Reklama

Reklama

M.A.S.H.

(seriál)
  • Česko M*A*S*H (viac)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvorcovia:

Larry Gelbart

Predloha:

Richard Hooker (kniha)

Scenár:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (viac)

Hrajú:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (viac)
(ďalšie profesie)

Série(11) / Epizódy(256)

Obsahy(1)

Na slovenské obrazovky sa vracia M*A*S*H, kultový seriál o živote osadenstva vojenskej poľnej nemocnice v období Kórejskej vojny. Divákom dáva jedinečnú možnosť nahliadnuť do každodenného života lekárov, sestier a vojakov. Postavy seriálu čakajú v prostredí vojny mnohokrát aj veľmi dramatické momenty, aj napriek tomu ich však dokážu prežiť s nadhľadom a humorom. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie používateľa DocBrown k tomuto seriálu (108)

M.A.S.H. (1972) 

Neni divu, ze ho Nova (ted uz Prima) opakuje porad dokola, protoze je to nejlepsi serial, ktery kdy vysilala. A pritom moc nechybelo a vubec by se u nas neobjevil. Jako maloktery serial predci puvodni film. Prvni serie byli nejvtipnejsi, ale odchodem Stevensona - Henryho Blakea (v 72. dile) serial hodne utrpel. Pro me to byla nejlepsi postava. Mimochodem vsimnete si Henryho v predposlednim dilu, jak je tam zcela bezduvodne zasmusily. Navic se zpusobem jakym to udelali jsem se nikdy nesmiril, byl to muj nehorsi filmovy/televizni zazitek. A Alda v tom mel prsty. Dalsi problem byl, ze se postupne vymezila uzka skupinka lidi, ktera se jakoby skamaradila, bez ohledu na sarzi. Velmi jasna hranice mezi hlavnimi a vedlejsimi postavami, takze ti vedlejsi jako Igor nebo Zale dostavali minimun prilezitosti. Charles byl velmi prijemnym ozivenim, nebyl to uz blbec jako Frank, ale zmena Margaret a Klingera (ale i Radara, vzdyt na zacatku to byl takovy maly hajzlik, kteremu se vysmivali) byla hodne na skodu. Nekdy to moralizovani az prehaneli, prece jen dneska jasne vidime, kde je severni a jizni korea. Alda byl jako herec vyborny, ale jeho vzrustajici vliv serialu skodil. Pres to by byly 4* malo, ta pata je spis za kvantitu. Nejlepsi nepravidelna postava - plukovnik Flagg a nejhezci nepravidelna postava - Margie Cutler :). Hambatá kniha ? To je Sněhurka a sedm trpaslíků * Tak proč se jeden trpaslík jmenuje Lízal? ()

Season 1 (1972) (S01) 

Ačkoli má první série nejbláznivější (a nejvtipnější) scénáře, jednotlivé postavy jsou tu nejnormálnější, uvěřitelné, neidealizované. Frank naopak není ještě úplný šašek. První série je nejblíže knize a filmu a jednoznačně nejlepší. Výrazné vedlejší postavy jako Ugly John a Margie Cutler. ()

M*A*S*H - Úvodní epizoda (1972) (S01E01) 

První díl vždy následuje okamžitě po posledním (nejen v ČR, ale třeba i v Británii) a to je vždy taková úleva a návrat do starých dobrých časů. Henry opět žije, Margaret je opět mrcha a o jejím vztahu s Frankem (skoro) nikdo neví, Radar je opět dospělý, Trapper i Henry opět podvádí své ženy. A za pár dílů začne Klinger zase nosit šaty. Otce Mulcahyho sladká výhra tak vzala, že ho v dalším díle museli nahradit jiným hercem. ()

Na trh (1972) (S01E02) 

Jedna z nejklasičtějších epizod, kdykoli vidím pořádný stůl, vzpomenu si na nebohého Henryho ()

Requiem pro lehkou váhu (1972) (S01E03) 

Kvůli Marcie Strassman bych se nechal zmlátit taky. Tu jsem miloval a každý díl doufal, že se zase objeví. Bohužel, zemřela v roce 2014. Jedna z nejlepších scén s Henrym, jak podepisuje prázdné papíry, roztrhá je, aby je podepsal znovu. ()

Služka (1972) (S01E05) 

Bez Henryho i Franka to nějak není ono. ()

Yankee Doodle Doktor (1972) (S01E06) 

To shoey se poslední dobou nějak ujalo, zejména v Austrálii ()

Kovboj (1972) (S01E08) 

Tehdá by asi nikoho ani v tom nejhorším snu nenapadlo, že by Henryho mohli skutečně zabít. ()

Nenávidím tajemství (1972) (S01E10) 

Že by opisovali z Hoří, má panenko? Asi těžko, že. ()

Drahý otče (1972) (S01E12) 

Radar ještě lže a krade, než ho postihne demence a změní se v děcko. Henryho přednáška o figurách. Poprvé Klinger. ještě prošedivělý a v uniformě. Prostě paráda. ()

Edwina (1972) (S01E13) 

Kvůli Margie se nechal Trapper kdysi zmlátit, ale to nebylo nic proti tomu, co kvůli ní bude muset podstoupit Hawkeye ()

Love Story (1973) (S01E14) 

We're all in this together with a common goal to serve our country and repel the godless hoard from the north that would engulf our way of life. A ono to v roce 2017 vypadá, že on nakonec Frank nebyl tak vedle. Ale Henry je boží. ()

Tuttle (1973) (S01E15) 

Za 12 let si Tuttla zahraje De Niro. Jedna z mála epizod, kde je Sparky vidět. ()

Rekordman (1973) (S01E16) 

Kdysi hrával Leslie Nielsen samé drsňáky. ()

Někdy kulku uslyšíš (1973) (S01E17) 

Tu pátou za Henryho. Jednou autorům (a Aldovi) přijde nedostatečně silné, když umírají pouze vedlejší postavy. ()

Drahý otče... Znovu (1973) (S01E18) 

Díl bez nosného příběhu, stale jinak plný gagů. Nejlepší asi "kamarádský" Frank. Gary Burghoff si poprvé (a né naposled) užívá své hudební vlohy. V několika okamžicích je vidět, že má Alda trenky ()

Spodky (1973) (S01E19) 

Jedno z prvních "koleček", z kterého se postupně stane poněkud klišé. Radar tady vymění spodky za jehněčí, raději než za nabídku kvalitního sexu. ()

Armáda versus Námořnictvo (1973) (S01E20) 

Bomba epizoda, napsána McLeanem Stevensonem. Jedna z nejlepších vůbec, hlavně kvůli Henrymu. Zmínka o české bombě (ano, skutečně říkají jen czech). ()

Nerozhodně (1973) (S01E21) 

Henry nemá zrovna moc příležitostí, ale i tak je prostě nejlepší postava. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (viac)

Reklama

Reklama