Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel Morgan prišiel do Austrálie s rovnakým cieľom ako mnoho iných - nájsť šťastie. Rutinný život v zlatokopeckom tábore naruší masaker v tamojšej čínskej štvrti. Morgan len o vlások unikne smrti. Stane sa z neho lúpežník. Zákon na seba nenechá dlho čakať a Morgan skončí vo väzení, kde ho týrajú a znásilňujú. Po šiestich rokoch je podmienečne prepustený. Vracia sa do buša a spriatelí sa s domorodým chlapcom Billym. Spolu sa vydávajú na cestu lúpeží a pomsty. (Kino-lumiere.sk)

(viac)

Recenzie (5)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Docela příjemně mě překvapilo, jak krutý tenhle film je. Gore je tady už od první chvíle překvapivé a hlavně povedené. Celý film pak směřuje k tomu, že se vlastně jedná o sebedestrukci, pro kterou je zajímavě využito australské prostředí se vším všudy. Ta postava, kterou Hopper hraje, si zaslouží parodovat, ale stejně tak je zajímavě tragická. ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Spočátku trvalo, než jsem se plně do filmu dostal a té brutality bylo okamžitě v prvních minutách na mě až moc, ale jinak oceňuji, že austrálští tvůrci kráčí svou vlastní cestou. Ač snímek patří do stejné kategorie westernů a gangsterek o reálných legendách zločinu jako např. Bonnie a Clyde nebo Butch Cassidy a Sundance Kid, zločinec zde zůstává čistým zločincem (byť s nelítostnou minulostí a touhou po pochopitelné pomstě) a nedočkává se ze strany režiséra adorace ani neočekává ze strány diváka sympatie (nebo alespoň já žádné nevnímal). K plné spokojenosti bych si možná přál i výraznější kladný protipól, přestože se tu pronásledující muži zákona objevují pravidelně a některé ty postavy mají určitou stylovost, vykresleni zůstávají trochu ploše a oproti titulnímu zločinci vám v souvislosti s tímto filmem asi moc neutkví v paměti. K dobrému zážitku a 4 hvězdičkám mi skvěle namíchané ingredience klasického žánrového filmu s nenudícím tempem, plynulou akcí, osobitou atmosférou 19. století, nádhernými záběry austrálské krajiny i malými bonusy v podobě epického vypravěče před kamerou či titulní písní, určitě postačily. Stále se necítím jako milovník westernů, ale tentokrát jsem měl v rámci žánru už potřetí za sebou štěstí na kus, který mě chytl. [80%] ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Dan Morgan - skutočná postava - násilník, bandita a vrah, je v tomto filme vykreslený ako vcelku sympatický pijan, ktorý iba vracia spoločnosti to, čo mu "dala". Rolu Morgana odmietli traja poprední americkí herci a až štvrtý v poradí - Hooper - súhlasil. A Hooper sa do role vedel vžiť iba tak, že tiež začal piť. Preto aj veľa záberov s ním vyzerá ako vyzerá. Z druhej strany - z policajtov a inšpektorov - si tvorcovia robia paródiu, aby tak umelo naklonili misku váh v prospech hl. postavy. Film je podobný životopisnej dráme inej austrálskej zločineckej legende - Nedovi Kellymu a snaží sa skratkovitým a málo kontinuálnym dejom priblížiť reálne Morgenové zločinecké excesy. Čo sa mu vcelku darí. Používa pri tom množstvo naturálne pôsobiacich scén, gore efektov a hektolitre kečupu. ()

gumli 

všetky recenzie používateľa

Film je založený na skutočnej udalosti.Je o živote a smrti Daniela Morgana,známeho pod prezývkou Mad Dog Morgan.Bol to zlodej koní,lúpežník,násilník a veľký piják.Jeho pravé meno bolo John Fuller,ale bol známy aj pod inými menami.Narodil sa v roku 1830 v New South Wales v Austrálii.Zastrelili ho od chrbta 8.apríla 1865 Peechalbe vo Victorii.Pochovaný je vo Wangaratte.Na Morgana bola vypísaná odmena 1000 libier,čo bolo na vtedajšiu dobu veľa peňazí.Bol to drsný muž,zarastený s obrovskou bradou,ktorý neváhal použiť zbraň ak bolo treba.Aj keď to je vo filme záporná postava,pri sledovaní filmu sa mi stalo,že mu pridržiavam.Väčšinou to býva naopak,neviem si vysvetliť čím to je,ale je to tak.Vo filme je to trochu ináč ako to bolo v skutočnosti,ale nevadí,film je aj tak dobrý.Australská vláda dala urobiť pamätník seržantovi polície Thomasovi Smithovi,ktorého Mad Dog Morgan zastrelil dňa 29.septembra 1863.Presne na tom mieste kde bol zastrelený,na ceste Pleasant Hills Road,dva kilometre na západ od Henty.Dnes sa tá cesta volá Lockhart Road.Keby takých dobrých filmoch bolo viac. ()

fragre 

všetky recenzie používateľa

Tenhle příběh je drsnější než špageťárny. Snad je to tím, že to násilí není tak efektní, takže vypadá opravdověji a syrověji. Mad Dog Morgan vezme zákon do svých rukou, aby se vydal na sebezničující cestu k Smrti. Občas vypadá jako osoba na samém kraji příčetnosti, tedy opravdu Mad, či pod vlivem drog, nicméně nějaké sympatie divákovy si vydobude. ()

Galéria (17)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (viac)

Reklama

Reklama