Reklama

Reklama

Chobotnica

(seriál)
  • Česko Chobotnice (viac)
Taliansko / Francúzsko / Rakúsko / Španielsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrajú:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Policajného inšpektora Corrada Cattaniho preložia na Sicíliu. V policajnej praxi sa špecializuje na mafiu a s ňou prepojených priekupníkov s drogami. Transakcie týchto „legálnychˮ obchodov chráni banka, a preto vyzerajú legálne. Komisár Cattani sa kvôli profesionálnemu prístupu a nasadeniu stáva terčom vyhrážania. Po únose vlastnej dcéry musí Cattani odvolať svoju obžalobu proti hlavnému podozrivému. Komisárovu dcéru Paolu po únose v zúboženom stave prepustia a komisár Corrado spúšťa nemilosrdnú odvetu voči zločincom. Seriál má v sebe takmer surovú realistickú sugestívnosť, nemazná sa s predstavením postáv, okolností, prostredia a činov. Každá časť končí v najnapínavejšej chvíli. Seriál sústredene odkrýva aj osobný život hlavného hrdinu. Profesijné a osobné sa v Chobotnici neraz priam bytostne prepája rovnako ako v živote. Ústrednú postavu komisára Corrada Cattaniho stvárnil Michele Placido... Po odvysielaní prvej série seriálu sa mafia vyhrážala celému štábu aj hlavnému predstaviteľovi. Filmári preto presunuli nakrúcanie z Talianska do iných európskych krajín – do Švajčiarska a  do Nemecka. (RTVS)

(viac)

Recenzie (150)

Master19 

všetky recenzie používateľa

Jako v dětství nezasažený, nejsem ovlivněn nostalgií, tak se mi Chobotnice jeví jen jako nadprůměrně syrový krimiseriál, jehož hlavní hrdina se divákovi dostane lehce pod kůži. Samotné zpracování není nikterak excelentní, ale všichno dohání hudba, dialogy, celkově domakaný scénář a Corrado Cattani - policajt se snad nejúdernějším jménem, co znám. :-) ()

Akana 

všetky recenzie používateľa

V době, kdy to u nás premiérově běželo, to byla samozřejmě v tom našem normalizačním úhoru špičková záležitost. Ale i teď po letech musím rád konstatovat, že stárnutí u tohoto seriálu probíhá velmi milosrdně. Pořád je to velmi působivé a neokázale realistické. Placidův přerod ze sebejistého, energií nabitého kriminalistického rytíře v rozsypaný uzlíček nervů po únosu a následně v okoralého mstitele je brilantní. I mě občas v první sérii trochu otravovaly opakující se Cattaniovic manželské výstupy, ale uznávám, že měly v příběhu své místo a pro komisařův "psychologický profil" i své opodstatnění. Můj nejoblíbenější padouch? Jednoznačně Périerův advokát Terrasini. ()

Reklama

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Slávu prevažne sicílskej La Piovry dnes už prekonala neapolská Gomorra, no v čase svojho vzniku žal seriál veľký úspech. Ponúkol postavu charizmatického komiséra Cattaniho a jeho boj s organizovaným zločinom na Sicílii. Scenáristom zameranie na jeho postavu a menšia pozornosť na postavy zločincov vydržala 4 série. Väčšinou im to s atmosférou vychádzalo, no našli sa aj epizódy, kedy varili dej z vody a témy nemali čo nové a zaujímavé ponúknuť. Po prehodení focusu na inú postavu bez potrebnej charizmy v sériach 5 a 6, z ktorej sa stal hlavný hrdina, série trpeli rozšírením deja – prepojením zločinu v celej Európe kvôli strate intimity z prežívania niekoľkých postáv a tesnej blízkosti zločinu hneď za dverami. Podaný problém je reálny, avšak potrebná atmosféra zmizla. Séria 7 ponúkla mladú krv, či už charizmatického Raoula Bovu v hlavnej úlohe komisára, mladý rebelský gang, ako ja návrat na Sicíliu so starými štruktúrami mafie starej školy. Seriálu to pomohlo, no séria nedosiahla kvalít prvých dvoch. Série 8 a 9 a ich návrat do minulosti Sicílie dodal postavám aj deju veľkú charizmu, takisto vykreslil zaujímavé postavy zločincov. Sériu 9 hodnotím rovnako ako série 1 a 2, čo sú najlepšie série seriálu. Mohla to byť kvalitná bodka na záver, no vznikla ešte séria 10, čo bol už totálny prepadák bez charizmy, atmosféry a logiky. Určité série sa pozrieť oplatí, sériu 10 však odporúčam skôr vynechať. ()

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z najpamätnejších seriálov, ktoré boli kedy u nás uvedené. Už v 80tych rokov sa stal kultovou záležitosťou, o ktorej sa všade hovorilo, skrátka každý to sledoval. Teraz, keď seriál postupne vychádza na DVD sledujú ho okrem starých priaznivcov aj tí, ktorí ešte nemali tú možnosť a môžu porovnať kvalitu tohto výnimočného krimi seriálu s úrovňou seriálov, ktorými nás v dnešnej dobe po desiatkach zaplavujú televízne stanice. V prvej sérií sa dej rozvíja veľmi pozvoľne, divák sa zoznamuje s mnohými postavami, ktoré ho potom doprevádzajú aj v ďalších sériách. Veľmi zaujímavé je ako sa malé mafiánske postavičky, ktoré sa javia ako veľmi malé ryby menia na krvilačných žralokov. Pamätné postavy prvej série : Sante Cirinná, Alfredo Ravanusa, profesor Laudeo, profesor Cannito, a samozrejme advokát Terrasini (mafiánska strana), komiár Corrado Cattani, Titti, Elsa Cattani, komisár Altero,Leo De Maria, Anna Caruso, Don Manfredi ... Pozoruhodnú hudbu k prvej sérii zložil Riz Ortolani, neskoršie série s výnimkou sérií 8 a 9 hudobne doprevádzal Ennio Morricone. Seriál môjho detstva rozhodne odporúčam všetkým milovníkom napínavých príbehov, ale počítať treba aj s tým, že štastného konca sa dočkať nemusíte. ()

IvcaSammet 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Velmi pěkný a velmi pravdivý seriál o Italské mafii. Dlouho jsem uvažovala, jak seriál ohodnotit. Celkově se mi seriál hodně líbil, ale docela často obsahoval slabší scény, které nebyly pro děj zase až tak důležité. Obzvlášť ze začátku se příběh rozjížděl docela pomalu. Navíc seriál obsahuje až příliš mnoho jmen, které si musí člověk pamatovat, aby dokonale chápal všechny souvislosti. S tím se ale samozřejmě u této tématiky počítá, jenže je problém to všechno na první shlédnutí pochytat. Chobotnice se mi opravdu hodně líbila a velmi ráda se k ní zase někdy vrátím. ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (15)

  • Zahraniční produkce seriálu byla první, která si vybrala po revoluci k natáčení Prahu. (Arnost.Dadak)

Reklama

Reklama