Reklama

Reklama

Krídla

  • Česko Létat jako pták (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Film rozpráva príbeh o vernom priateľstve Ala (Nicolas Cage) a Birdyho (Matthew Modine), spečatenom spoločnými prežitkami vojnových hrôz. Obaja muži sa vracajú z vietnamskej vojny: zatiaľ čo Al utrpel zranenie tváre, Birdy trpí traumou, ktorá ho privedie až na uzavreté oddelenie psychiatrie. Žije totiž v predstave, že je vták. Jeho priateľ Al sa ho pomocou spomienok na spoločnú minulosť pokúša priviesť späť do reality. V retrospektíve sledujeme ich mladosť v chudobnej štvrti Philadelphie a začiatok priateľstva dvoch protikladných pováh - Ala, ktorý miluje baseball a behá za dievčatami, a Birdyho, ktorý žije len pre svoj sen - vedieť lietať. Alovi sa nakoniec podarí oslobodiť Birdyho z jeho dobrovoľnej izolácie a spoločne sa pokúšajú začať odznovu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (94)

Karush 

všetky recenzie používateľa

Komentár môže obsahovať spoiler. S istotou môžem povedať, že jeden z najkrajších príbehov o priateľstve. Konečne je tu film, kde duševná trauma z vojny, nie prostredníctvom vojny je sprostredkovaná. Veľkodušnejšie je byť pekným vtáčikom, ktorý vzlieta, kedykoľvek a kdekoľvek, ako sa zmietať v špine a v hnuse so zbraňou v ruke. Birdy, je vážne ako také neokrídlené vtáčatko, bez hlasu a len nemo schúlené do svojho krajšieho sveta, vedľa ktorého už len priateľ a sestrička zotrvali a už iba oni veria v jeho vyslobodení. Veľmi krásny film a veľmi krásne pojatý záver, pri ktorom plačete nad krásou filmu a nie nad smutným zakončením príbehu. Podobný film: Chlapec.ktorý vedel lietať. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

Cageovi obväzy pristanú a Modine nemusí vyriecť ani slovo. Úlohy im sadli, aj keď obaja by vedeli vydať zo seba viac, no možno ešte nie v tomto veku. Pozitívny príbeh o priateľstve s extatickými scénami lietania človeka v podaní Alana Parkera, Matthewa Modina a Nicolasa Cagea pohladí dušu. Scény lietania po hodine a pol nasnímané dynamickou kamerou sú najlepšie natočené zábery filmu a škoda, že takto nie je natočená aspoň polovica filmu. Birdyho disociatívna porucha je zaujímavá, ale Parker sa zdá byť príliš normálny, berie to len ako drámu, a vy rozmýšľate, aký kult mohol byť tento film, keby sa dostal do rúk Hitchcocka s jeho temnotou alebo Cronenberga s jeho úchylnosťou. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Poňatím hlavnej postavy mi to trochu pripomenulo Lumetov Equus (1977), ale nemalo to tú psychologickú hĺbku. Príbeh síce sleduje smutný a nešťastný život chudáka chalana, ktorý si myslel, že je vták, tiež pekne poukázal na silu priateľstva, avšak po problémoch a ich príčinách týkajúcich sa hlavnej postavy skĺzol iba povrchne. Po dramatickej stránke teda snímok neobsahuje žiadnu pridanú hodnotu. 65/100 ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Sandy Kroopf, Jack Behr .. Myslet si, že jsi ptákem a navíc uzavřeným kleci, je určitě nelehké! Perfektní psychologická studie zdrcujícího dopadu války na mladého jedince. Příběh přátelství dvou kluků, kde jeden utrpěl zranění fyzické a druhý psychické. Film, ač se odehrává převážně v léčebně, je protkán spoustou příjemných, retrospektivních scén z bezstarostné mládí oněch kamarádů.. ()

DEXTER099 

všetky recenzie používateľa

Film o přátelství dvou kamarádu,kteří jsou na první pohled odlišní ,ale v jádru je to naopak.Film o traumatu z války ať je jakákoliv a kdekoliv.Film o lidech a pro lidi ,kteří se v kůži člověka necítí zrovna svoji a cítí,že by měli být kupříkladu ptáky...cítím to stejně a nejen za to,ale i za dobré výkony herců dávám 85 % a pět hvězd. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (9)

  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)
  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)
  • Během natáčení byla poprvé použita tzv. skycam. Jednalo se o kameru, kterou držely ve vzduchu dráty a podporovaly ji 4 jeřáby. Celá se ovládala počítačem. Byla využita pro scény, kde Birdy (Matthew Modine) snil a věřil, že je skutečně schopen létat. (Nine)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (viac)

Reklama

Reklama