Reklama

Reklama

Mission: Impossible Odplata - Prvá časť

  • Česko Mission: Impossible Odplata - První část (viac)
Trailer 7

Obsahy(1)

Tentoraz sa Ethan Hunt a tím Impossible Mission Force vydávajú po stopách nebezpečnej zbrane, ktorá má potenciál zničiť celé ľudstvo, aby ju zaistili skôr, ako sa dostane do rúk šialenca. Počas svojho náročného a nebezpečného pátrania sa však musí neustále obzerať cez plece, pretože z jeho dávnej minulosti sa vynára až príliš živý prízrak. Gabriel (Esai Morales) poznal Ethana ešte v čase, keď nebol elitným agentom, a pozná každú jeho slabinu. Ethan, pre ktorého bolo zdravie a bezpečnosť jeho blízkych a členov tímu vždy viac,  ako úspešne splnená misia, bude tentoraz možno musieť prehodnotiť svoje priority. (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (33)

  • Obrnené vozidlo talianskej zásahovky, ktoré riadi Paris (Pom Klementieff), je Hummer H2 upravný tak, aby vyzeral ako Iveco VTLM Lince, vozidlo, ktoré používajú talianské špeciálne jednotky. (m.a.t.o.)
  • Časté oneskorenia spôsobené pandémiou COVID-19 navýšili rozpočet filmu na 291 miliónov dolárov, čím sa stal najdrahším filmom série Mission: Impossible, najdrahším filmom kariéry Toma Cruisa a najdrahším filmom, ktorý kedy produkoval Paramount  Poisťovacia spoločnosť Chubb pôvodne poskytla Paramountu za tieto oneskorenia odškodné len 5,4 milióna dolárov. Paramount v roku 2021 zažaloval Chubb a tieto dve spoločnosti urovnali svoj spor o rok neskôr, pričom v roku 2023 vyplatil Chubb spoločnosti Paramount sumu 71 miliónov dolárov za oneskorenia spôsobené pandémiou. Rozpočet filmu sa tým znížil na cca 220 miliónov dolárov, čo z neho stále robí najdrahší film pre Cruisa, Paramount i franšízu. (m.a.t.o.)
  • V podobnom duchu ako úvodná podmorská sekvencia filmu sa niesla i jedna epizóda pôvodného televízneho seriálu Mission: Impossible (1966) s názvom Submarine. V tej bola ponorka zničená torpédom obsahujúcim počítačový vírus, ktorý ovplyvňoval systémy ponorky. (m.a.t.o.)
  • Rovnako ako v prípade predchádzajúcich štyroch dielov, BMW má vo filme opäť rozsiahle umiestnenie svojich automobilov a motocyklov. Počas naháňačky v Ríme môžeme vidieť najprv Grace jazdiť na policajnom BMW 330e a Ethana na policajnej motorke BMW G310GS. Následne obaja presedlajú do čierneho BMW M5 Competition. Ďalšou výraznou stopou BMW je model iX, na ktorom v rakúskych Alpách jadzí Benji. (m.a.t.o.)
  • Úvodné titulky sa objavia až po 28 minútach filmu. (Arsenal83)
  • Počas predprodukcie koncom roka 2019 švajčiarska vláda odmietla povoliť akékoľvek výbuchy pre sekvenciu vlakov v Alpách. Ako náhradu si produkčný tím našiel poľský most z roku 1908 na jazere Pilchowickie, avšak narazili na odpor. Nakoľko chceli most fyzicky vyhodiť do vzduch namiesto CGI efektov, ozvali sa aktivisti, pamiatkové úrady i politici. McQuarrie nakoniec povedal, že nikdy nebolo v pláne vyhodiť most do vzduchu a že zničené mohli byť iba nebezpečné a čiastočne poškodené časti, ktoré údajne bolo potrebné prestavať. Dodal, že filmári nechceli ukázať žiadnu neúctu, no scéna sa musela nakoniec natočiť úplne inde: v národnom parku Peak District v Stoney Middleton (Anglicko) v nepoužívanom lome so železničnou traťou a časťou mosta. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Taliansku bolo dvanásť ľudí na pľaci pozitívne testovaných na COVID-19. Výsledkom bolo, že po obnovení natáčania v Spojenom kráľovstve Tom Cruise osobne zaplatil 500 000 libier za starú výletnú loď, ktorú mali herci a štáb izolovať. (Arsenal83)
  • Pri natáčaní režisér McQuarrie zistil, že herečka Pom Klementieff je tak ohybná, že ju pre jej gymnastické schopnosti prezýval „Pom Cruise“. (Arsenal83)
  • Covid-19 spôsobil preobsadenie hlavného záporáka a zároveň prekopanie scenára. Houltovo preobsadenie Moralesom viedlo k drastickým zmenám v príbehu, pretože až po obsadení Moralesa si režisér McQuarrie uvedomil, že Cruise a Morales sú približne v rovnakom veku otvorili niekoľko príbehových možností, ako spojiť tieto postavy s pozadím Ethana Hunta. (Arsenal83)
  • V decembri 2020, počas natáčania v Londýne, bola online zverejnená zvuková nahrávka Cruisea, ktorý nakričal na dvoch členov štábu za nedodržiavanie pravidiel COVID-19. Cruise bol vďaka tomu prirovnaný k svojej postave Les Grossman z Tropická búrka (2008). Film sa natáčal od 6. septembra 2020 do 11. septembra 2021. (Arsenal83)
  • Kaskadérske skúšky sa vykonali v marci 2020 v Surrey v Anglicku, tesne pred zavedením lockdownu. (Arsenal83)
  • Nicholas Hoult mal byť pôvodne obsadený do úlohy hlavného záporáka priamo na popud Toma Cruisea, ktorému sa páčil na konkurze na film Top Gun: Maverick (2022), v ktorom mohol hrať Bradleyho „Roostera“ Bradshawa (Miles Teller), pričom ho uznali za mimoriadne talentovaného herca, ktorý sa na túto rolu jednoducho nehodí. Nakoniec kvôli posunu v natáčaní a konfliktom v plánovaní rolu prevziať nemohol. (Arsenal83)
  • S odhadovaným rozpočtom až 291 miliónov dolárov ide o jeden z najdrahších filmov, aké boli kedy natočené. (Arsenal83)
  • Film sa odohráva aj v Abu Dhabi, konkrétne na Midfield Terminal od architektov Kohn Pedersen Fox Associates (KPF). Ide o pomyselnú bránu do mesta a dôležitú súčasť infraštruktúry projektu Abu Dhabi 2030. (Ingtar2)
  • Rebecca Ferguson odhalila, že jej postava Ilsa Faust má vo filme pásku cez oko nie preto, že vyzerá "cool", ale preto, že nevie žmurkať. (drake31)
  • Motocykl použitý na skok z útesu je Honda CRF 450. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (viac)

Reklama

Reklama