Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová hledají brutálního humanoidního zabijáka. (Disney+)

Recenzie (26)

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

„Je to ako keby všetka špina na svete bola schopná dať život jednej strašnej ľudskej bytosti.“ Iba tretí diel a už absolútne pecka a jedna z najkultovejších častí. Každých 30 rokov sa niečo prebúdza, zabije to piatich ľudí, vytrhne im to  (holými rukami!) z tela pečeň (!!), skonzumuje ju (!!!) a zmizne z miesta činu ako keby to tam ani nikdy nebolo (dvere aj okná sú zabezpečené a zatvorené zvnútra). Ak nie najdesivejšia, tak určite jedna z najdesivejších epizód v histórii tohto seriálu. Keďže prvé dve časti 1. série boli venované UFO tematike, je ladenie tretej časti do "len" uzavretého (ehm) hororového dielu viac než vítané. Už scéna pred úvodnou zvučkou s detailným pohľadom do kanálu je čosi príšerné, hnusné, psycho, mrazivé, znepokojivé a reálne strašidelné (Pennywise sa môže ísť zahrabať). Tooms je jedno z najvýstavnejších monštier, s akými tvorcovia prišli. Našťastie (pre nás, nie však pre obete) sa vrátil ešte raz a to dokonca už ku koncu prvej série v epizóde nazvanej... Tooms. Pátranie po na prvý pohľad neškodnom mladíkovi je fascinujúce a plné zimomriavok. Celá epizóda atavisticky útočí na naše podvedomé strachy, napr. postavy nie sú v bezpečí nielenže u seba doma, ale ani v prípade, že majú všetky dvere zamknuté a okná zavreté. Čo je fakt nepríjemné a hrozné. Korunu tomu nasadzuje návšteva starého policajta, ktorý škaredý prípad pred troma desaťročiami vyšetroval a nikdy ho nedokázal dostať von z hlavy, hoci sa fakt snažil. Keď som to ako decko resp. začínajúci puberťák videl v 90. rokoch neskoro v noci, nebolo mi pri zaspávaní všetko jedno. A keď som si to pozrel takmer o tri desaťročia neskôr (náhoda?)... bol výsledok rovnaký. Mimochodom, jeden z minima "reálnych" záberov vo zvučke pochádza práve z tejto časti. Čo sa hercov týka, agenta, ktorý do toho zatiahne Scully (a tým pádom aj Muldera), si zahral Donal Logue, ktorého najznámejšou rolou je  vulgárny a o rôzne končatiny v priebehu filmu prichádzajúci upír v Bladeovi. Toomsa stelesnil Doug Hutchinson; ak premýšľate, odkiaľ je vám tak strašne povedomý, tak si spomeňte na najzákernejšieho bachara na Zelenej míli a ste doma. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

"Takže tady řádí stoletý retikulín, který čas od času dostane neodolatelnou chuť na lidská játra na cibulce?" Existuje snad logičtější vysvětlení? To těžko. Nicméně Mulderovo škádlení přízemního agenta Coltona mě dost bavilo, takže už vím, že mimozemšťani jsou šedí a nikoli zelení, protože mají na své planetě málo železa. Tady se zkrátka napětí krájelo humorem a to mám rád. ()

Reklama

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jeden z najkultovejších vrahov The X Files, Eugene Victor Tooms po prvýkrát, rozhodne však nie naposledy. Epizóda zameriavajúca sa na pudové vraždenie typu predátor-korisť triafa do čierneho pútavou záhadou, ako aj výberom hlavného predstaviteľa a zobrazením jeho činov. Riešenie vzťahu Mulder-Scully tiež zaujme, no je to skôr parťácke potľapkanie po chrbte, ktoré ostáva v tieni živočíšneho zabijaka. ()

helraiser 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak tohle je lahůdka. Perfektní hororový příběh, s dokonalou atmosférou. Na rovinu musím říci, že tyto čistě hororově laděný díly mám ze všeho nejraději a v tomto případě se jedná o top díl v rámci této řady. Naši hrdinové tentokrát pátrají po mutantovi který lidem vyrvává játra a následně je pojídá. Dokonalé a samotný mutant je perfektně ztvarněný. Na průzkum mutantova doupěte jistě divák jen tak nezapomene. Temná lahůdka pro labužníky. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

V roku 1993 sa začal vysielať americký mysteriózny televízny seriál "Akty X" (The X-Files). Počas deviatich rokov bolo vyprodukovaných deväť sérií, ktoré spolu obsahujú dvestodva častí. Tretia epizóda z prvej série nesie názov "Hniezdo" (Squeeze). Televíznu premiéru mala dvadsiateho štvrtého septembra roku 1993. Agent Fox Mulder a agentka Dana Scullyová vyšetrujú v meste Baltimore v štáte Maryland brutálnu vraždu bohatého podnikateľa George Ushera. Je neobvyklá tým, že vrah mu vybral a odniesol jeho pečeň. Počas vyšetrovania zistia, že rovnaké vraždy, pri ktorých bola obetiam vyjmutá pečeň, sa stali aj v rokoch 1903, 1933 a 1963. Nadobudnú podozrenie, že ich má na svedomí ten istý páchateľ. Neznáma forma života, nebezpečná bytosť, ktorá ku svojmu dlhovekému prežitiu potrebuje raz za tridsať rokov skonzumovať ľudskú pečeň. ***** ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (7)

  • Všechny scény byly natočeny ve městě Vancouver. (Kubaaa97)
  • Při psaní této epizody se James Wong a Glen Morgan inspirovali velkou ventilační šachtou blízko jejich kanceláře. Prvotní myšlenka vznikla, když se Morgan zeptal Wonga: "Co kdybychom tu pracovali pozdě v noci a nějaký chlap vylezl z té šachty?" (Kubaaa97)

Reklama

Reklama