Reklama

Reklama

Hail Satan?

(festivalový názov)
  • USA Hail Satan? (viac)
Trailer
USA, 2019, 95 min

Réžia:

Penny Lane

Kamera:

Naiti Gámez

Hudba:

Brian McOmber

Hrajú:

Mike Pence (a.z.)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Hail Satan? je dokumentární film, který zkoumá satanistickou organizaci Satanský Chrám včetně její historie, zvyků a politického aktivismu. Ukazuje satanisty, kteří pracují na zachování oddělení od církve a státu proti privilegovanému postavení křesťanského práva. Jde o zfilmovaný pohled na rychlý vzestup a vliv náboženské skupiny známé jako Satanský chrám. (Wikipedia)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (11)

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Bláznom a šialencom by sa nemal dávať vôbec priestor, nie to o nich ešte točiť dokumenty a pozerať na nich ako na cool týpkov, ktorí sú vlastne za slobodu. Zaujímavé z pohľadu diváka, ktorý sa o týchto narušených jedincoch nemá našťastie kde veľmi dozvedieť, ale predsa len skutočný prínos dokumentu je nulový až mínusový. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Hail Satan? je prenikavý dokument o limitoch slobody. Prostredníctvom fungovania jednej z menšinových cirkví. Nie len o náboženskej slobode v Amerike. Satanský chrám je cirkev, ktorá dnes sústreďuje nespokojencov so systémom z rôznych menšinových subkultúr. Deathmetalisti, homosexuáli, voľnomyšlienkári, nespokojní s režimom, kritickí agnostici, výstrední performeri, pankáči... Nájdu sa i pravoverní satanisti. Veď ako z dokumentu vyplynie, jedna odnož cirkvi radikálne vyzývajúca k násiliu a zavraždeniu prezidenta Trumpa, bola rozpustená, jej líderka z cirkvi vylúčená. Čím sa sama cirkev postavila na stranu inštitucionalizácie, voči ktorej inak bojuje. Momentálni lídri však štátom podsúvané napojenie na satanské rituály spojené s čiernou mágiou a reálnymi krvavými obeťami nezdieľajú. Podvratné akcie, kritické uvažovanie a súdne spory s predstaviteľmi štátu skôr pripomínajú anarchistické spolky narúšajúce ikonické body zdanlivo nespochybniteľného systému. Vo filme tento súboj so štátom symbolizuje boj proti umiestneniu tabule s desiatimi Božími prikázaniami na verejnom priestranstve, pred budovou vlády štátu Oklahoma. Keďže sa to úplne nedarí, chcú satanisti zrovnoprávniť iné náboženstvá tak, že vedľa katolíckej tabule žiadajú umiestniť bronzovú sochu Bafometa (okultnej bytosti s kozorožou hlavou a ľudským telom). Popri histórii očierňovania satanistov zo strany štátu sa dokument venuje dnešným aktivitám a vysvetľovaniu ich konania. Príznačnou postavou filmu je dnešný jednooký hovorca Satanovho chrámu. Satanisti sú dnes environmentálne činní (zbieranie odpadu na pláži), sociálne aktívni - zbierajú ponožky pre bezdomovcov. Rovnako tak myslia aj na voľnočasové aktivity detí - organizujú školské družiny pod názvom After school Satan. V dokumente dostanú primeraný priestor aj odporcovia Satanovho chrámu. Skvele je ukázaný presah fungovania myšlienok dnešných satanistov pre zvyšok spoločnosti a zobrazenie ich pôsobenia ako zrkadlo spoločnosti, ukazujúce, nakoľko jej záleží na slobode vierovyznania. Vôbec nie tak desivo komické, ako bola svojho času satanistická cirkev a jej formalizované "démonické" rituály pod vedením veľkňaza Antona Szandora LaVeya. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Netěšte se na nějaký temný rituály, černý magie a regulérní hell, tohle je o partě exotů a outsiderů, kteří oponují zk*rvený křesťanský agitce, bojují za odluku církve od státu, trollí a zdůrazňují význam rouhání se jako známky osobní svobody a nevymytých mozků. Sympatická snaha, zábavný dokument, 666. ♪♫ ()

adamix 

všetky recenzie používateľa

S čistej zaujímavosti som si pozrel dokument o tejto popkultúrnej viere a ostal som milo prekvapený, ako nás filmy a rôzne kresťanské pohľady založené na predsudkoch zavádzajú v chápaní satanizmu. Záleží však na tom, či každý follower ju pochopí správne, ostatne ako aj u všetkých náboženstiev. Téma je spracovaná zaujímavou formou (skôr takou klasickou), neprinášajúca nič šokujúce, ako skôr informatívne a prináša spovede veriacich. Dokument vyvolá pár zásadných otázok na zamyslenie (prečo by mala slobodná vôľa mať zakázané poznať a akonáhle ukojí svoju túžbu, prečo má byť potrestaná?). Samozrejme vyšilovanie amerických vypatlancov je niekedy cez čiaru, pričom zneužívajú vlastnú vieru ale nápad so sochou Baphometa pred budovou Kapitolu nemá ďaleko od logického uvažovania. Nesúhlasím s nimi úplne so všetkým, ale pár vychytávok a zásad čerpajú z kresťanstva, len presne opačným smerom. ()

Detak 

všetky recenzie používateľa

Jak začít? Asi ⛧Hail Satan⛧ Otázka svobody náboženství je stále v některých státech jako USA, Polsko a dalších zemích aktuální a velmi důležitá. Pokud, jakožto vyspělý stát, máme demokracii a tedy svobodu slova i smýšlení, tak to znamená i "věř si v co chceš, ale neříkej mi, v co mám věřit já". V dokumentu je popsán boj organizace The Satanic Temple za uznání této svobody a svobody v názoru otevřeného nesouhlasu s aktuálním politickým zřízením, vedením společnosti a vnucováním jednotného náboženského názoru samotným státem. Zde je vidět velký kontrast společnosti v USA oproti té naší, protože v USA je stále naprosto samozřejmé, že vše je konáno ve jménu Boha (na jednodolarové bankovce je psáno "IN GOD WE TRUST" (cz: věříme v Boha)). Zástupce ateistů to ale pánovi z církve řekl pěkně: "Pro mě jste naprosto stejní (jako tito satanisté), protože také věříte v imaginárního chlapa na mráčku". V dokumentu je popsán boj této organizace např. proti americké homofobii, patriarchátu, zákazům potratů, společenské nesnášenlivosti a obecně proti postoji "tupé ovečky", která nemá právo se ptát, právo na svůj názor. Ne, je potřeba se ptát, vzdělávat, měnit a utvářet si vlastní názor a tomu věřit. Celé divadélko se v podstatě točí kolem umístění (kusu želena) pěkného monumentu Baphometa (pro neznalé Satana, který vede lidi k vytváření otázek a hledání odpovědí) ve veřejném prostranství města před Oklahomským kapitolem, což je řešeno na celonárodní úrovni. Jde o to, že pokud tu mohou být sochy křesťanské, tak proč by tu při demokratické svobodě vyznání nemohla být socha Satana, což je z pohledu lidských svobod velmi důležitá otázka. V dokument je řešena spousta dalších otázek, které jsou pro dnešní společnost naprosto zásadní, a každý by se nad nimi měl zamyslet. Toto moderní pojetí satanismu je v podstatě surovým projevem anarchismu lidí, kteří se cítí jiní, ale necítí se špatní, jak je jim společenskou šikanou vnucováno. Ve společnosti krásných lidí jsou totiž "těmi ostatními", ale nemá každý člověk právo na to být svůj? Dokument rozhodně doporučuji naprosto všem. Pozn.: osobně jsem pastafarián - nosím cedník na hlavě a věřím v létajícího špagetového draka. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance. (komunitaskcz)

Reklama

Reklama