Reklama

Reklama

Akty X

(seriál)
  • Česko Akta X (viac)
Trailer 2
Dráma / Horor / Thriller / Mysteriózny / Sci-Fi / Komédia
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvorcovia:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrajú:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(11) / Epizódy(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (119)

Akty X (1993) 

Haha, keby len David Duchovny vedel, čo jeho priezvisko znamená v slovenčine. Jeden z najkultovejších seriálov 90. rokov. Ako puberťák som na ňom frčal, nechajúc sa unášať nezabudnuteľnými hororovými dielmi Hniezdo, Tooms, Humbug, Domov, Hostiteľ alebo Padá súmrak. Keď som si to zopakoval v r. 2020, prekvapilo ma, že je to fakt dobré. Veľa dielov je vynikajúcich, prevažne medzi hororovými sa urodili také, ktoré hravo prebijú mnohé celovečeráky. Do toho nepríjemná, sychravá, večne daždivá, zamračená a pochmúrna jesenná atmosféra, skvelo sa dopĺňajúca ústredná dvojica a legendárna séria bravúrnych vedľajších postavičiek (Skinner, Muž s cigaretou, Osamelí strelci, rôzni Mulderovi tajomní informátori s tu viac, tu menej postrannými úmyslami). Ku koncu klesala sledovanosť, témy sa opakovali a seriál vykazoval známky monotónnosti (najmä 6. séria bola slabá). Napriek tomu sa i ku koncu podarilo natočiť pár parádnych dielov (napr. Trpezlivosť). Musím sa zastať Roberta Patricka, ktorý v posledných dvoch sériách vystriedal Duchovneho. Robert nasadol do rozbehnutého vlaku a nikto mu to neuľahčoval, v prvom rade fanúšikovia. Ale treba dodať, že bol fakt dobrý. Vlastne čo dobrý. Bol to božan (proste T-1000 v kladnej úlohe). Škoda, že do projektu nastúpil v najnevhodnejšom čase a dnes sa na jeho účinkovanie v Aktoch X bohužiaľ zabúda. Samostatnou kapitolou sú odľahčené, miestami až vyložene komediálne (!) diely, ktoré v mnohých hardcore fanúšikov vyvolávali negatívne emócie, no treba dodať, že niektoré sú fantastické (Počkať, čože? o zabudnutom treťom parťákovi Reggiem alebo fantasticky zábavný diel Zlá krv o upírskej komunite, kde Scully nezabudnuteľne balí Luke Wilson). Za achillovu pätu seriálu vnímam opakovanie ohľadom ustavičného rušenia oddelenia Akty X, k čomu prvý raz došlo už v 1. sérii a následne sa to nepravidelne opakovalo, čo už ku koncu bolo ozaj nechctiac smiešne. Zaujímavé je, že viacerým záporákom bolo umožnené zažiť comeback a objavili sa nie v jednej, ale rovno v dvoch epizódach (Modell, Tooms, Pfaster). ()

Season 1 (1993) (S01) 

Prvá polovica 90. rokov, základná škola a do hlbokej letnej noci sa ozýva legendárna zvučka. Sci-fi epizódy ma vtedy bavili, ale totálnou peckou boli hororové (nezabudnuteľné veci Hniezdo, Tooms a Padá súmrak). Aj slabšie časti sú ľahký nadštandard (kópia Veci nazvaná Ľad, vlkolačie Tvary, Duch stroja, Čert z Jersey). Mulder a Scully sú skvelá dvojka, ktorá sa navzájom parádne dopĺňa paradoxne práve tým, že je každý z nich absolútne iný. Keď ale dôjde na lámanie chleba, kryjú si navzájom chrbát ako praví parťáci. Do toho tajní informátori (historicky prvým sa stal Muž z Pentagonu v podaní Jerryho Hardina), šéfovia s nejasnými úmyslami (Skinner patrí k mojim najobľúbenejším seriálovým postavám nielen z 90. rokov), únosy, tajuplné, nič nehovoriace postavy v úzadí (legendárny Muž s cigaretou), desivé vládne sprisahania, klony a monštrá od výmyslu sveta. Proste nuda nehrozí. Prvú sériu som si znova pozrel v r. 2020 a musím s prekvapením skonštatovať, že to alebo zostarlo len minimálne a stále je to pecka. Porovnal som to s konkurenčnými Krajnými medzami (vznik ich deväťdesiatkového "remaku odštartoval práve úspech Carterovho trháku) a je to ozaj ako rana päsťou do hlavy a zjedenie poschodovej marcipánovej torty. Na konci série je oddelenie Aktov X definitívne zrušené. Fanúšikovia si z toho ťažkú hlavu samozrejme nerobia, lebo dané oddelenie bolo v celom seriáli rušené prehnane povedané "pravidelne". V tomto konkrétnom prípade z toho vyplývalo to, že v 2. sérii vystupovala Scully trochu menej, keďže bola tehotná a zrušenie oddelenia bol šikovný spôsob, ako vysvetliť jej obmedzený priestor (a následne ju ako bonus uniesli, takže ešte o ďalší dôvod viac, prečo jej dať menší priestor). ()

Úvod (1993) (S01E01) 

Tak takto to začalo. Zatiaľ ešte bez legendárnej zvučky, zato v tretej minúte na scénu nastupuje ultratajuplný Muž s cigaretou... a dá sa povedať, že už neodišiel. A treba dodať, že William B. Davis si nejednoznačnú rolu užíval od začiatku, až do konca. Pilotný diel otvára hláška, že príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami, k čomu sa fakt netrúfam vyjadriť, ale osobne sa mi to skôr nepáčilo, než páčilo a som rád, že sa Carter následne prestal hrať na „realitu“ a začal písať proste normálne nadprirodzené, hororové a sci-fi epizódy. Mulder hádže šupky z tekvicových semien do hrobu a smeje sa mŕtvole, čo nie je TEN Mulder, na akého sme zvyknutí (a máme radi) z neskorších častí, ale vnímam to ako Duchovneho hľadanie správnej hereckej polohy pre danú rolu. Mimochodom, už tu zaznie prvá zmienka o jeho sestre, ktorú možno áno možno nie uniesli mimozemšťania. Osobne ma sci-fi linka v Aktoch X nikdy nejak enormne nebrala (hoc samozrejme nie je zlá, skôr naopak, ale proste som vždy bol veľký hororový fanúšik), takže ani tento diel ma neodrovnal a hoc by si z historického hľadiska už z princípu možno zaslúžil 4*, budem hodnotiť podľa stupňa zábavnosti a ten je v prípade prvej epizódy pomerne vlažný a nízko postavený. ()

Muž z Pentagonu (1993) (S01E02) 

Prvé dva diely prvej série boli venované UFO tematike. Kým v prvom diele sa Mulder a Scully dali dokopy, zaznela prvá zmienka o Foxovej nezvestnej sestre a zjavil sa slávny Muž s cigaretou, dvojka pre zmenu do obehu dáva záhadnú rolu Mulderovho budúceho informátora s nejasnými úmyslami, ktorý do análov seriálu vstúpil pod prezývkou Muž z Pentagonu v podaní Jerryho Hardina, ktorý má mimochodom v dobe písania tohto komentu 94 rokov. Je trochu divné pomenovať epizódu po niekom, kto v nej má tri minúty čistého času, ale OK, prečo nie. V origináli pritom druhý diel disponuje úplne iným názvom, ktorý by sme azda mohli preložiť ako ehm Hlboké hrdlo. A aby bolo chaosu dosť, v češtine sa táto časť volá Pan X; českí bratia Mulderovho informátora vnímali práve pod touto prezývkou. Hodnotenie druhej časti závisí od toho, aký postoj máte k sci-fi linke, ktorá sa ako červená niť od začiatku až do samého konca ťahala naprieč celým seriálom. Ja osobne pomerne vlažný (česť výnimkám), takže to na 4* nevidím. Inak je to ale pekné, má to fajn tiesnivú atmosféru (tá scéna s manželom, ktorý nie je manželom!) a odľahčenie vytvára Seth Green so svojou bláznivou kamoškou. Úplne mi nevyhovovala štylizácia agentov FBI do podoby inštitúcie, na ktorú si každý trúfa, nie je problém agentov odzbrojiť, zajať, nadrogovať, útočiť na nich. Jasné, chápem, že sa toho dopúšťajú nazvime to „muži v čiernom“, ktorí nemusia brať na nikoho (a nič) ohľad, ale aj tak mi to vadilo, to už ozaj vyzeralo skôr ako členovia mestskej polície v obci Vaďovce, než agenti FBI. Po druhej epizóde tvorcovi uznali, že na začiatok UFO tematiky bohato stačilo a tak už v tretej epizóde na scénu prišlo jedno z najdesivejších hororových monštier kánonu, Tooms. ()

Hnízdo (1993) (S01E03) 

„Je to ako keby všetka špina na svete bola schopná dať život jednej strašnej ľudskej bytosti.“ Iba tretí diel a už absolútne pecka a jedna z najkultovejších častí. Každých 30 rokov sa niečo prebúdza, zabije to piatich ľudí, vytrhne im to  (holými rukami!) z tela pečeň (!!), skonzumuje ju (!!!) a zmizne z miesta činu ako keby to tam ani nikdy nebolo (dvere aj okná sú zabezpečené a zatvorené zvnútra). Ak nie najdesivejšia, tak určite jedna z najdesivejších epizód v histórii tohto seriálu. Keďže prvé dve časti 1. série boli venované UFO tematike, je ladenie tretej časti do "len" uzavretého (ehm) hororového dielu viac než vítané. Už scéna pred úvodnou zvučkou s detailným pohľadom do kanálu je čosi príšerné, hnusné, psycho, mrazivé, znepokojivé a reálne strašidelné (Pennywise sa môže ísť zahrabať). Tooms je jedno z najvýstavnejších monštier, s akými tvorcovia prišli. Našťastie (pre nás, nie však pre obete) sa vrátil ešte raz a to dokonca už ku koncu prvej série v epizóde nazvanej... Tooms. Pátranie po na prvý pohľad neškodnom mladíkovi je fascinujúce a plné zimomriavok. Celá epizóda atavisticky útočí na naše podvedomé strachy, napr. postavy nie sú v bezpečí nielenže u seba doma, ale ani v prípade, že majú všetky dvere zamknuté a okná zavreté. Čo je fakt nepríjemné a hrozné. Korunu tomu nasadzuje návšteva starého policajta, ktorý škaredý prípad pred troma desaťročiami vyšetroval a nikdy ho nedokázal dostať von z hlavy, hoci sa fakt snažil. Keď som to ako decko resp. začínajúci puberťák videl v 90. rokoch neskoro v noci, nebolo mi pri zaspávaní všetko jedno. A keď som si to pozrel takmer o tri desaťročia neskôr (náhoda?)... bol výsledok rovnaký. Mimochodom, jeden z minima "reálnych" záberov vo zvučke pochádza práve z tejto časti. Čo sa hercov týka, agenta, ktorý do toho zatiahne Scully (a tým pádom aj Muldera), si zahral Donal Logue, ktorého najznámejšou rolou je  vulgárny a o rôzne končatiny v priebehu filmu prichádzajúci upír v Bladeovi. Toomsa stelesnil Doug Hutchinson; ak premýšľate, odkiaľ je vám tak strašne povedomý, tak si spomeňte na najzákernejšieho bachara na Zelenej míli a ste doma. ()

Informační kanál (1993) (S01E04) 

Po nervydrásajúcej epizóde Hniezdo to nutne potrebovalo schladiť a tak sme sa dočkali ďalšej UFO zápletky. Na môj vkus nudné. Mulderovi síce prípad pripomenie nezvestnú milovanú sestru, ale inak nič moc. Za mňa to nie je ani za 3*. Ale jazero s obhorenými vrškami stromov pekné. ()

Čert z Jersey (1993) (S01E05) 

„Vážne to bol muž?“ – „To ešte dokážem rozoznať.“ Z Aktov X som mal vždy najradšej hororové epizódy. A táto medzi ne bez debaty patrí, aj keď treba dodať, že je ladená troška odľahčenejšie. Možno aj vďaka sympatickým postavám, s ktorými má Fox slušnú interakciu, či už je to antropológ v podaní Gregoryho Sierrau (mutant z Do vnútra Planéty opíc a nepriateľský vojak z lodnej hliadky, ktorému Charlie Sheen hodí granát do úst v Horúcich strelách 2), policajt (Michael MacRaeom z Crichtonovej Kómy) a bezdomovec Hrothgar Mathews (Nekonečný príbeh 3, D-Tox). Na vrcholné pecky á la Hniezdo (resp. sequel Tooms) alebo Domov, sa Čert z Jersey predsa len nechytá. Čo mi nevadí a napriek tomu dávam bez debaty 4*, lebo táto časť obsahuje presne TÚ esenciu strašidelnosti a istej uveriteľnosti, ktorá ma na seriáli zaujala od prvého dielu. Tvorcovia dokázali v divákovi vyvolať presvedčenie, že existuje síce malá, ale lepšia ako žiadna, šanca, že aj v civilizovaných 90. rokoch mohli existovať veci medzi nebom a zemou, tajomné bytosti ukryté pred očami verejnosti v hlbokých lesoch. Stratený medzičlánok, slepá ulička v evolúcii, niečo, čomu sa do dnešných dní darilo úspešne schovávať. Už v piatej časti prvej sezóny tvorcovia siahli po reálnej legendy „diabla z New Jersey“, ktorú môžeme poznať aj z hororov The Barrens (2012) alebo 13th Child (2002). Po tom, čo sa naplno ukáže ústredný „tvor“, atmosféra napätia predsa len dosť poľavuje (ale vylepšuje to smutný koniec typický pre agresívnu ľudskú bytosť). Napriek tomu môj obľúbený diel. Zábavnosť mu dodávajú aj Scullyovej pokusy o zaradenie sa do "vzťahového života". ()

Stíny (1993) (S01E06) 

„Jak se dá rozdrtit jícen a přitom se vůbec nedotknout krku?“ – „PSYCHOKYNETICKÁ MANIPULACE!“ Duchariny nie sú moja šálka kávy, ale Tiene, ako všetky hororové epizódy z prvej série, majú mrazivú atmosféru, kedy pociťujete úzkosť, lebo viete, že to, čo sa deje, v žiadnom prípade nemôže dopadnúť dobre. Ako celok je to ale každopádne predsa len skôr nuda. Režíroval Michael Katleman, ktorý v roku 2007 natočil jeden z najlepších krokodílích hororov Po stopách zabijaka. ()

Duch stroje (1993) (S01E07) 

Ďalšia silná epizóda 1. série. Napriek absencii „viditeľného“ nepriateľa by som epizódu Duch stroja bez väčších výčitiek radil medzi hororové časti. Reagovala na módu v tej dobe sa čoraz mohutnejšie do spoločnosti dostávajúcich najmodernejších, všadeprítomných technológií. A na logický strach niektorých jedincov z jej zneužitia resp. z toho, že sa či už pokazí a začne negatívnym spôsobom zasahovať do ľudských životov alebo bude zneužitá jedincami s pochybnými morálnymi hodnotami. Mulderovho bývalého parťáka si zahral bratranec Roberta Duvalla Wayne (Braček, kde si?, Lov). ()

Led (1993) (S01E08) 

„Stále to tam je. 2000 metrov pod zemským povrchom. V ľade.“ – „Nechaj to tam.“ Ďalšia skvelá časť 1. sezóny. Inšpirácia Vecou je natoľko zjavná, že je až škoda o nej hovoriť. Ale vonkoncom to nevadí, pretože každý, kto má slabosť pre podobné mrazivé záležitosti, si príde na svoje. Vonku mínus 40 a vnútri teplo, ale spoločnosť tu človeku robí parazit, vinou ktorého škaredo umierajú ľudia. Plus paranoja a vzájomná nedôvera - to sú ingrediencie, ktoré k podobným typom zápletiek patria. Je to trocha na spôsob Čerta z Jersey (tiež prvá séria): t.j. neurážajúci, veľmi dobre zvládnutý jemný nadpriemer, ktorý sa síce nemôže zrovnávať s najlepšími časťami Aktov X, ale zas až tak veľa mu k tomu nechýba. V komornom kastingu môžete spoznať Xandera Berkleyho (ktorého životnou rolou je náhradný otec Johna Connora, ktorého pri pití mlieka prebodne T-1000 v T2) a Ken Kirzinger (ktorý si vďaka svojej výške a robustnosti zahral Jasona Voorheesa v crossovere Freddy vs. Jason). ()

Vesmír (1993) (S01E09) 

Táto epizóda trocha klame telom. Vzhľadom na sci-fi zápletku by sa mohlo zdať, že zapadá do rutinnej mimozemskej linky Aktov X, ale nie je to pravda. Stojí bokom od nich, neobsahuje žiadneho Muža s cigaretou, ani mužov v čiernom, ani nič podobné. Vlastne je dosť civilná a v rámci možností realistická, nadprirodzený motív stojí v úzadí. Atraktívne prostredie NASA tomu veľa dáva, ale na môj vkus predsa len nuda. Ed Lauter (násilnícky manžel pomlčka automechanik Joe Cumber z Cuja) potešil. Réžia William A. Graham (Návrat do Modrej lagúny). ()

Padlý anděl (1993) (S01E10) 

„Zaslúžite si pravdu, máte na ňu právo.“ – „Pravdu si nemôžem dovoliť.“ Klasická sci-fi epizóda. Mulder sa (zase) dostáva na stopu niečoho, čo mal radšej nechať tak a samozrejme to nielenže súvisí s UFO, ale sa tým opäť raz „prekvapivo“ namočí do problémov (hrozí zrušenie Aktov X a podobné veselosti). Už v 90. rokoch mi trocha na tomto seriáli vadili scény, v ktorých sa stal Mulder svedkom 100%-ne nadprirodzených úkazov, ale nikto iný ich okrem neho nevidel. Muž z Pentagonu ukazuje svoju druhú (alebo osemnástu?) tvár, kedy sa z neho stáva osoba s nie-príliš-jasnými-úmyslami (ale zjavne nie čisto priateľskými). Na tejto časti sa mi páčilo, že je v rámci možností civilná, Mulder pobehuje po lesoch, ako keby sa na chvíľu vzdal svojej funkcie agenta FBI a stal sa len chlapom hľadajúcim pravdu. Pomáha tiež sympaťák Scott Bellis ako druh v zbrani. Zároveň sa však už v tejto epizóde objavuje jeden z podľa mňa najzásadnejších neduhov seriálu a to ustavičná hrozba v podobe zrušenia Aktov X ako oddelenia. Zo začiatku z toho pramenil „príjemný“ pocit nespravodlivosti, ale keď sa oddelenia prehnane povedané rušilo ešte niekde v piatej sérii, už to začalo byť nechcene komické. V nie úplne jednoznačnej úlohe vojaka sa objavuje Marshall Bell, známy ako prísny otec z kingovky Pri mne stoj! a drastický telocvikár z druhej Nočnej mory z Elm Street. ()

Eva (1993) (S01E11) 

Pri pozeraní tejto série som si spomenul na Krajné medze. Tie na mňa vždy pôsobili strašne béčkarsky, lacno a vizuálne miestami až odpudivo. Pritom ani Akty X nemali prehnane povedané rozpočet 100 miliónov na epizódu. Tvorcovia ale boli zjavne stokrát talentovanejší a šikovnejší. Vedeli lepšie improvizovať, takže vizuál vyzeral drahšie, než teoreticky mal. Inteligentnejšie a rafinovanejšie sa pracovalo s tmou, šerom, náznakmi, tiesnivou atmosférou, tieňmi. Kameramani dokázali zakryť nedostatky a pretlačiť do popredia plusy. Rovnako bola vyššia úroveň doslova hmatateľná na hereckých výkonoch, ktoré naozaj boli niekde úplne inde, než v Krajných medziach. Pekne je to všetko vidieť práve na tejto časti, kde ústav vyzerá hnusne, ale kameraman vie kúzliť a vďaka nemu nevyzerá hnusne, ale pôsobivo ošarpane. A to, čo predvádza pacientka vo zvieracej kazajke, akože jasné, ja netvrdím, že je to strhujúci výkon hodný Zlatého glóbus, ale znova: keď to porovnáme s béčkarskými výkonmi z Krajných medzí, tak sme ozaj niekde úplne inde. Čo sa scenára týka, je zaujímavý tým, že v ňom nemáme dočinenia s mimozemskou linkou na pokračovanie, ale nie je to ani čistý hororový diel. Hoc ústredné dvojičky sú pekne mrazivé. Scenár sa inšpiroval tým, o čom sa v tej dobe často hovorilo, k čomu všetko smerovalo a vyvolalo to obrovskú diskusiu nielen etického charakteru a to je samozrejme otázka klonovania (o tri roky neskôr vznikla legendárna naklonovaná ovca Dolly). Cameo tu má Mulderova záhadná spojka Muž z Pentagonu. Za mňa priemerná epizóda, nie zlá, ale zároveň vcelku nudná, nie je to ono. Samozrejme chápem, že nie každá časť musela byť geniálna. Nepáčilo sa mi, akí fušeri tu Mulder a Scully sú: neustále ich niekto dobehne, omráči, odzbrojí a nakoniec ako bonus temer otrávi. Akože... haló! Znepokojivý koniec potešil. ()

Oheň (1993) (S01E12) 

Taká tá „klasická“ epizóda Aktov X, neurazí, ale ani nepatrí medzi vrcholné top časti. Zápletka o pyrokinéze je dosť nudná, ale spracované je to vcelku pútavo a dobre natočené. Mark Sheppard bol každopádne solídny pošuk a Amanda Pays (podmorský horor Leviathan) tomu ako bývalá Mulderova svojrázna parťáčka dodala vítané a zaujímavé osvieženie. ()

Tam za mořem (1994) (S01E13) 

Za mňa priemerná epizóda, ale je zaujímavá výmenou garde. A to rovno dvojitou. Jednak sme boli doteraz zvyknutí, že svoje osobné traumy (konkrétne so sestrou) riešil Mulder. V tejto časti naopak predčasne zosnulého otca rieši Scully. A výmena garde č. 2: kým doteraz to bol samozrejme Mulder, kto veril v UFO, vlkolakov, víly, mutantov a neskorumpovaných politikov (OK, to som prehnal), tentokrát je to ON, kto si zachováva chladnú hlavu a pragmatický pohľad na vec a naopak Scully má tendenciu veriť vo veci medzi nebom a zemou. Je zmanipulovaná zákerným psychopatom, ktorý majstrovsky zneužíva jej traumu zo smrti otca, alebo naozaj jestvujú nadaní jedinci, médiá? Tento diel trochu môže pripomínať Mlčanie jahniat, keďže i tu agentka FBI navštevuje v ústave beštiu v ľudskej koži. Niekoho možno prekvapilo, že si ho nezahral nikto menší, než Brad Dourif (Detská hra), ale mňa by prekvapilo skôr to, ak by ho hral niekto iný. Po kastingovej stránke je to vôbec vcelku zaujímavý diel: otca Scully si zahral Don S. Davis (generálmajor Hammond z Hviezdnej brány s Richardom Dean Andersonom) a k dispozícii je tiež Don MacKay (smrad, ktorý v prvom Rambovi „sprchoval“ Johna). ()

Opačné pohlaví (1994) (S01E14) 

Spoilery. Snažil som sa na to sústrediť, ale nie, mne to pripadalo tak, že mali k dispozícii dva navzájom nesúvisiace, azda až nesúrodé a navzájom si odporujúce námety (sekta, sériový vrah hermafrodit) a spojili to dokopy. A aj to tak dopadlo. A aby bola sranda, tak vo finále netušili, ako to ukončiť, tak tam buchli mimozemšťanov. Napriek tomu táto epizóda nie je zlá, je príjemne kontroverzná, napínavá a temná. Akty X si so sektami vždy rozumeli a toto rozhodne nie je jediný diel s nejakou drsnou sektou (Naše mesto, Pustovníci). Chrisovi Carterovi sa asi páčil Svedok s Fordom a takto to dopadlo. Na môj vkus trocha nuda. Finále s chlapom v bielych slipoch rozpačité. Nicholas Lea si tu strihol vedľajšiu úlohu. Ako bolo v Aktoch X vždy dobrým zvykom, herci sa nejeden raz vracali, ale vždy v inej úlohe. Nicholas nebol výnimkou, neskôr stvárnil kultového hada na prsiach Alexa Kryceka. ()

Lazar (1994) (S01E15) 

Smrť grázla a prevtelenie jeho duše do inej osoby (alebo plastovej hračky, ehm) bolo v tých dobách v obľube. Tento fígeľ použila nielen Detská hra, či Prvotná sila s Louom Diamondom Phillipsom, ale taktiež Cravenov Shocker a Anjel smrti s Denzelom Washingtonom, Donaldom Sutherlandom a Johnom Goodmanom. V tejto časti Aktov X je s tým pracované síce trochu inak. Ak som to správne pochopil, tak do agenta FBI de facto nebola prenesená choromyseľná duša zločinca, ale skôr „len“ spomienky...? A skrátka tak či onak to pôsobí podobne. Kuriózne je, že podobná zápletka o prevteľovaní sa objavila už v nasledujúcej (!) epizóde s názvom Mladý srdcom. ()

Mladý srdcem (1994) (S01E16) 

Premiestňovanie duše šialeného vraha z tela do tela a následné stalkovanie policajta/agenta, ktorý ho chytil (a de facto posadil na elektrické kreslo), je vo filmoch a seriáloch obľúbené. Vidieť sme to mohli v Anjelovi smrti s Denzelom Washingtonom, v Prvotní síle s Louom Diamondom Phillipsom, v podstate aj v prvej Detskej hre alebo v Shockerovi Wesa Cravena. No a objavilo sa to aj v Aktoch X, kde na Muldera nečakane z tmy zaútočí jeho stará Nemesis – obávaný psychopatický vrah, ktorý však pred niekoľkými rokmi zomrel vo väzení. Niekto ho iba napodobňuje, alebo je vari situácia komplikovanejšia? Keďže sme v Aktoch X, B je správne. Epizóda inak fajn, ale na môj vkus príliš málo hororová. Skôr mysteriózna, čo je fajn, ale proste pre mňa to nie je úplne ono. Zaujímavosťou je, že kto videl 11. sériu (konkrétne diel s názvom Počkať, čože?), tak môže ostať v šoku z toho, že sa v epizóde Mladý srdcom vyskytuje bývalý Mulderov parťák menom Reggie. V skutočnosti je to však len náhoda, jednak v tejto epizóde SPOILER zomiera SPOILER a jednak je to Afroameričan (Dick Anthony Williams – policajt z Nožnicovorukého Edwarda). ()

MBE (1994) (S01E17) 

Ďalšia tradičná sci-fi časť, ktorá sa spomedzi podobných vymyká najmä tým, že sa dostavuje posun vo vnímaní Muža z Pentagonu. Kým doteraz sme ho plus-mínus mohli považovať za relatívne kladnú postavu, ktorá mala Foxa istým spôsobom rada a drukovala mu, po tejto epizóde sa azda definitívne prerodil do pozície antagonistu sledujúceho svoje vlastné (?) záujmy a Muldera používa (zneužíva) len ako figúrku na šachovnici. „Muži v čiernom“ začínajú hrať s otvoreným kartami, Muldera odpočúvajú, Scullyovú sledujú. Vždy ma veľmi bavila skvelá chémia medzi Scullyovou a Osamelými strelcami, ich spoločné scény boli vskutku na nezaplatenie. Práve tu sa obľúbená trojica sprisahaneckých žurnalistov objavila prvý raz, malo sa jednať o jednorázovku, ale diváci si ich samozrejme obľúbili na prvú dobrú a tak sa neskôr nielenže viackrát vrátili, ale dokonca dostali vlastný seriál (z ktorého sa však vyvinul prepadák s jednou jedinou sezónou s trinástimi dielmi). ()

Čaroděj (1994) (S01E18) 

„Ľudia chcú veriť.“ Pôvodne som si myslel, že ma táto epizóda nebude baviť. Názov znie síce super a šťavnato, človek si hneď predstaví, ako naši dvaja obľúbení špeciálni agenti zavítajú do ponurej, mystickej oblasti niekde na juhu USA, kde sa v temných močiaroch plných krokodílov a hadov ukrýva „čarodejník“... a ono je to napokon v rámci možností civilný príbeh o mladom zázračnom liečiteľovi uzdravujúcom nevyliečiteľných ľudí. Začal som hádzať flintu do žita... ale okamžite ma to dostalo. Toto je napriek pochybnostiam jasná štvorhviezdová záležitosť. Tento diel reflektuje dobu 90. rokov, v ktorých sme žili a ktorá bola na podobné fenomény štedrá. Mali sme mimozemskú únosy, upírov, vlkolakov... a liečiteľov, šarlatánov a im podobné existencie, ktoré veľmi rady manipulovali inými ľuďmi. Živo si pamätám čuráka, ktorý si zavolal ženu s rakovinou, do dlane si nepozorovane strčil kus kuracej pečienky, následne do ženy bez jediného rezu akože zaboril päsť, stisol päsť, vytiekla krv (kuracia), publikum zostalo v nemom šoku, následne ruku „vytiahol“, roztvoril dlaň, obecenstvo uvidelo kus krvavého mäsa, o ktorom vyhlásil, že je to smrteľný nádor a že žena je vyliečená. Ľudia, ktorí sú buď slabšej duševnej výbavy, alebo naopak ľudia nejeden raz prekvapivo inteligentní, avšak nenajdúci pomoc u lekárov, naozaj nejeden raz vyhľadávali práve „pomoc“ takéhoto ľudského póvlu. Ostane, my na Slovensku taký odpad máme medzi sebou ešte i dnes, v roku 2024, kedy existuje minimálne jedna televízia, kde nonstop vysielajú pí*usov, ktorým telefonujú osamelí dôchodcovia, nadiktujú im dátum svojho narodenia a len z pár čísloviek „liečitelia“ povedia všetko, čo dotyčný chce počuť, samozrejme za 10 eur na minútu. Štát, ktorý umožní existenciu takýchto podvodníkov, nie je normálny. Ale to už samozrejme odbáčam. Tento diel Aktov X sa fakt vydaril. Po prvé, perfektne operuje s Mulderovou povahou. Ten muž je mimoriadne inteligentný. Uvedomuje si, že svet je plný podvodov. Niekedy sa môže dokonca zdať, že z ničoho iné, než z podvodov, nepozostáva. On však napriek tomu chce veriť, kvôli svojej sestre. Chytá sa aj poslednej slamky. Pritom i v najvyhrotenejších okamihoch sa snaží zachovať si zdravý rozum a odstup, je predsa agent FBI. Tradične skvelým (a silným) oponentom je mu parťáčka Scully, ktorá ho má rada a pozná jeho traumu, ale snaží sa ho držať v realite, keďže na rozdiel od neho má odstup. Ono je mimochodom veľmi zaujímavé už to, že agentka FBI rada pitvúca ľudí je veriaca žena a muž veriaci v mimozemšťanov je ateista. Ďalšia parádna vec na tejto časti je samotný liečiteľ (a ľudia, ktorými je obklopený). Akonáhle nad ním zlomíme palicu, príde niečo, čo sa proste nedá vysvetliť. A potom sa to vysvetlí a to úplne suchou, pragmatickou cestou. To sa mi páčilo. No a potom príde ZASE dačo medzi nebom a zemou... a to už sa vysvetliť nedá. A to sa mi tiež páčilo. Oslovilo ma tiež rozuzlenie, kedy sa ukáže, že všetko bolo trochu inak, než sme si mysleli. Napokon vysvitne, že najväčšie zlo sa skutočne väčšinou ukrýva na miestach, na ktorých by sme ho nečakali (skvelé úlohy dostali šerif R.D. Call a popálený Dennis Lipscomb, vychutnáva si to i Scott Bairstow hrajúci mimoriadne smutnú, tragickú rolu). Záver je potom síce trpký, zároveň ale možno, vari, azda naznačí, že svet (resp. život) predsa len nie je jeden veľký podvod. Čo je vlastne krásne. Ak by som chcel na tejto časti dačo skritizovať, tak azda len to, že mi (opäť raz) prekážalo, ako sú líčení agenti FBI. Každý si na nich dovoľuje, na každodennej báze je im obyčajnými civilmi bránené vykonávať si svoje povinnosti atď. (viď. absurdná scéna na cintoríne). () (menej) (viac)

Súvisiace novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (viac)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (viac)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (viac)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (viac)

Reklama

Reklama