Reklama

Reklama

Galactica 1980

(seriál)
všetky plagáty
USA, 1980, 8 h (Minutáž: 47–49 min)

Tvorcovia:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrajú:

Barry Van Dyke, Kent McCord, Robyn Douglass, Lorne Greene, Eric Larson, Richard Lynch, Ned Romero, Carlene Watkins, Bill McKinney, Lara Parker, Rex Cutter (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Pokračovanie seriálu Battlestar Galactica z roku 1978 začína tam, kde skončil predošlý projekt - posádka Galacticy konečne našla planétu Zem, ktorá je ich potenciálnym novým domovom.
Po jej preskúmaní však zistia, že pozemšťania sú po technickej aj spoločenskej stránke zaostalí a ich príchod by mohol spôsobiť obrovské konflikty, dokonca až svetovú vojnu. Preto vymýšľajú plány, ako by pozemskú spoločnosť zmenili tak, aby cudzincov dokázala prijať.
Seriál v dobe svojho uvedenia nebol úspešný, a preto sa z neho nakrútilo iba desať dielov. (Incantator)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (11)

Galactica 1980 (1980) 

O seriáli veľa napovie už intro, ktoré je celé vykradnuté z pôvodneho seriálu. Ani jedna akčná sekvencia sa nekoná v tomto sequelovom seriáli. Škoda, že sa takmer celé osadenstvo zmenilo, aj keď dvaja hlavní predstavitelia sú sympťáci. Seriál vsádza na viac humoru a nadsázky, čo mne príliš nevyhovuje, spojených hlavne s fungovaním vecí na Zemi. Viacero častí sa venuje deťom a humor s nimi spojený je viackrát infantilný alebo trápny. Posádka Galacticy na Zemi síce chce ostať v anonymite, ale robí to tak nemotorne, že sa prezrádza prakticky neustále. Turbo na vesmírnych letúňoch (ako symbol sily a modernosti) vystriedali kúúlové lietajúce motorky, ktoré hlavní predstavitelia neváhajú použiť kedykoľvek, kedy sa im chce; čo tam po prezradení. Efekty zostali po starom, výnimkou je snáď iba nová loď vyrobená Galacticou, ktorá pristávajúca v noci zapôsobí. Jednotlivé zápletky sú väčšinou zaujímavé, ale nie sú dostatočne dotiahnuté a ich spracovanie pokrivkáva. Seriál nemal asi príliš veľký potenciál, a preto je logické, že skončil predčasne, ako mnoho sci-fi seriálov predtým. Oproti pôvodnému seriálu je to posun dole, ale stále ide o sledovateľný seriál. ()

Galactica Discovers Earth: Part 1 (1980) (E01) 

V prvej epizóde trojdielu sa toho dosť deje, je to hlavne o strete dvoch odlišných svetov a z toho vyplývajúceho humoru. Niektoré hlášky sú podarené. Pri telefónnej búdke: Musíš hovoriť hlasnejšie, predsalen je to zastaralý komunikačný prostriedok. ()

Galactica Discovers Earth: Part 2 (1980) (E02) 

Pokračovanie trojdielu išlo rapídne dole. Nieže sa s pozemskou misiou nič nevyriešilo, ale stmhlav sa naši hrdinovia púšťajú do uleteného nápadu s cestovaním do minulosti Zeme, ešte k tomu do Nacistického Nemecka. A tam napriek tomu, že desaťkrát spomenú, že sa nemôžu vmiešavať do minulosti, aby nevplyvnili budúcnosť, aj tak pomáhajú miestnym. Divák pomaly nestíha sledovať, koľko veľa nelogičností sa môže vtesnať do jednej epizódy. ()

Galactica Discovers Earth: Part 3 (1980) (E03) 

Zavŕšenie trojdielu sa odohráva v rovnakom duchu ako prostredný diel. Jemne infantilné, jamne akčné, dosť nelogické, aj keď na druhej strane dobrodružné a s koncom, ktorý prináša do ďalších epizód zvedavosť. Viac priestoru dostáva charizmatický Richard Lynch. ()

The Super Scouts: Part 1 (1980) (E04) 

Viac infantilná epizóda, ako by si to žiadalo, ale hlavne za ten začiatok s útokom Cylonov je to v sumári ok. Plusom je aj ekokritika znečistenia - nečakal by som ju v takomto seriáli. ()

The Super Scouts: Part 2 (1980) (E05) 

Dovŕšenie dvojdielu, ktorý má opäť intantilneší začiatok, ale záver sa nesie už v lepšom svetle. Hlavne stretnutie s mimozemskou loďou ala Blízske stretnutie tretieho druhu je aj po trikovej stránke pôsobivé. Opäť je tu prítomná aj nevtieravá ekovložka o znečisťovaní. ()

Spaceball (1980) (E06) 

Opäť infantilnejšia epizóda, pretože je opäť s deťmi. Namiesto väčšej akcie dostáva priestor bejzbal a s ním spojené typicky americké hodnoty výhra vs. prehra. ()

The Night the Cylons Landed: Part 1 (1980) (E07) 

Cyloni sa hlásia o slovo, a to v upgradovanej forme. Vtip v epizóde obstarávajú nielen emzácke deti vo vedeckom múzeu ale aj ústredná dvojica pilotov cestujúca v dopravnom lietadle. "Uvedomuješ si, že tých 4 800 km letíme skoro 5 hodín? To by som bol na Plute, a s rezervou." ()

The Night the Cylons Landed: Part 2 (1980) (E08) 

Zavŕšenie dvojdielu so stroskotanými Cylonmi je slabšie ako prvý diel. Hlavne je v ňom píliš humoru a skoro žiadne napätie. Ale má to aspoň pár dobrých nápadov a nie sú tu už prítomné emzácke decká. ()

Space Croppers (1980) (E09) 

Vesmírni farmári alebo ako zasiať kukuricu skokmi po 15 metrov. Nepomáha príliš ani úvodný bojový stret s Cylonmi, ani Dana Elcar (známy zo seriálu Maygyver) ako veľkofarmár zadržujúci vodu. Záverečné vyriešenie problému je naivné ešte aj na tento seriál. ()

The Return of Starbuck (1980) (E10) 

Divné zakončenie sriálu, ktorý z Galacticou 1980 má málo čo spoločné a skôr by sa hodil do originálneho seriálu. Prítomnosť Starbucka mala byť asi ťahákom, bez naviazanosti na hlavné postavy sequelového seriálu mi to tak ale neprišlo. Stret a spolunažívanie človeka a Cylona je síce originálne a nenudí, často je však tlačené do komediálnej roviny - viackrát trápne komediálneho a nelogického. Vysvetlené je v ňom aspoň to, ako sa objavilo hviezdne dieťa (dr. Zet) medzi posádkou Galacticy. ()

Reklama

Reklama