Reklama

Reklama

Harry Haft: Boxer z Osvětimi

  • USA The Survivor (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Film je natočen podle skutečné události a odehrává se v období po druhé světové válce. Ben Foster hraje Harryho Hafta, boxera, který bojoval se svými spoluvězni v koncentračních táborech, aby přežil. Pronásledován vzpomínkami a pocitem viny se snaží pomocí prestižních zápasů proti boxerským legendám, jako je Rocky Marciano, znovu najít svou první lásku. (HBO Max)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (26)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V tom koncentráku to bolo ešte dobré. Následne je to len o traume a nevysporiadaní sa so svojou minulosťou. Z videných situácií, ktoré mali niečo do seba, a je ich tu pomerne málo, sa dá predpokladať, že tento biografický film je aj dosť nebiografický a mnohé je natočené len podľa zbožného priania majiteľa názoru, podľa ktorého sa film tvoril, teda podľa spomienok samotného Hafta. Kto vie, či si zaspomínal na všetko celkom presne. Fosterovi treba uznať hereckú kvalitu, že dokázal veľa schudnúť a následne veľa pribrať. Ja sa orientujem skôr na to druhé. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Barry Levinson je takový typický příklad úsporného režiséra. Vlastně opět natočil drama, které tentokrát kombinuje boxérství a druhou světovou válku a v obou ohledech budete vědět, že podobná témata jste filmařsky viděli mnohdy i nesčetně krát líp. Záběry z koncentráku solidní, ale je jich zatraceně málo na to, aby film zaujal. Zbytek je spíš nuda. ()

Reklama

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na tím za kamerou aj pred kamerou solídny výsledok. Levinson má 80 rokov, čiže posúva sa už do pomerne malého klubu žijúcich režisérskych veteránov, ktorí stále dokážu vytvoriť niečo zaujímavé ako je Scott, Eastwood, Scorsese. The Survivor nie je niečo čo ešte neuzrelo filmový svet (Triumph of the Spirit, Boxer a smrť), ale funguje to v tomto prípade dobre. Jednak pretože sa napriek podobným filmom z minulosti predsa len jedná o netradičnejší príbeh z prostredia 2. svetovej (plus platí, že filmy o PTSD a o ďalších psychologických dopadoch vojny sa robia spravidla o Vietname, 2. sv. vo filme sa spravidla zameriava na vojnu samotnú) a jednak kvôli dobrému obsadeniu. Ben Foster je výborný, ťahá to veľmi slušne a jeho fyzická zmena je dosť pôsobivá (pre scény v koncentračnom tábore schudol cca 30 kg), všeobecne by si ako herec zaslúžil možno viac pozornosti než akej sa mu dostáva. Dobre mu pomáhajú aj Billy Magnussen, ktorý si so svojím ksichtom toho nácka asi raz strihnúť musel a Vicky Krieps. Zimmer po dlhšej dobe zaujímavý aj v komornejšej rovine. ***1/2 ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Vcelku nezáživná, rozplizlá a po sté vyluhovaná patetická slátanina o pšonkovském židáši s PéTéeSkem z tábornického rohování, která místy moc chtěla být Šindlerovým hlístem, ovšem neměla k tomu ani pořádný podklad, ani soudného dramaturga. Výsledkem je takový nudně vleklý nedomrd k žehlení, jenž není ani pořádně boxerský ani patřičně koncentrační, a soustředí se vesměs na odborně vskutku podivná a poměrně otravná postkoitální psychická traumata blahoslavené vybouchané palice. A tak jediným markantním pozitivem tu je obvyklá parádní kreace Benjamína Hýčkala, který se pro necelou třetinu role neváhal po stanistlawsku brutálně vykostřit až o 30 kilo (vzhledem k okamžité „úspěšné“ cestě snímku na Video Of Dements asi zbytečně) a v převažující poválečné většině filmu pak dokonale paroduje podivného mentála s obskurním varšavsko – novojorským akcentem, co vypadá naprosto přesně, jako by si DeNiro zašukal s Caanem. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Levinson předvedl husarský kousek. Jeho nemastný režisérský styl je okamžitě znát. Nepřekvapí tedy, že udělal nudným i životopis boxera, který dokázal přežít Osvětim. Scény z koncentračního tábora mají slušný náboj, ale jsou v menšině a poválečné hledání lásky s nevýrazným závěrem je velkým zklamáním. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (5)

  • Film bol natočený na základe života Harryho Hafta, ktorý bol ako tínedžer poslaný do Osvienčimu. Vďaka predchádzajúcim boxerským skúsenostiam nacisti Hafta nasadili do boxerských "zápasov smrti" proti jeho spoluväzňom. Porazený v tomto súboji bol popravený. (MikaelSVK)
  • Ben Foster najprv schudol skoro 30 kg, aby stvárnil postavu Harryho v Osvienčime. Následne opäť pribral cez 20 kg, aby Harryho stvárnil v roku 1948. (Arsenal83)
  • Okrem USA prebiehalo natáčanie aj na viacerých miestach v Maďarsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama