Reklama

Reklama

Chobotnica

(seriál)
  • Česko Chobotnice (viac)
Taliansko / Francúzsko / Rakúsko / Španielsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrajú:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Policajného inšpektora Corrada Cattaniho preložia na Sicíliu. V policajnej praxi sa špecializuje na mafiu a s ňou prepojených priekupníkov s drogami. Transakcie týchto „legálnychˮ obchodov chráni banka, a preto vyzerajú legálne. Komisár Cattani sa kvôli profesionálnemu prístupu a nasadeniu stáva terčom vyhrážania. Po únose vlastnej dcéry musí Cattani odvolať svoju obžalobu proti hlavnému podozrivému. Komisárovu dcéru Paolu po únose v zúboženom stave prepustia a komisár Corrado spúšťa nemilosrdnú odvetu voči zločincom. Seriál má v sebe takmer surovú realistickú sugestívnosť, nemazná sa s predstavením postáv, okolností, prostredia a činov. Každá časť končí v najnapínavejšej chvíli. Seriál sústredene odkrýva aj osobný život hlavného hrdinu. Profesijné a osobné sa v Chobotnici neraz priam bytostne prepája rovnako ako v živote. Ústrednú postavu komisára Corrada Cattaniho stvárnil Michele Placido... Po odvysielaní prvej série seriálu sa mafia vyhrážala celému štábu aj hlavnému predstaviteľovi. Filmári preto presunuli nakrúcanie z Talianska do iných európskych krajín – do Švajčiarska a  do Nemecka. (RTVS)

(viac)

Recenzie (150)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Jedno chápadlo odsekneš, ale na jeho mieste sa objaví ďalšie... a ďalšie... a ďalšie." Spoiler. Pôsobivý a neľútostivý seriál z prostredia talianskej mafie a policajtov márne sa snažiacich zničiť ich temný, zlý svet. Skvelý Michael Placido ako "Katáni" a nekompromisné scenáre. Možno až príliš - neváhali totiž odpraviť titulného hrdinu pre ešte lepší a kvalitnejší divácky zážitok. Avšak po jeho smrti ma to už prestalo baviť, hoci poznám ľudí, ktorých to paradoxne začalo naplno baviť až po nej, ehm. V seriáloch obecne hlavné hviezdy umierajú pomerne rady (Komisár Rex, Kobra 11...). ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Boj osamelého hrdinu proti rozvetveným chápadlám mafie v politickom a mocenskom prostredí, ktoré si už mafia stihla upraviť do užívateľsky príjemnej podoby, dokáže zaujať. Veď je to ako boj rozprávkového hrdinu so sedemhlavým drakom. Keď tým osamelým hrdinom je charizmatický Michele Placido, šance na úspech sú, minimálne u ženskej časti publika, omnoho vyššie. A keď tú úžasnú hudbu k seriálu zloží Ennio Morricone, šanca na úspech je, minimálne u počujúcej časti publika, ešte vyššia. Takže jediné, čím si môže seriál, akým je Chobotnica ublížiť, je jeho naťahovanie do neprijateľnej dĺžky. A tomuto nebezpečenstvu sa bohužiaľ ani tento seriál neubránil. ()

Reklama

borsalino 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Fouknul jsem si do přehrávače již klasický seriál a je třeba přiznat, že na TV seriál má toto dílko stále vysokou úroveň. Ze začátku prvního dílu je znát pohoda, slunce a moře...idylka však brzy končí a dál pokračuje už jen rozkrývání lumpáren všeho druhu s neskutečně slizkým advokátem Terrasinim (François Périer) a pokračující beznaděj z toho, že se s mafií veze skoro celá Sicílie... po letech jsem si to zase užil. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Ďalší seriál mojej mladosti. Podrobnejšie ho dobre zhodnotil Wacoslav1, takže ja len zbežne. Prvé 4 série s Cattanim sú už klasika. Drsný mafiánsky seriál, ktorý mafiu nijak neglorifikuje, ale práve naopak. Ukazuje aké to sú svine a že boj s nimi je krutý a spravodlivosť ťahá za kratší koniec, čo nakoniec zdolá aj legendárneho komisára. 5-6 séria s novým komisárom boli štýlom iné. Nezmenil sa len hlavný hrdina a prostredie, ktoré zavítalo aj do Čiech, ale hlavne doba. Chápem prečo to veľa ľudom nesadlo, ale kvalitatívne to nejak extra nekleslo. Siedmu sériu venujúcu sa vyriešeniu smrti Cattaniho mám najradšej a nechápem jej tak nízke hodnotenie. 8-9 retro séria venujúca sa začiatkom legendárneho mafiána Tana ešte za jeho detských čias je proste štýlom zase niekde inde. Tempo majú miestami až príliš pomalé, ale keďže sú výrazne kratšie, tak sa to dá raz zhliadnuť. Posledná séria ktorá uzatvára Tanov príbeh bola pre mňa sklamaním. Pôsobí strašne lacno televízne a záver je vyslobodením nielen pre postavu Tana ale aj pre diváka. Ale už len kvôli tomu, že je definitívnym ukončením jednej veľkej ságy, tak stojí za zhliadnutie. V seriály sa objavilo kopa zaujímavých postáv mafiánov, ktorí kuli pikle a kopa kladných si to riadne odskákala. Ikonická je rovnako Morriconeho hudba, ktorá seriálu dodáva depresívnu atmosféru. Celkovo to je seriál, ktorý sa oplatí vidieť, či už máte mafiánske seriály radi alebo nie. Pôvodný CZ dabing stojí za to. Holt stará škola. Rozhodne sa vyhnite tomu novému z AXN. 8/10. ()

eye candy 

všetky recenzie používateľa

Nevim jak by me chobotnice bavila dnes, ale vim ze jako decko jsem ji miloval. Taky si celkem dobre vybavuji cattaniho bidny konec:( Kazdopadne "sedy vlk" m.placido je hodne charizmaticky paaan, dnes uz se bohuzel nic takoveho mezi rexama, kobrama a podobnyma blbostma nevidi, snad jen ten starej horst jeste drzi vlajku :) ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (15)

  • Po uvedení 1. série, kdy mafie vyhrožovala celému štábu i Michelu Placidovi, byli filmaři nuceni přesunout natáčení z místa Itálie do jiných evropských lokací, konkrétně do Švýcarska, Německa, Velké Británie a Řecka. (Fenk)
  • Zahraniční produkce seriálu byla první, která si vybrala po revoluci k natáčení Prahu. (Arnost.Dadak)

Reklama

Reklama