Reklama

Reklama

Obliehanie mesta

  • Česko Obléhání města (viac)
všetky plagáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2019, 69 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Na kremnickom zlate vyrástlo viacero európskych stredovekých miest, samotná Kremnica bývala bohatá a niekoľkokrát ju obliehali, ale nikdy nedobyli. Nové metódy ukázali, že zlato je tu možné ťažiť aj dnes. Nachádza sa tu však rozptýlené na zlatý prach a získať ho sa dá len za zdrvujúcich podmienok pre život mesta a jeho obyvateľov. Niekoľkí z nich sa vzopreli, pridali sa ďalší a začal sa zdanlivo vopred prehratý boj s nadnárodnou korporáciou, ktorá má za sebou možno aj podporu dozorujúcich úradov. Protagonisti sa rozhodli urobiť ďalší krok a vystúpiť z aktivistickej roviny do vysokej politiky. Voľby sa však napriek mimoriadne vysokým preferenciám novo sformovanej strany skončili fiaskom a rozčarovaním. Namiesto pozastavenej ťažby zlata sa začína v susedných lokalitách masívne ťažiť bentonit a vynárajú sa nové otázky... (MFFK Febiofest)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (5)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Kremnica a okolie je krásny kus Slovenska. Dokument nás o tom presviedča a pripája aj obyvateľov, ktorí to tam jednoducho milujú a chcú bojovať, aby im tú krásu nezdrancovali kvôli vyšším záujmom. Dokument dáva dostatok priestoru aj druhej strane, avšak je jasné poznať na ktorej strane sú tvorcovia. Dokument prináša informácie o čo tu ide, nedáva nejaký jasný rezultát vzniknutej situácie. Čo ma mrzí je titulkovanie, ktoré má otrasný formát a neraz sú v titulkoch kardinálne gramatické chyby, napr. typu použitie s/z v 7. páde. Keď si uvedomíme, že tých chýb je viacero v časovo krátkom dokumente, tak to zaváňa amaterizmom. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Zdá se mi, že u nás by tento schvalovací proces na těžbu takto neprošel. Takže poučný dokument. Lidí na zemi bez ohledu na změnu klimatu raketově přibývá - každý den jedno okresní město. Takže odbyt na těžbu bude vždy až do kolapsu planety.Dobře to v dokumentu vystihl jeden místní starousedlík "Podívejte se na začátek filmu Vlk z Wall street s L. Capriem a víte všechno". A místní žena, která řekla, že v Kremnici se už vytěžily tuny zlata a vyrostli z toho města jako Víde ň nebo Budapešť, ale Kremnica z toho měla Hov...a zůstala malá. ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Od Zuzany Piussi som väčšinou zvyknutý na celkom kvalitné dokumenty rozoberajúce ozaj pálčivé témy. Tento dokument nie je výnimkou a je ozaj dobrým mementom hlavne preto, ako ochrániť našu prírodu a okolie. Na môj vkus tu bol trochu nevyvážený prístup k ochranárom a k ťažobníkom. Určite nedržím stranu tým druhým, ale nemyslím si, že mali byť vykreslení až tak krkolomne a negatívne. Na druhú stranu svojími hlúpymi argumentami tomu len dopomohli. Nemení to nič na veci, že táto téma by sa mala pitvať čím ďalej, tým viac a podobné dokumenty sú určite náplňou. 60 % ()

Enceladus 

všetky recenzie používateľa

Zúčastnil som sa premiéry filmu na Febiofeste aj následnej diskusie s autormi a ďalšími aktivistami, a musím skonštatovať, že film ma ako zastáncu iného názoru mierne urazil. Najväčší problém som videl v neobjektívnom pohľade na argumenty druhej strany. Veľmi sa mi nepáčilo, že ťažiari a ľudia s iným názorom boli priam až "parodizovaní". Takisto, keď sa uviedol argument proti ťažbe, vznikol prestrih na banícky cech s baníkmi, vďaka čomu vyzneli skôr ako alkoholici tešiaci sa z drancovania vlastnej prírody, nie ako ťažko pracujúci ľudia, ktorí riskovali každý deň svoje životy. Dôraz sa dával hlavne na aktivistov so svojím skálopevným presvedčením, aké je všetko zlé, akí sú klamaní a ako ľuďom ťažba iba škodí. Ak boli prezentované pozitíva, tak iba okrajovo. Taktiež by som dal väčší dôraz pri prechode z témy do témy (ložisko bentonitu - ložisko zlata), človek sa v tom nachvíľu stratí. Po technickej stránke niet čo vytknúť, zaujímavo spracovaná kamera, zvuk aj strih, ako sa na investigatívny dokument patrí. ()

Reklama

Reklama