Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas osláv Dňa nezávislosti napadne Spojené štáty americké mimoriadne rafinovaný útočník. Zneuznaný počítačový génius Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) využíva najmodernejšie technológie, aby napáchal čo najväčšie škody na americkej infraštruktúre a uvrhol krajinu do totálneho chaosu. Jeho model deštrukcie zvaný „výpredaj pod tlakom“ spôsobí kolaps dopravných sietí, paralelnú destabilizáciu energetických a bezpečnostných systémov štátu a napokon zničí počítačové zálohy kľúčových finančných údajov. Jeho premyslený plán však má vážnu trhlinu. Neráta s tým, že sa na scéne objaví poctivý policajt John McClane (Bruce Willis), ktorý je aj po rokoch služby v prekliato skvelej forme. Počítačom síce nerozumie, ale proti teroristom vie použiť iné prostriedky. Napokon, na počítače má niekoho iného – mladého počítačového hackera Matta (Justin Long), ktorého mal pôvodne iba dopraviť ako delikventa na oddelenie FBI... (TV JOJ)

(viac)

Videá (6)

Trailer 2

Recenzie (1 409)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Možno je to divné, no musím sa priznať, že keby toto nebolo pokračovanie „smrtonosnej“ série, dal by som za päť. Očakávania robia svoje a nedá mi neporovnávať. Je mi jasné, že réžo Wiseman chcel prípadné nedostatky v scenári (na moje prekvapenie ich ale nebolo až tak veľa) zamaskovať dokonalými trikmi v efektovom a akčnom podaní. Navyše mu to, až na pár výnimiek (supermanovské scény ako napríklad vrtuľník a šachta), vyšlo. Ale samotná postava McLanea mi príde mierne zdeformovaná. John mi tu príde viac nezraniteľný, hláškuje skoro pri každej akcii, čo niektorým scénam uberá na vážnosti. Navyše mu s tým dopomáha aj jeho hackerpartner, čo občas tiež správne nesedí. Rodinné zdramatizovanie mi však prišlo celkom na úrovni, neprehnané a Bruce bol dokonale v pohodičke. Jasný bol posun od scenára k akcii. Prvá hodinka bola dokonalá. Perfektných pár zvratov, všetko správne vygradované, akcia s nádychom starej školy. Škoda, že pri nej Len neostal až do konca, no myslel som, že to bude horšie. Na druhej strane, pochybujem, že by si s podobným ultramoderným scenárom poradili veteráni ako Harlin. Takže ja som vďačný Wisemanovi a spol. za tento zážitok. Neskutočne som sa bál o osud mojej (našej) akčnej ikony. A som zvedavý, koľkých návratov akčných mŕtvol sa ešte dočkáme. Avšak ak by šli v podobných šľapajách, nech ich je čo najviac. Navyše aj kino robí svoje, takže 85%. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $110miliónovTržby USA $134,529,403Tržby Celosvetovo $383,531,446║ nakoniec sa Die Hard 4.0 stal komerčne najúspešnejší diel série, obavy z neúspechu sa rozplynuli už po prvom premietacom víkende, keď film len na pôde USA zarobil $33,369,559 ▐ Tržby za predaj DVD v USA $104,775,181 //počet predaných kusov 6,065,299║ __Režisér Len Wiseman sa nám postupne rozbieha, po nie celkom výraznom upírsko/vlkodlačom Underworlde (40%) spravil aj pokračovanie Underworld: Evolution (60%) a tam už bol cítiť pokrok v režírovaní ale kto by čakal či aspoň dúfal že spraví u Smrtonosnej pasce 4.0 také veľkolepé vzkriesenie starej série a vo svojom rangu veľký skok v schopnosti gradovať príbeh, by musel byť neznalec jeho predošlých schopností dosť kŕčovito vyprávať príbeh. Mňa osobne v tomto prípade prekvapil ako len mohol a odteraz mu môžem len fandiť a veriť že to čo nám predviedol bude v jeho ďalšej kariére len odrazovým mostíkom. __ „Len Wiseman sa postupne stáva novou režisérskou akčnou ikonou a tým pádom aj najväčší konkurent pre Michaela Baya!“ __Herecké obsadenie je postavené na základnom stavebnom „nezlomnom“ pilieri akým je Bruce Willis v jeho najlepšej kariernej postave policajta Johna McClane v podstate taký ľudský Superman, ktorého nezastaví nič absolútne nič a k tomu si treba prirátať jeho pestré hlášky, do zástupu smutných padúchov na zozname McClane sa zaradil už aj herec Timothy Olyphant ako novodobý počítačový terorista Thomas Gabriel, McClaneho chránenec sa stáva Justin Long ako hacker Matt Farrell, spomeniem aj Maggie Q ako Gabrielovú pomocníčku Mai Lihn a na koniec McClaneho dcérenka Lucy McClane v peknom prevedení Mary Elizabeth Winstead a len dodám že podala sa na otca. __„Nápaditosť v nadupanej akcii tu nepozná hraníc a prináša toľko zaujímavých nových spestrení až nadšenie predčí akékoľvek očakávania, čo všetko dokáže zničiť z holými rukami John McClane.“ Na dnešnú dobu nemôžem dať filmu menej než 90%, jednoducho to nasýtilo moju chuť po dobrom akčnom thrillery! ____/videl v kine 3x: 90%/ ()

Reklama

H34D 

všetky recenzie používateľa

Což o to, Bruce Willis ze svého kouzla osobnosti pranic neztratil, ale Live Free or Die Hard už mi rozhodně nepřijde jako přímý nástupce legendární trilogie a myslím, že za pár let se s ním, jako s nedílnou součástí celku Die Hard, počítat jednoduše nebude. Pár úsměvných odkazů na předchozí filmy stále nejsou dostatečná kompenzace pro nulové fuckování a absenci onoho typického, Die Hardovského, chytrého příběhu s nějakými zajímavými zvraty a mocným záporákem. Svět počítačových geeků s bojovou taktikou ala "nahrávám virus" už bohužel není tak cool jako stará, dobrá hromada svalů a bouchaček. Ovšem aspoň to nese výhodu v tom, McClane v tomto podivném světě působí, jako jediný normální a správný člověk, díky čemuž se divák lépe vcítí do jeho role. A co se týče akce, Wiseman mile překvapil, když naservíroval vskutku vydatnou porci všemožných vysokorozpočtových explozí, soubojů a honiček, takže 4 hvězdičky má u mě jisté. 7/10 ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

John McLane počtvrté a opět na výbornou. Od natočení třetího dílu uplynula poměrně dlouhá doba, takže je tento film značně jiný. Počítačová technika pokročila neuvěřitelně daleko a na filmu je to vidět hned ve dvou aspektech. Tím prvním je samotný děj filmu a tím druhým je filmové zpracování. Popravdě mi to trochu vadí, vše je až příliš dokonalé. I 80. léta měla něco do sebe, tehdejší akční filmy byly jiné, přesto v něčem ty současné překračovaly. Byla to opravdovost. Nebo možná nedokonalost triků. Na to, že Bruce Willis překročil již pátý křížek, drží se stále ve výtečné formě, takže vřele doporučuji všem fandům akčního filmu. ()

monolog 

všetky recenzie používateľa

Jupíjajej, ty blbečku! PRÁSK!! Tak přesně tohle bych řekl Wisemanovi, kdybych ho potkal. Jenže ho nepotkám, protože se parchant schovává a třese strachy kdesi uprostřed té díry USA. To co téhle sérii udělal, to se jen tak nevidí. Hyperakční look (filtry a kosmický střih) a hloupé dialogy (a monology navíc i patetické), předimenzované akční scény (všechny) a v určitých trikových sekvencích téměř gumovost herců (když různě poletovali z prava do leva při soubojích a výbuších), nulový příběh (bez jakékoliv lepší hlášky nebo vtipu) a vykrádačky na každém kroku (začátek s dcerou zapírající otce jako z Posledního skauta, občasné scény jakoby okopčený z předchozích dílů viz jméno Lucy Gennero a že teď už to neplatí a nakonec jsem si připadal sebeobětovaně, jako v Armageddonu). V každém akčním filmu je spousta nelogičností, ale v této sérii aspoň nikdy tolik neřvaly do okolí (tedy takto, když někdo spadl z dvacíti metrů na beton, už tam zůstal ležet, nebo když do něj narazilo auto a potom mu rozdrtilo nohy při nárazu o stěnu výtahu, už nekopal atp). Jediným tahákem tohohle filmu je Bruce Willis, ale ani jeho charisma nedokáže utáhnout tuhle okleštěnou verzi Big Bad Johna (v česky dabované verzi mě dostalo slovo "srajda"). A John je vlastně kromě chvilky osaměle patetického monologu v naprosté pohodě. A aby ne. Kolik dostal za tuhle roli? Dvacet, třicet milionů dollarů? Taky bych byl v pohodě a ani by mi nemuseli dávat dubla. Nejhorší díl serie, řekl bych takový malý americký Kameňák. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (59)

  • John McClane (Bruce Willis) nachytá Mai Linh (Maggie Q), vydávající se za pracovnici dopravního dispečinku, poznámkou o policejním kódu "587", což je odhalování na veřejnosti. Podobným způsobem odhalil falešné policisty ve filmu Nebezpečný útěk (1990) i detektiv Harry Caufield (Gene Hackman) na nádraží v Monashee, jen použil kód "314" (exhibicionismus). (Robbi)

Súvisiace novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (viac)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (viac)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (viac)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (viac)

Reklama

Reklama