Reklama

Reklama

Vesmír bez hraníc

(seriál)
  • Česko Vesmír: Civilizace v ohrožení (viac)
USA, (1995–1996), 23 h 30 min (Minutáž: 60–90 min)

Tvorcovia:

Glen Morgan, James Wong

Hrajú:

Morgan Weisser, Kristen Cloke, Rodney Rowland, Joel de la Fuente, Lanei Chapman, James Morrison, Harriet Sansom Harris, Billy Mayo, Dale Dye (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(23)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (24)

Vesmír bez hraníc (1995) 

Seriál kedysi vysielala telka, ale takmer nič už mi v pamäti neostalo. Po opätovnom zhliadnutí sa tomu ani nečudujem. Nie je to žiadna bomba. Od začiatku seriálu po jeho koniec sa v ňom prakticky nič významnejšieho či zlomového nedeje. Militantné sci-fi s občasnou akciou. Celé je to o partičke v elitnej vojenskej službe, z pohľadu ktorej sledujeme vojnu medzi pozemnými silami (pilotmi) a neznámou rasou emzákov. Partička je taká nijaká, také odrastené deti bez charizmy, väčšie sympatie si u mňa nezískala. Cieľom bolo asi zaujať mladšie osadenstvo. Kvalita spracovania je obstojná, triky ujdú, aj keď sa s nimi šetrí. Dojem budúcnosti vytvárajú iba letecké a bojové plavidlá, všetko ďalšie je prakticky súčasné, resp. aj v dobe vzniku museli pôsobiť súčasne. Najviac to vidno pri softvére lodí a stíhačiek, ktoré vyzerajú ako dobové (dvoj- alebo troj-farebné) videohry, než skutočné softverové vybavenie. A pritom sa dej odohráva v polovici 21. storočia. Tvorcovia si zjavne s týmto hlavu nelámali. Nelámali si ju ani s originalitou jednotlivých epizód, z ktorých sa väčšina odohráva na planéte, pri boji niekde v ničote a v noci alebo potom na medzihviezdnej lodi. Máločo prekvapí, na druhej strane nič výraznejšie ani neurazí. Dáva sa väčší apel na psychológiu postáv, často až priveľmi, čím sa naťahuje dej jednotlivých epizód. Jednoduché zápletky boja proti nepriateľovi sú ale celkom vhodne doplnené o v skúmavkách narodených ľudí, ktorí sa rodia bez rodičov a už dospelí a potom ešte sú tu aj Silikáti, akýsi androidi, alebo technicky vytunení vojaci. Toto osviežuje inak jednoliaty dej, ktorý sa počas celého seriálu (odhliadnuc od záverečnejého dvojdielu) nikam neposúva. Z celkovej pochmúrnej atmosféry a zápletky sa tiež dalo vykopať aj oveľa viac. ()

Pilot (1995) (E01) 

Pilotný diel ukazuje začiatok invázie i zrod hlavných postáv čoby hrdinov. A aj keď má fajn spracovanie, nenavnadil na seriál tak, ako by asi mal. Postavy v štýle kadetov nie sú príliš zaujímavé, a ani príliš sympatické. Tzv. sebevražedná misia je obyčajná akcia vo vesmíre s výbuchmi (hoci všetci vieme, že vo vesmíre je to nezmysel) s relatívne zastaralo pôsobiacimi stíhačmi. Nepriateľ je takmer neviditeľný a chyba je, že nič sa o ňom nedozvedáme. ()

The Farthest Man from Home (1995) (E02) 

Slabšia zápletka o hľadaní a nenájdení stratenej lásky. Viacerým postavám nadštandartne prepína. ()

The Dark Side of the Sun (1995) (E03) 

Stretko s androidami je síce akčné, ale miestami nezaujímavé a nelogické. ()

Mutiny (1995) (E04) 

Osamotené plavidlo, nepriateľ využívajúci Slnko, vzbura a rozbroje - rozhodne zaujímavá zmesica rôznych elementov, aj keď nie vždy dotiahnutá. A Tony Amendola známy z Hviezdnej brány je určite neprehliadnuteľný. ()

Ray Butts (1995) (E05) 

Slabšia zápletka o divnom plukovníkovi akoby z neznáma, ktorý aj mieri niekde do neznáma. Posadnutie posádky ním mi prišlo také umelé. ()

Eyes (1995) (E06) 

Zatiaľ najlepšia epizóda, aj keď vysoká planetárna politika Zeme nebola dobre dovysvetlená. Otvorený koniec je tiež jedným z plusov. ()

The Enemy (1995) (E07) 

Síce zaujímavá zápletka a dobrá atmsoféra na temnej planéte so svetelnými mínami nepriateľa, ktoré prebúdzajú v protivníkovi strachy, ale bolo to na druhej strane až príliš - prilíš strachov (šváby, krv, tma, dýchanie v prilbe), príliš vrieskania, vytváranie prílišného chaosu ako by trénovaní vojaci mali zvládať. ()

Hostile Visit (1995) (E08) 

Zaujímavá zápletka s odchytom a štúdiom nepriateľského plavidla a konečne aký-taký posun v deji seriálu. Dosť ho ale kazia nudné, nezaujímavé a naťahované prípravy na "sebevražednú" misiu do centra nepriateľa. Divák už je len zvedavý na nejaké staré citácie a analyzovanie života jednotlivých postáv. ()

Choice or Chance (1995) (E09) 

Zavŕšenie dvojdielu je lepšie ako úvod, aj keď domovská planéta nepriateľa sa ukáže len ako základňa silikátov (androidov). Každý člen zažíva inú skúsenosť; Wang si napríklad nachádza vŕtajúceho "kamaráta", West zasa svoju hľadanú lásku a všetko končí veľkou oslobovacou akciou. Vydarené. ()

Stay with the Dead (1995) (E10) 

Slabšia epizóda, v ktorej West nie je práve najlepší pacient. Aj keď sa v závere odohrá zvrat, ktorý trochu dvíha fádnejšiu epizódu, to Westovo neustále vracanie sa do minulosti na bojisku a vyvreskovanie ma nebavilo. ()

The River of Stars (1995) (E11) 

Akási spomienka na Vianoce roku 1914, keď súperiace vojská 1. svetovej vojny na fronte oslavovali tento sviatok spolu. Ak by to nesúviselo s Vianocami, bolo by to lepšie. Priveľa melanchólie. ()

Who Monitors the Birds? (1996) (E12) 

Hawkes ako vesmírny Rambo zabijajúci kovových "Vietnamcov" na osamotenej planéte. Áno, je to akčné, ale urobiť zo silnej, nebezpečnej a agresorskej rasy emzákov pomalé figúrky, ktoré sa pohybujú pomaly, strieľajú oneskorene, v súboji jeden na jedného sú nepoužiteľní a v ich vojenskej taktike absentuje akékoľvek krytie, je šivix. Nepochopil som ani tie hororové vidiny so zombie Vansenovou. Viac preto bavili Hawkesove flešbeky z jeho minulosti. ()

Level of Necessity (1996) (E13) 

Škoda, že je téma paranormálneho javu - v tomto prípade vizionárstvo - nedotiahnutá. Začína dobre, ale postupne znudovatie. Divné, že so skončením epizódy končia aj vizionárske schopnosti černošky. ()

Never No More (1996) (E14) 

Premárnený úvod dvojepizódy, v ktorom sa viac riešia dávne vzťahy a spomienky Wansenovej než letecké eso nepriateľských emzákov. Pekný stíhač emzákov. ()

The Angriest Angel (1996) (E15) 

Od zakončenia dvojepizódy som čakal podstatne viac. Akcia minimálna, až v úplnom závere, zato sa dozvedáme viac (možno až zbytočne veľa) o plukovníkovi, ktorý má svoje traumy z minulosti. Potešila aspoň pasáž so sabotážnym silikátom, ktorý sa objavuje po druhýkrát, predtým to bolo v roli mučiteľa. Doug Hutchison (známy z neskoršej Zelenej míle) je opäť výborný. ()

Toy Soldiers (1996) (E16) 

Epizóda o bratských vzťahoch ma teda nebavila. Nezaujímavé a naviac čisté klišé. Tragický záver bol síce  menej očakávaný, ale ani ten nevytrhol epizódu z priemeru. ()

Dear Earth (1996) (E17) 

Viacmenej nudná epizóda odohrávajúca sa na hviezdnej lodi Saratoga, kde každý rieši svoje osobné problémy, ktoré seriál nikam neposúvajú. Miestami pobavil aspoń jemný humor. Aleže na osobný videohovor bude o 50 rokov posádka čakať v dlhom rade, tomu by som neuveril. Rovnako ani tomu, že zmienený osobný videohovor budú mocť sledovať všetci, dokonca aj keď je z pôrodnej sály počas pôrodu. ()

Pearly (1996) (E18) 

Až s nástupom známeho 'šošovkového' Silikáta Douga Hutchinsona dostáva epizóda konečne potrebnú šťavu a začína zaujímavejšie divadlo. Až tak, že divák si už toľko nevšíma zastaralú pozemnú techniku. Prvýkrát sa objaví aj tá emzácka. ()

R & R (1996) (E19) 

Odpočinková epizóda, ktorá to má aj v názve a až na závislosť Hawkesa sa v nej nič dramatické nedeje. Začína príšerne...hviezdna stanica zábavy tvorí pár miestností, z ktorých tá hlavná vyzerá ako obyčajný pajzlový bar. Hrôza, ako tvorcovia rozmýšľajú. Našťastie k záveru sa to čiastočne lepší, hlavne v´daka Hawkesovi a bombóniku v podobe epizódnej role "Muldera". ()

Reklama

Reklama