Krásna prokurátorka Alex Cahillová (Sheree J. Wilson), mimochodom Walkerova „občas áno/občas zase nie“ priateľka, týmito metódami nebola práve nadšená a jasne to obom dávala pocítiť – i keď často na vlastnú zlosť musela škrípajúc zubami a krčiac čelo uznať, že v drvivej väčšine prípadov prinášajú ovocie...
Ak práve neboli v službe, trávili Walker a jeho priatelia čas v C.D.'s – v duchu populárnych krčiem Divokého Západu zariadenom bare a a reštaurácii Walkerovho dobrého priateľa C.D. Parkera (Noble Willingham), taktiež bývalého texaského jazdca, ktorý bol nútený odísť do predčasného dôchodku po postrelení do kolena. CD im okrem dobrého jedla a kvalitnej pijatiky často pomáhal i skvelými radami pri riešení mnohých zapeklitých prípadov – koniec koncov mal na to dostatočné skúsenosti, všakže... Spočiatku Walkre veľa času trávieval i u strýka Raya (Floyd „Red Crow“ Westerman), starého múdreho Indiána, ktorý ho vychoval – strýko Ray však na konci tretej série zomrel...
V časoch, keď skutočných hrdinov bolo naozaj už len poskromne, sa texaský jazdec Cordell Walker stal vďaka svojmu zmyslu pre spravodlivosť a presadzovanie zákona a pravdy razom diváckym miláčikom – a tak nečudo, že od začiatku až do konca jeho „pobytu“ na televíznych obrazovkách materskej televízie kraľoval tento seriálový hrdina všetkým rebríčkom sledovanosti vo svojom vysielacom čase. Vďaka nemu sa televízii podarilo apelovať na divácke masy a oživiť v nich vieru v skutočného amerického hrdinu – a taktiež vrátiť sa späť k duchu tradície dobrých chlapíkov, ktorým sa vždy akosi podarí dolapiť a poraziť tých zlých. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (55)

  • V seriáli si zahralo množstvo známych tvári, napr. Giovanni Ribisi, Tobey Maguire, Burt Young, Mila Kunis, Danny Trejo, Tobin Bell, Gary Busey, James Remar, Lane Smith, Frank Stallone, David Keith, Sammo Hung, Cary-Hiroyuki Tagawa, Mako, Tzi Ma, Hulk Hogan, Francis Capra, Josh Holloway, či Sting. (m.a.t.o.)
  • V prvých sériách jazdili "záporáci" vždy na autách značky Ford. (m.a.t.o.)
  • Walkerovo indiánske meno, ktorým ho vždy oslovuje strýko Ray, "Wa-sho", sa z reči Cherokeezov dá preložiť ako "osamelý orol". (m.a.t.o.)
  • C.D. Parkerova prezývka bola "Big Dog". (rador)
  • Predtým, ako sa Trivette stal rangerom, bol hráčom futbalu. (rador)
  • V prvých epizódach je postava C.D. Parkera hraná Gailardom Sartainom, neskôr ho nahradil Noble Willingham. (rador)
  • C.D. Parker je jediná postava, ktorá Walkera oslovuje krstným menom. (rador)
  • Walkerovo celé meno je Firewalker. (rador)
  • Triwette (hraný Clarencom Gilyardom Jr.) je vegetarián. (rador)
  • Keď sa Chuck Norris po rokoch rozhodol vystúpiť zo seriálu, pokúšal sa presvedčiť predstaviteľov televízie CBS, ktorá seriál produkovala, aby pokračovali v nakrúcaní so zostávajúcimi hercami s tým, že by sa seriál mohol premenovať na "Texaskí jazdci". Ibaže CBS bola rozhodnutá pokračovať v nakrúcaní len v prípade, že by v ňom ostal i Chuck. (pravo)
  • Titulnú pieseň k seriálu Eyes of the Ranger napísal Tirk Wilder a naspieval ju sám Chuck Norris. Mimochodom, v epizóde, ktorá sa v origináli volá rovnako ako táto titulná pieseň, ju naspievala známa americká country speváčka Lila McCann, ktorá v nej hosťovala. (pravo)
  • V rané fázi vývoje seriálu se hlavní postava měla jmenovat Sam Bolt. (cheyene)
  • Na Comicpalooza Houston 2017 věnoval Chuck Norris (Cordell Walker) zvláštní sekci panelu Walker, Texas Ranger. Prohlásil, že když dostal nabídku v seriálu hrát a přečetl si scénář k pilotní epizodě, zamiloval si jej. Odmítl však vizi CBS, aby jeho vztah s Alex (Sheree J. Wilson) byl líčen jako „risqué“, tj. aby nevhodně a neslušně zobrazoval sexualitu, což by bylo v rozporu s jeho křesťanskou vírou. Chtěl, aby seriál cílil na rodinu a mohly ho sledovat také děti. (cheyene)
  • Za 12. epizodu 8. série s názvem Otázka víry obdržel Chuck Norris v roce 1999 televizní cenu Grace Prize na „Křesťanských Oscarech“ za nejvíce inspirující představení v televizi. (cheyene)
  • Restaurace CD's Bar & Grill je ve skutečnosti stylizována do reálného texaského podniku White Elephant Sallon na adrese 106 E Exchange Ave, Fort Worth. Uvedená restaurace propůjčila své potřeby pro natáčení seriálu v letech 1993–1999. (cheyene)
  • James Trivette (Clarence Gilyard Jr.) jezdí v seriálu několika sportovními vozy. Ve 2. sérii má červený Pontiac Firebird (1993). Od 3. série vlastní stříbrný Dodge Stealth R/T (1994). V pozdějších sériích používá černý Ford Mustang GT (1994). (cheyene)
  • Walker (Chuck Norris) jezdí v 1. sérii autem GMC Sierra 1500 Club Coupe (rok 1992) modré barvy. Ve 2. sérii je jeho auto šedé barvy. Od 3. série používá Dodge Ram 1500 4x4 (rok 1995). Ve filmu Walker, Texas Ranger: Falešné obvinění (2005) má Walker nové auto – Dodge Ram SRT-10. (cheyene)
  • Ve 20. epizodě 4. série s názvem Odznak řekne starostův synovec Walkerovi (Chuck Norris), že jeho práce je legendární, což Cordell pokorně odmítne zmínkou o skutečných věhlasných Texas Rangerech: Franku Hamerovi (1884–1955) a Osamělém vlku Manuelu T. Gonzaullasovi (1891–1977). (cheyene)
  • Walker (Chuck Norris) někdy zmiňuje to, že jeho rodiče byli zavražděni. V 7. epizodě 4. série s názvem Final Justice pátrá po jejich vrahovi, když se dozví, že stále žije. Navštíví také hroby rodičů, kde můžeme vidět, že datum smrti rodičů je 18. 7. 1965. Walker také zmiňuje, že mu „bylo asi deset“. Chuck Norris tedy hraje postavu, která je o 15 let mladší. (Vrbson)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (viac)

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

Walker, Texas Ranger se dočká rebootu

24.09.2019

Po rebootech Čarodějek, MacGyvera a Magnuma došla konečně řada i na legendárního Walkera, Texas Rangera. Hrdina, jenž pro kop z otočky nikdy nešel příliš daleko a z Chucka Norrise učinil kultovní… (viac)

Reklama

Reklama