Reklama

Reklama

Kriminálka Las Vegas

(seriál)
  • Slovensko Kriminálka Vegas (neoficiálny názov) (viac)
Trailer 1
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA / Kanada, (2000–2015), 261 h 38 min (Minutáž: 41–65 min)

Tvorcovia:

Anthony E. Zuiker

Réžia:

Kenneth Fink, Richard J. Lewis, Danny Cannon, David Grossman (viac)

Scenár:

Dustin Lee Abraham, Naren Shankar, Jerry Stahl, Henry Alonso Myers (viac)

Hrajú:

William Petersen, Laurence Fishburne, George Eads, Paul Guilfoyle, Eric Szmanda, Robert David Hall, Marg Helgenberger, Jorja Fox, David Berman (viac)
(ďalšie profesie)

Série(16) / Epizódy(337)

Obsahy(1)

CSI Crime Scene Investigation to je názov jednotky vyšetrovateľov z kriminalistickej divízie policie v Las Vegas, ktorá rieši vraždy predovšetkým na základe perfektného vyšetrenia miesta zločinu a náročnej vedeckej analýzy nájdených dôkazov. Hlavnou hviezdou seriálu je William L. Petersen, predstaviteľ ústrednej postavy vyšetrovateľa a šéfa jednotky CSI Gila Grissoma. Petersen sa preslávil thrillerom režiséra Williama Friedkina Žiť A Zomrieť V Los Angeles z roku 1985. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (84)

  • Seriál bol šesťkrát nominovaný na Zlatý glóbus. Vyslúžil si aj 39 nominácií na Primetime Emmy a 6 z nich aj získal. (Zdroj: Eurotelevízia) (krasomama)
  • Vo viacerých amerických mestách vznikli aj interaktívne výstavy CSI: The Experience, kde si mohli deti aj dospelí vyskúšať moderné forenzné techniky, ktoré videli na obrazovke. (Zdroj: Eurotelevízia) (krasomama)
  • V čase najväčšej slávy sledovalo seriál v priemere 25 miliónov divákov. Najsledovanejšou v histórii sa stala 100. časť, ktorú videlo viac ako 30 miliónov ľudí. (Zdroj: Eurotelevízia) (krasomama)
  • Komunity gayov, lesbičiek a bisexuálov atakujú televíziu CBS sťažnosťami, že seriál vytvára negatívny obraz o sexuálnych menšinách, lebo takéto postavy zobrazuje vždy ako záporné alebo ako obete zločinu. (krasomama)
  • Kriminalisti vyčítajú tvorcom, že forenzní vyšetrovatelia v seriáli aj prenasledujú, zatýkajú a vypočúvajú, čo normálne nie je v ich kompetencii. Navyše vytvárajú u divákov mylnú predstavu, že analýzy DNA a odtlačkov prstov na počkanie usvedčia páchateľa, čo je veľmi vzdialené od reality. (krasomama)
  • Rodičovská televízna rada v USA pravidelne vyhodnocuje seriál ako najnevhodnejší primetimový program pre rodinu - z dôvodu príliš názorného zobrazovania násilia a sexuálnych tém. (krasomama)
  • Zaujímavosť platí pre 22. časť 5. série: Pôvodne scenáristi plánovali, že všetky obete budú vyzerať ako Catherine Willowsová. Keďže podobný princíp sa v CSI už objavil, scenár pozmenili. Napriek tomu sú všetky obete plavovlásky a navštívili rovnaký nočný klub ako Catherine. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 22. časť 5. série: Posledná epizóda, v ktorej vystupuje Madison McReynoldsová ako Lindsey, dcéra Catherine Willowsovej. V siedmej sérii ju vystriedala iná herečka. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 15. časť 3. série: V tejto epizóde sa posledný raz objaví Timothy Carhart ako Eddie Willows. Dohromady vystupoval v štyroch epizódach. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 15. časť 3. série: V istej scéne, kde priam narastá erotické napätie medzi Grissomom a Lady Heather, Gil povie: „Vždy môžeš povedať stop“. V nasledujúcom zábere obaja popíjajú ranný čaj v jej dome. Grissom má na sebe rovnaké oblečenie ako večer predtým, ale ona má už iné. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 10. časť 9. série: S odchodom Williama Petersena z hereckej zostavy sú Marg Helgenbergerová, Georg Eads, Eric Szmanda, Robert David Hall a Paul Guilfoyle jedinými hercami, ktorí vystupujú v C.S.I.: Kriminálka Las Vegas od prvej epizódy. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 10. časť 9. série: Ide o poslednú epizódu, v ktorej William Petersen vystupuje ako stála postava. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 4. časť IX série so slovenským názvom Nech krv tečie: Názov epizódy sa zhoduje s názvom albumu Rolling Stones z roku 1969 a súčasne evokuje mýtus o Keithovi Richardsovi, členovi kapely, a jeho krvných transfúziách. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 1. časť IX série: Jorja Foxová sa v tejto epizóde vrátila k svojej postave Sary Sidleovej. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 1. časť IX série: Ide o poslednú epizódu, v ktorej hrá Gary Dourdan vyšetrovateľa Warricka Browna. Greg Sanders, Nick Stokes, Gil Grissom, Catherine Willowsová a kapitán Jim Brass sú tak jedinými členmi tímu, ktorí nepustili seriál od jeho začiatku. (ash99)
  • Poslednú dvojepizódu piatej série s názvom Vážne nebezpečenstvo nakrútil legendárny Quentin Tarantino, ktorý za ňu získal aj nomináciu na cenu Emmy. (ash99)
  • Zaujímavosť platí pre 9. časť 7. série: v úlohe tajuplného gangstra vystúpi známy spevák a herec Roger Daltrey, frontman legendárnej skupiny The Who, ktorej skladby znejú pod titulkami všetkých seriálov C.S.I. (ash99)
  • Aktuálna úvodná pieseň sa volá "Who Are You". Napísal ju Pete Townshend a naspieval Roger Daltrey zo skupiny The Who. Ide o titulnú pieseň z ich albumu z roku 1978. V CSI: Kriminálka Miami a CSI: Kriminálka New York tiež znejú skladby skupiny The Who. V prvom je to "Won´t Get Fooled Again" a v druhom zase "Baba O´Riley". Obe sú z albumu Who´s Next (1971). (pravo)
  • Aj milovníci skupiny Radiohead si prídu na svoje – vo viacerých epizódach CSI: Kriminálka Las Vegas tvorcovia použili totiž práve ich hudbu, dokonca v tretej sezóne seriálu sa v troch epizódach po sebe vyskytli až štyri piesne Radiohead. (pravo)
  • Milovníci Quentina Tarantina sa určite tiež potešia, ten totiž režíroval posledné dve epizódy piatej sezóny CSI: Kriminálka Las Vegas. (pravo)

Súvisiace novinky

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

17.11.2022

Pokud se nějaké zprávy ze světa filmu jen stěží dají brát vážně, jsou to právě informace o tom, co by se mohlo stát dalším projektem režiséra Quentina Tarantina. Třetího Kill Bill ani eRkového Star… (viac)

Training Day se dočká pokračování

Training Day se dočká pokračování

07.02.2016

Kriminální klasika, za níž si Denzel Washington odnesl domů Oscara, míří na malou obrazovku. Pilotní díl nového seriálu natočí Antoine Fuqua, režisér filmového Training Daye, přičemž se do svojí… (viac)

Zpátky na Divoký západ

Zpátky na Divoký západ

13.11.2010

A rovnou na ten divoký Divoký. Ano, Wild Wild West se vrací. Nelekejte se, nikdo v Hollywoodu se nezbláznil a nechce natočit pokračování nepříliš povedeného a pramálo úspěšného steampunkového… (viac)

Střídání na Kriminálce

Střídání na Kriminálce

08.08.2008

To, že Jerry Bruckheimer vládne akčním filmům, by bylo zbytečné připomínat, ale on je podobně úspěšný i v televizi. Mezi jeho nejslavnější a nejvýdělečnější dílka patří série CSI. V televizi teď… (viac)

Reklama

Reklama