Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Báječná léta pod psa sa inšpiroval jedným z najvychytenejších bestsellerov českej literatúry deväťdesiatych rokov – autobiografickým románom mladého prozaika Michala Viewegha. Divákom strednej i staršej generácie trefne a vtipne pripomenie absurditu totality a mladšiemu publiku poodhalí realitu, ktorá im je našťastie, taká vzdialená a nepochopiteľná, že vyvoláva len ich pobavený, neveriaci úškrn. Paradox obsiahnutý v názve tohto príbehu varuje - život počas normalizácie mal podobu frašky, ale kedykoľvek sa mohol zvrhnúť do tragédie. Film nás uvádza do atmosféry uvoľnených šesťdesiatych rokov, kedy mladí dychtivo nasávali zmenenú klímu, a preto nie je náhodné, že budúci úspešný spisovateľ sa narodí sympatickým manželom Vítekovcom práve v divadle počas predstavenia Čakanie na Godota. Okupácia Československa urobila škrt cez rozpočet nielen obom národom, ale aj naším hrdinom, ktorí sa museli odsťahovať z Prahy na vidiek, aby sa pokúsili slušne prežiť neslušnú dobu. Ale ako? Aleš Vítek sa musí zapojiť do pokorujúcej hry na angažovanie, ak sa chce dostať k normálnemu bývaniu. Nomenklatúrny riaditeľ Šperk mu ide systematicky " po krku". Aleš neujde známej dileme - prispôsobiť sa lži a získať drobné výhody alebo zostať sám sebou a vystaviť rodinu ústrkom? Zmätky dospelých i svoje vlastné s iróniou registruje malý Kvido, ktorý sa neskôr spolu s mamou pokúšajú nájsť recept na otcovu dlhotrvajúcu skľúčenosť. Jediná návšteva disidentského suseda im totiž všetkým značne skomplikovala život. Príbeh našich hrdinov síce nekončí tragicky, celkom normálne sa dočkajú nežnej revolúcie, ale horkosť prežitého v nich navždy zostane. (STV)

(viac)

Diskusia

jopal

jopal (hodnotenie, recenzie)

preco nikde medzi hercami nie je uvedeny Jan Zahálka, ktory teda hral dost vyznamnu ulohu? Ani v galerii sa neda najst.

Denulinka

Denulinka (hodnotenie, recenzie)

A "Good night everybaby" a "Nasink" Libušky Šafránkový je vážně nezapomenutelný! :DDD =)

Denulinka

Denulinka (hodnotenie, recenzie)

No, co si o tomhle filmu myslet? Mám z něj totiž opravdu rozpoluplné pocity. Film tak detailně popisuje komunistickou dobu, až mě nutí k zamyšlení, jak moc je založen na pravdě. Jelikož jsem onu dobu nezažila, nedokážu Báječná léta pod psa brát příliš subjektivně. I tak mě ale sám o sobě jako příjemná retro komedie velmi nadchnul, a to nejen díky svému obsazení (u mě Kvído mladší vede =)), ale také mnohým humorným situacím. A jméno Pako pro syna - to se u nás jentak nevidí (resp. neslyší) :D Takže za mě rozhodně 5*

*Elfík*

*Elfík* (hodnotenie, recenzie)

Nevíte někdo, prosím, jak se ve filmu jmenoval pes? V knize je Něha a já si nejsem jistá, zda má ve filmu stejné jméno (mám to do projektu do školy, tudíž je to strašně důležitá záležitost...) :)

Hanver

Hanver (hodnotenie, recenzie)

Až se mi nechce věřit, že to režíroval Petr Nikolaev. Vladimír Javorský v životní roli. Teď se budeš angažovat až se z toho posereš.

#47

#47 (hodnotenie, recenzie)

Už aby šel Klaus do důchodu aby mohli natočit druhý díl.

Mausik

Mausik (hodnotenie, recenzie)

Na tehnle film se mohu dívat stále dokola nejlepší je jak už od dětsví se svlékají a poznávají. Nebo jak si staví rakev prostě klasika film:)

Súvisiace novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (viac)

Reklama

Reklama