Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nenápadný vzpěrač emigruje, překoná nepřízeň osudu a dotáhne to až na olympiádu. Biografický film o Naimu Süleymanoğluovi a jeho úsilí o lepší život pro všechny okolo. (Netflix)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (20)

dalziel 

všetky recenzie používateľa

Turecká propaganda v štýle mexickej telenovely.Príbeh Naima Sulejmanova/Süleymanoğlu-a je mi dôverne známi,ale tento Erdoganov politický pátos na objednávku je skrátka na šabľu.Nie však tureckú. Turci nemajú právo žiadať čo i len slzu súcitu.Po ich sústavnom dobíjaní balkánu a europy a nakoniec po Genocíde Arménov.Turci narobili v histórii viac zlla a utrpenia než NacistI.End. ()

celticek 

všetky recenzie používateľa

Velmi přeceňovaný film. Zbytečně dlouhé. Defacto by se to v pohodě vlezlo do 90 minut. Normálně bych tomu dal klasicky 3 hvězdy, protože úplný propadák to není, ale hrozně mi vadila očividná turecká propaganda. Chudáčci Turkové a současný diktátor Erdogan. Film na politickou objednávku. Sportovní výkony samozřejmě nezpochybnitelné. ()

Reklama

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

Je to miestami dosť patetické, až príliš sa tlačí na citovú strunu, ale inak je to výborne spravený životopisný film o o Naimovi Süleymanoğluovi (z bulharského donútenia Naum Šalamov), najlepšom vzpieračovi všetkých čias, Je až neuveriteľné, čím si v živote prešiel. O utláčaní Turkov v Bulharsku v druhej polovici 80. rokov som nemal ani potuchy, je to pre mňa dosť prekvapujúce. Paradoxne sa zrovna Turci mohli aspoň chvíľu prezentovať ako tí utláčaní, čo je trochu úsmevné a dosť to zaváňa tureckou propagandou (treba nejako prekryť historické hriechy). Pobavila ma výborná scéna s Američanmi ponúkajúcimi americký sen, ktorí sa tvárili ako páni sveta a mysleli si, že si môžu kúpiť kohokoľvek. Aké výstižné. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Keď som na tento film narazil, tak som myslel, že ide len o ďalšiu klasickú športovú drámu o talentovanom športovcovi s bežnou schémou o chlapcovi z chudobného prostredia, ktorý sa dostal na výslnie športovej slávy. Čiastočne som mal v podstate pravdu, ale tento film o legende menom Naim Süleymanoğlu bol pre mňa absolútne famózny a rozhodne by som ho zaradil medzi TOP filmy roku 2019! Životný príbeh Naima pochádzajúceho z bulharsko-tureckého pohraničia je skutočne neuveriteľný, a predsa - takýto príbeh napísal samotný život (hoci niektoré veci boli vo filme prehnané a zdramatizované - hlavne čo sa týka tej austrálskej kapitoly). Každopádne, film ktorý by si mal pozrieť každý obhajca totalitných režimov, hoci takým oči neotvorí zrejme fakt nič. O tom, čo sa dialo v polovici 80tych rokov pod taktovkou Žirkova a komunistickej vlády som doteraz moc nevedel, ale toto bola fakt silná káva! Naim je hrdina, a vďaka jeho vzpieračským úspechom sa celý svet dozvedel o perzekúciach hnusného komunizmu. Filmové spracovanie malo skvelý spád, dramatizáciu, aj všetko čo k tomu patrí, takže 5* úplne zaslúžene. P.S. Trochu ma prekvapilo, že Naim sa stal neskôr prívržencom náckov z MHP, s čím sa určite nestotožňujem, ale za to ostatné si zaslúži určite obdiv. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Prekvapivo zaujímavý motivačný príbeh športovca, ktorý nebol len špičkový vzpierač, ale zachoval si aj svoju ľudskú stránku. A to je vzhľadom na to, čo dosiahol, ešte cennejšie. Záver síce bol trochu citová vydieračka, ale keďže to bolo podľa skutočnej udalosti, tak prečo nie. Zase na druhú stranu ktohovie čo je na tom pravda a čo nie. Ale nemám dôvod pochybovať. Veľmi pekný životopisný príbeh. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (1)

  • Ve filmu to není zmíněno, ale Turecko zaplatilo Bulharsku jeden a čtvrt milionu amerických dolarů. Bulharsko nepodalo veto a Naim Süleymanoğlu (Hayat Van Eck) pak mohl na olympiádě v Soulu 1988 reprezentovat Turecko. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama