Reklama

Reklama

Akty X

(seriál)
  • Česko Akta X (viac)
Trailer
Dráma / Horor / Thriller / Mysteriózny / Sci-Fi / Komédia
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvorcovia:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrajú:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(11) / Epizódy(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (68)

Akty X (1993) 

Od konšpirátorov konšpirátorom: konšpirujte, pochybujte, majte zdravý, skeptický úsudok a nebojte sa prijať nové fakty. Škoda, že prípady sú väčšinou uzavreté len na jednu epizódu dlhú asi 42 minút. Niektoré totiž potrebujú lepší rozvoj zápletky, bohužiaľ takýto priestor nedostávajú a divák nedostane pocit naplnenia zo skutočne dobre rozvinutého príbehu. The X Files svojou epizódnosťou ponúkajú divákovi skoro vždy rovnakú štartovnú čiaru, akú dostal v predošlých epizódach. Nerozvíjaním, resp. slabým rozvíjaním postáv a neustálou zamotanosťou stále rovnakých otázok sa tak dá dospieť akurát ku nude, ktorú odbúravajú len jednotlivé prípady. ()

Úvod (1993) (S01E01) 

Skvelá kamera výborne zaznamenávajúca exteriéry zaujme, avšak pozornosť dostáva najmä ústredná dvojica vyšetrovateľov, Mulder-Scully, v podaní D. Duchovneho a G. Anderson. Pre znalého diváka najkultovejšie vyznieva Cigarette Smoking Man, čo dodáva udalostiam tajuplnú atmosféru. Už prvý prípad vynára viac otázok, ako odpovedí a necháva vyniknúť Mulderovu otovrenú myseľ v súboji s racionalitou Scullyovej. Na plný počet to nie je, ale ako úvod do seriálu rozhodne vydarená epizóda. ()

Hnízdo (1993) (S01E03) 

Jeden z najkultovejších vrahov The X Files, Eugene Victor Tooms po prvýkrát, rozhodne však nie naposledy. Epizóda zameriavajúca sa na pudové vraždenie typu predátor-korisť triafa do čierneho pútavou záhadou, ako aj výberom hlavného predstaviteľa a zobrazením jeho činov. Riešenie vzťahu Mulder-Scully tiež zaujme, no je to skôr parťácke potľapkanie po chrbte, ktoré ostáva v tieni živočíšneho zabijaka. ()

Informační kanál (1993) (S01E04) 

Pri porovnaní s Mercury s B. Willisom mi vychádza ako víťaz táto epizóda. Je totiž vizuálne nápaditejšia, tajomno a záhada tu kvitne oveľa lepšie ako vo filme z roku 1998. Navyše, halvní hrdinovia už majú vybudované sympatie diváka vďaka prvým trom epizódam, kým postava B. Willisa sa musí snažiť sa prezentovať s čistým štítom. ()

Čert z Jersey (1993) (S01E05) 

Ktorýkoľvek film o Tarzanovi posiela túto epizódu kadeľahšie. Prečo Scullyová zaostala v 33. minúte, je tou pravou záhadou. ()

Stíny (1993) (S01E06) 

Spoilery. Dosť nudná epizóda, svojím nenápaditým štýlom bez invencie. Zdroje napätia sú len krátkodobé, fungujú len ak sú splnené 2 podmienky: blízkosť k podozrivej a jej ohrozenie. Dvojica agentov teda nie je permanentne v ohrození, väčšinu času zaberajú ich dohady o prípade a jeho vyšetrovanie bez väčšej konfrontácie páchateľov. Celý prípad navyše nemajú v rukách Mulder a Scully, ale rieši sa vďaka deus ex machina, čo znižuje ich hodnotu na bezmocných svedkov, pričom tajomno je dávkované len zdanlivo nevysvetliteľným pohybom predmetov a pár sekundovým hlasom, čo diváka nedokáže vtiahnuť a emočne rozvíriť jeho náladu. ()

Duch stroje (1993) (S01E07) 

Ak uvidíte japonský Ghost in the Shell, budete mať na umelecké zobrazenie umelej inteligencie vyššie nároky. Jedna z epizód do počtu, kde viete predvídať jej príbeh, kde vytvára trocha napätia aspoň postava bývalého Mulderovho kolegu. Dynamická kamera dáva dialógom väčší adrenalín, svetlo a tieň, rozmazanie a rozjasnenie obrazu sú tiež využívané rozumne a prínosne. A to je tak všetko, čo sa dá povedať o pozitívach tejto epizódy. ()

Led (1993) (S01E08) 

John Carpenter to vie lepšie. Inak slušná epizóda skupinky odrezanej od sveta, z čoho scenáristi krásne dolujú napätie. ()

Vesmír (1993) (S01E09) 

Nehmotný záporný hrdina bez podmanivej mytológie je chybou. Preto epizóda ostáva v tieni svojich úspešnejších kolegýň. Mulder a Scullyová sa vo svojom vzťahu veľmi neposúvajú, čo sa epizódy týka. Baví len Mulderovo fanúšikovské nadšenie, hypnóza a neskoršie obrazy hry svetla a tmy. ()

Opačné pohlaví (1994) (S01E14) 

Niekedy rozťahané, inokedy príliš skratkovité. No záhada je zaujímavá a atmosféra striedajúca nočný život, noir, a uzavretú komunitu so zvláštnymi zvykmi je rozhodne pútavá a minimálne obrazová kvalita sa jej uprieť nedá. ()

Mladý srdcem (1994) (S01E16) 

Ak Frankenstein, radšej Penny Dreadful. Inak solídna epizóda. ()

MBE (1994) (S01E17) 

Vášeň, či prekliatie? Mulder verí, Scullyová pochybuje. Vyšetruje sa prípad z kategórie Mulderových obľúbených. Napätie sa nedá krájať, no prítomné je a snaha fiktívnej ústrednej dvojice odhaliť vládou utajené skutočnosti je sympatická. Vrcholy paranoja sú napr. v českom Ucho alebo v Coppolovom The Conversation, no toto sa dalo, aj keď sa im to nepribližovalo. ()

Čaroděj (1994) (S01E18) 

Nie veľmi mysteriózna, ani veľmi príbehovo zaujímavá epizóda. Viac invencie do nápadu aj rozvíjania zápletky tvorcovia nevedeli dať, obmedzili sa skôr na predvídateľnosť. The Green Mile alebo There Will Be Blood na podobnú tematiku vedú. ()

Tvary (1994) (S01E19) 

Twin Peaks Reunion. Väčšie napätie z vlkodlačej hrozby som zažil v Penny Dreadful, ale určite každý by vedel nájsť niečo lepšie v danom subžánri. ()

Padá soumrak (1994) (S01E20) 

Veru jedna z najlepších epizód minimálne série. Vzhľadom na žáner survival mi však chýbali vyhrotenejšie vzťahy medzi postavami. ()

Tooms (1994) (S01E21) 

Epizóda so starým známym, ktorý má stále čo ponúknuť. Nechutne kvalitný záporný hrdina doháňa dvojicu agentov FBI k obchádzaniu predpisov a prekonávaniu vlastných hraníc. Napätie sa často dá krájať, pričom sa prehlbuje aj vzťah Mulder-Scully. Skalní fanúšikovia hviezdu pridajú, mne to ešte nestačilo, posadnutosti či už prípadom alebo vraždením boli zobrazené aj lepšie. ()

Roland (1994) (S01E23) 

Škoda, že téma istého zdieľania vedomia už použitá v seriáli bola v predchádzajúcih epizódach. A lepšie. Prostredie príbehu je navyše trochu nudné. Željko Ivanek poteší. ()

Season 2 (1994) (S02) 

V priemere lepšie epizódy ako v prvej sérii. Tvorcovia dokázali priniesť 3 súvisiace epizódy za sebou a trochu tým zmenili štruktúru rozprávania. Prípady sú rovnako zaujímavé, vydarené sú napr. záhady malomiest alebo prípad rozoberajúci upírov. Akciu s lepším pohybom kamery ponúka napr. epizóda F. Emasculata. Chýba však niekto ako Tooms, ako aj poriadna epizóda v divočine, v čom prvá séria vedie. ()

Zelení mužíčkové (1994) (S02E01) 

Keby diváci vedeli prečo, ponúkaný obsah by mal väčší ťah na bránku. Dobre odvedená práca, čo sa paranoje týka, škoda, že sme nevideli jej postupné budovanie. ()

Krev (1994) (S02E03) 

Varovanie: sledovanie Charlesa Mansona môže narušiť Vašu psychickú rovnováhu, dokonca Vás aj doviesť k disociatívnej poruche. Podprahová reklama nie je med lízať, čo Mulder a Scully okúsia na vlastnej koži. Naťahuje sa to však ako v predvídateľnom béčkovom thrilleri. ()

Súvisiace novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (viac)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (viac)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (viac)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (viac)

Reklama

Reklama