Reklama

Reklama

V roku 2006 vybudovala americká armáda na severe Afganistanu niekoľko vojenských základní, aby s pomocou miestnych obyvateľov zastavila prísun zbraní a talibanských bojovníkov z Pakistanu. Jednu zo základní postavili v provincii Nurestan, odľahlom údolí obklopenom pohorím Hindúkuš. Základňa Keating bola ostro kritizovaná pre svoju nevýhodnú polohu a riziká s ňou spojené. Nachádzala sa hlboko v horách v desivo zraniteľnom teréne a bola považovaná za smrtiacu pascu. Neústupčivosť vojenského velenia si napokon vyžiadala obrovské straty na životoch amerických vojakov, keď na základňu zaútočil nepriateľ. 3. októbra 2009 ráno pred šiestou bojovú základňu Keating brutálne napadlo viac 400  bojovníkov Talibanu. 53 amerických vojakov vzdorovalo útoku mnohonásobnej presile. Ich straty  boli obrovské a tento nerovný boj sa stal najkrvavejším stretom americkej vojny v Afganistane. Štyri mesiace po bitke sa zistilo, že v čase útoku Talibanu na základňu Keating mala byť americká jednotka už dávno preč a vôbec tam nemala čo robiť. Bola tam omylom, lebo ju zabudli preveliť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (150)

Zombi 

všetky recenzie používateľa

Solidní válečnej film, kterej se tváří docela realisticky, dlouho se vlastně nic neděje, jen se chvílema ostřeluje základna a stupňuje se napětí mezi vojáky a místními. Střídají se velitelé a jejich přístup k daným věcem. Cca poslední půl hodinu je pak regulérní válečné peklo, parádně natočené. Slabší 4 hvězdy. ()

Flopik 

všetky recenzie používateľa

The Outpost vám ponúkne presne to, čo od vojnového filmu očakávate. Prvá hodinka je zoznámenie s vojakmi, občas nejaké strieľanie na základňu a nejaká nečakaná smrť. Potom príde na scénu skvelé 40 minútové finále, kde sa naši hrdinovia musia ubrániť Talibáncom. Pozerá sa nato dobre a je to čistá akcia bez prestávky. Mňa však nejako neohúrila, nakoľko chýbala krv, väčšinou sa len strieľa ale zabitia sa neukazujú, talibánci sú len ako mravce a najviac mi chýbal aj nejaký pamätný soundtrack. Celkovo som sa však viac menej bavil, vojnový film je to solídny, nie však topový. Takže u mňa za 4*. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Pro zanrove fanousky je to remeslne solidnu a dobre zahrany film. Ma vypravecskou soudrznost a realistickou osklivost. Je zde snad prvni zastreleny pes v americke kinematografii, ale citlivy americky divak jen slysi vystrel. Film vznasi otazky, ktete zustaly viset ve vzduchu dlouho potom, co se dym a prach usadil. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

na Outpost sem narazil víceméně náhodou a i když jde viditelně o low cost válečňák, který se odehrává na jedné (úplně dementně umístěné) základně uprostřed ničeho s pár herci, výsledek je překvapivě solidní a intenzivní řemeslo, které dokáže vtáhnout a hlavně finální bitva o základnu je dost drsná a přitom nepřepálená. Je tu celkem znát, že jde o skutečnost opřený příběh, takže i když je tu cítit americký patriotismus, neteče z toho patos tak jak se to kolikrát celkem zbytečně děje.Co mě trochu mrzí je určitá anonymita postav. Těch tu sice není úplně moc, ale zároveň jich není ani málo a některé charaktery mi úspěšně splývaly a pletly se mi (tím spíš ve finálně řežbě). Tak jako tak jde o solidní film, který strčí s přehledem do kapsy i slavnější kolegy typu Lone Survivor atd...70% ()

mala_kea 

všetky recenzie používateľa

Oproti Hacksaw ridge je ta prvotní seznamovačka s postavami a místní vládou smysluplná a dodává finální řežbě ten správný pohled na věc. Pár zbytečných momentů se samozřejmě najde a hodnotit některá nařízení a rozkazy se mi nesluší, nicméně názor si na ně můžu udělat. Finální bitva má skvělé grády, celkově film odsýpá a kamera mi také líbila ! Od dob black hawk down, který byl narvaný hereckýma hvězdama ušla pěkná řádka let. Tohle sice nebude tak divácky atraktivní, nicméně nová neznámá generace vzala role svých vojáků velmi slibně. Díky za tenhle zážitek. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (6)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama