Reklama

Reklama

The Time Tunnel

(seriál)
všetky plagáty
USA, (1966–1967), 25 h 27 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvorcovia:

Irwin Allen

Kamera:

Winton C. Hoch

Hrajú:

James Darren, Robert Colbert, Whit Bissell, John Zaremba, Lee Meriwether, Wesley Lau, Sam Groom, Gary Merrill, Joe E. Tata, Michael Rennie, Susan Hampshire (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(30)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (31)

The Time Tunnel (1966) 

Klasický sci-fi seriál, pre ktoré mám ja slabosť. Akčný, dobrodružný, občas originálny, popúšťajúci uzdu fantázie či vedeckej fantastiky 60. rokov. Na druhej strane ale aj veľmi naivný, nestarajúc sa veľmi o detaily, či už v oblasti spracovania alebo jednotlivých dejových liniek. Hlavne postavy sú takmer bez charakterov, jasne čiernobiele a nikam sa neposúvajúce, asi presne v duchu doby, kedy takéto seriály vznikali. Viackrát sa človek zasmeje, čo všetko sa dalo v televízii v 60. rokoch "prepašovať". Napriek tomu má pre milovníkov old school sci-fi svoje čaro. ()

Rendezvous with Yesterday (1966) (E01) 

Retro sci-fi tak, ako to mám rád. Podarené efekty, založené prevažne na kvalitne spravených modeloch. Z dnešného pohľadu vyznieva úsmevne, keď chce cestovateľ časom silou mocou meniť minulosť v snahe naprávať - v 60. roku asi veľmi nemysleli na následky, ktoré to môže vyvolať. Teda za predpokladu, že sa bavimé o lineárnom čase, tak, ako to vidíme v drvivej väčšine sci-fi filmoch. Veľmi dobrý úvod do seriálu. ()

One Way to the Moon (1966) (E02) 

Srandovné, ako si ľudia mysleli, že už v roku 1978 podnikneme reálny let na Mars alebo že Mesiac budeme využívať ako zásobáreň paliva a energetických článkov. Ako ďaleko sme od toho teraz, v roku 2019, a nie ešte vtedy. Je to aj určité zrkadlo toho, ako výrazne technicky zaostávame v kozmonautike. Epizóde nechýbajú nápady, akcia, atraktívne kulisy i napätie. Sabotáže sú na jednej i druhej strane časového tunela. Samozrejme, občas to vyčarí zhovievavý úsmev na tvári, ale má to svoje čaro. ()

End of the World (1966) (E03) 

Rok 1910. Zápletka s kométou, ktorá môže zničiť Zem, je skombinovaná s nešťastím v bani, na záchranu ktorého sa však nedarí nájsť pomáhajúcich ľudí. Menej zaujímavá epizóda, aspoň v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma epizódami, ale napriek tomu v nej nechýba pár napätých situácií, napríklad aj v podobe akútnej záchrany životov na jednej i druhej strane časového tunela. ()

The Day the Sky Fell In (1966) (E04) 

Zaujímavá epizóda s pre Američanov tak citlivou historickou témou akou je japonský útok na Pearl Harbour. Myslím, že sa jedná o prvú epizódu seriálu, ktorú si zapamätám z detstva, takže pre mńa kúštik nostalgie. Epizóda je stavaná na emócie, k čomu dopomáha aj to, že Tony sa snaží zachrániť svojho otca a v závere mu to aj 'telenovelovsky' oznámi, kto on naozaj je. Fajn sledovať, ako sa Japonci pri výsluchu dozvedia, kto vyhrá vojnu. Opäť je úsmevné, ako chcú postavy zachraňovať minulosť, niektorí v menšom meradle (záchrana otca), niektorí v celej šírke (zabrániť celému útoku či aspoň informovať o ňom), nehliadiac na napáchané následky v budúcnosti. Samozrejme za predpokladu, že čas sa berie lineárne, ako je to aj v tomto seriáli. ()

The Last Patrol (1966) (E05) 

Rok 1815 a Americká vojna o nezávislosť. Epizóda dopláca na to, že sa takmer celá odohráva v interiérových exteriéroch. Zápletka je iba priemerná. Zaujímavé, že obaja hlavní predstavitelia sa tentoraz nepokúsia o presvedčenie druhých, že prišli z budúcnosti, aj keď to učíní iná postava. ()

Crack of Doom (1966) (E06) 

Rok 1988 a výbuch sopky Krakatoa. Nie je to príliš originálne (opäť katastrofa), ale napriek štúdiovým exteriérom plne pozerateľné. Tí Malajčania sú skôr úsmevní, ako chcú stoj čo stoj zhodiť ústrednú dvojicu do sopky (!). Chybička sa dostala do scény zo zastavením (či zmrštením) času, keď Tony použije stroje, hoci tie by mali fungovať v čase podobne ako ľudia - musia stáť či pohybovať sa v čase rovnako. ()

Revenge of the Gods (1966) (E07) 

Staroveké Grécko a vojna s Trójou. Konečne niečo zo starovekej histórie, aj keď bohužiaľ dopláca na slabé spracovanie a tiež na to, že ústredné duo vedcov sa dostáva do doby mytologickej, nie historickej. Dobové a masové zábery sú úsmevne použité z filmu, pravdepodobne z Bitvy u Thermopyl O to je to trápnejšie, keď tam v bitke bojujú proti Peržanom (a teda vojaci v netrójskych kostýmoch). Neskutočné, čo mohlo prejsť v televízii v 60. rokoch. O amatérsky vyzerajúcich súbojoch radšej pomlčím. Logických chýb a úsmevností je viacero. Už len to, ako obaja vedci dopodrobna poznajú Homérovu Illiadu, ako dokážu bojovať proti cvičeným vojakom atď. ()

Massacre (1966) (E08) 

1876 a slávna bitka pri Little Big Horn, kde hŕstka amerických vojakov na čele s kariéristickým generálom Žltým Vlasom dostane na frak od zoskupenia indiánskych kmeňov. Opäť je úsmevné, ako sa dvojica hlavných protagonistov snaží zmeniť históriu, aby predišli masakru. Väčšina scén sa odohráva v extérieri a kedže tie s výnimkou masových scén s indiánmi z nejakého filmu sa opäť odohrávajú iba v štúdiu, pôsobí to lacno, rovnako ako súboje. Opäť je úsmevné, ako sa duo vedcov dokáže pästne či silovo vyrovnať trénovaným vojakom, v tomto prípade aj agilným indiánom, ktorí ako vieme, boli majstrami na boj zblízka. ()

Devil's Island (1966) (E09) 

Rok 1895 a ocitnutie sa na trestaneckom ostrove zvanom Diablov ostrov, neďaleko Francúzskej Guyany. Asi druhýkrát v seriáli sa nejedná o nejakú konkrétnu historickú udalosť, čo však epizóde neuberá na zaujímavosti. Hlavne, keď v nej ide o úteky a o pasce. Kľučovým človekom v histórii má byť nejaký Francúz Dreyfus, ale mne to meno nič nevravelo. ()

Reign of Terror (1966) (E10) 

Začiatok 19. storočia a Francúzska revolúcia. Opäť sa hlavní protagonisti snažia naivne zmeniť minulosť. Epizóda je ale zaujímavá tým, že súčasťou zápletky je aj šéf tajného projektu - generál. Na konci nemôže chýbať mladý poručík Bonaparte, ktorému je zvestovaná veľká budúcnosť. ()

Secret Weapon (1966) (E11) 

Epizóda sa odohráva iba v neďalekej minulosti, starej iba 10 rokov. Miestom je Sovietsky zväz a ich tajný projekt podobný Časovému tunelu. Zaujímavé to je, ale zlyháva v slabučkom spracovaní. Už len to, že sa tvorcovia ani neznažili vytvoriť nové zariadenia a kulisy, že strážnici majú miesto (sovietskych) čiapok nejaké oranžove atrapy veľmi podobné stavbárskym helmám, že nápisy v azbuke sú jednak zrkadlovo obrátené a jednak s vymyslenými písmenami. Okrem toho je príbeh i zápletka tak naivné - záporák sa najprv správa veľmi milo, aby sa v zápetí z neho vyliahol zloduch bažiaci po panovaní nad svetom. Veľmi naivné a nechtiac úsmevné. ()

The Death Trap (1966) (E12) 

1860 a jeden z prvých atentátov na prezidenta Lincona. Už som očakával, kedy sa Lincoln objaví v jednej z epizód. Zápletka atentátu je zaujímavá, rovnako ako stretnutie s Lincolnom. Vo vedľašej roli sa objaví vtedy ešte mladý Tom Skerritt. ()

The Alamo (1966) (E13) 

1836 a známa texaská pevnosť Alamo. Zápletka je fajn, ale opäť je úsmevné, ako si dvaja vedci pamätajú podrobne históriu, nielen roky, ale dokonca dni i hodiny. Keby to boli historici, i to by bol výkon. V tejto epizóde si prekvapujúco berú aj rukojemníkov mierac na nich zbrane. Nebývali. Davové a bojové scény sú (tradične) použité z nejakého filmu, asi westernu, ale vlastnej akcie je taktiež dosť. Vo vedľajšej roli sa objavuje "Dallasan" Jock Ewing (herec Jim Davis), otec J.R a Bobbyho Ewingovcov z kultového seriálu. ()

Night of the Long Knives (1966) (E14) 

1857 a veľké indické povstanie v Britskej Indii. Opäť sú pre masové a vojnové scény použité zábery z nejakého historického filmu (rád by som ho videl), ale nie je núdza ani o vlastnú akciu, aj keď zápletka je skôr tuctová a nič extra zaujímavé sa v príbehu nedeje. ()

Invasion (1966) (E15) 

1944, Nacistami okupované Francúzsko, tesne pred vylodením spojeneckých vojsk v Normandii. Jedna z lepších epizód, nielen kvôli atraktívnemu zasadeniu, ale aj kvôli zápletke s vymývaním mozgov. Opäť síce dochádza k naivnostiam, "výbušné" scény sú prevzaté z nejakého filmu, ale epizóda má dobrý spád a veľa akcie. ()

The Revenge of Robin Hood (1966) (E16) 

13. storočie, anglický král John a aj mytológia v podobe Robina Hooda. Tuším druhá najstaršia "história" (po Trójskej vojne), kam sa Doug a Tony vydali. Epizóda je viac úsmevná než seriózna. Bohužiaľ, opäť nechýbajú davové a akčné scény z nejakého filmu (možno je to z Dobrodružstvá Robina Hooda), a je ich aj podstatne viac. Popri tom, že dvaja hlavní protagonisti-fyzici sú v histórii zbehlejší než hociakí historici, tak sa dokonca vyznajú aj do chémie a z byliniek úsmevne vytvárajú zbrane ala MacGyver. ()

Kill Two by Two (1967) (E17) 

1945 a 2. svetová vojna na jednom z tichomorských ostrovov. V krátkom čase opäť zápletka o najväčšej vojne a opäť so zaujímavým príbehom. Naivné, že sa Doug a Tony opäť snažia zmeniť minulosť. Hosťom epizódy je mladý Mako, v jednej zo svojich prvých rolí. ()

Visitors from Beyond the Stars (1967) (E18) 

Doug a Tony sa síce dostávajú do minulosti, do Divokého Západu a vojny s indiánmi, ale hlavnú zápletku tvorí stretnutie s emzákmi, ktorí to s deštrukciou Zeme myslia "vážne". Potešitelený začiatok, že to konečne bude pravé sci-fi a príbeh o niečom inom, niečo v štýle Krajných medzí, ale veľmi skoro to spadáva do absurdnosti, pretože je to strašná naivita. A to aj na tento seriál. Aby mimozemšťania boli zvedaví na nejakú zapadlú dieru a takto nemotorne kolonizovali a "deštruovali" (slovo deštruovať zaznie mnohokrát) Zem, je na smiech. Aj keď to zasa nie je nuda. ()

The Ghost of Nero (1967) (E19) 

Taliansko a 1. svetová vojna. Prvýkrát sa do seriálu dostáva nadprirodzeno. Epizóda je celkom originálna, okrem stretu s nemeckými vojakmi 1. svetovej vojny je tu obsiahnutý silný hororový námet, podoporený hororovou atmosférou. Aj keď dôjde aj na nelogickosti (fyzická bitka s duchom) či úsmevnosti (odborník v oblasti paranormálnych javov), je to celkom originálne. ()

Reklama

Reklama