Reklama

Reklama

Dežo Ursiny 70

(koncert)
Ukážka z filmu 1
Dokumentárny / Hudobný
Slovensko, 2018, 62 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Tvorba Deža Ursinyho je súčasť nášho národného kultúrneho dedičstva. Je jedným zo zakladateľov slovenskej modernej rockovej hudby. Jeho tvorba absolútne presahuje náš región. Je unikátna vo všetkých svojich podobách, od ranných bigbítových polôh, cez muzikálovú tvorbu, filmovú hudbu, až po neskoré fenomenálne obdobie, ktoré vzniklo najmä v spojení s básnikom Ivanom Štrpkom. 4. októbra 2017 sa uskutočnil koncert k 70. nedožitým narodeninám Deža Ursinyho, ktorý zorganizoval jeho syn Jakub Ursiny. Dramaturgia koncertu bola postavená tak, aby v troch blokoch predstavila široký a reprezentatívny prierez tvorbou tohto výnimočného umelca. V prvom bloku zazneli skladby v úpravách pre sláčikové kvarteto v podaní renomovaného telesa na poli vážnej hudby: Moyzesovho kvarteta. V druhom bloku sa predstavil veľmi silný pesničkový materiál z muzikálu Peter a Lucia na libreto Alty Vášovej, s textami Jána Štrassera. V treťom bloku koncertu zaznel prierez tvorby Deža Ursinyho, od najstarších piesní až po tie z posledného obdobia. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Ukážka z filmu 1

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tvorba Deža Ursínyho mi veľa nehovorí, tak ako vlastne tvorba každého Deža. A keď si uvedomím, že spolupracoval s Mariánom Vargom a že aj tu jeho pesničku prespievala taká Nvotová, tak to vysvetľuje, prečo tie jeho tóny pôsobia ako robené v permanentnom rauši. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Nikdy jsem o tomto umělci neslyšel a to jsem byl na Slovensku na mnoha hudebních festivalech. Odhaduji, že by na větším fesťáku mohli hrát tak ve dvě odpoledne, kdy ještě není tolik diváků. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Dežo Ursíny 70 je záznam koncertu z bratislavského MMC z roku 2017. Otázka je, či bol koncert skutočne iba hodinový ako jeho záznam, alebo sa vybralo len to najlepšie z neho. Inak ide o klasický koncertný záznam, kde zábery na aktérov striedajú detaily ich nástrojov a prestrihy do publika. To je síce vrelé, ale mohlo sa počas songov presa len viac odviazať a prípadne si pri tých väčších peckách aj poskákať. Inak záležitosť pre fanúšikov, osobne som sa k Ursínyho tvorbe ešte nedostal a neviem, či sa niekedy dostanem, pre nezainteresovaných je tento koncert taký príjemný podmaz k domácim prácam. Pre jeho fanúšikov extáza. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Koncertná pocta legendárnemu slovenskému hudobníkovi, ktorá ako samotný záznam koncertu v kine veľmi neobstojí, avšak ako podmaz pre pokojné nedeľné popoludnie pri slušnej hudbe je to v poriadku. Samotná dramaturgia vyhovovala a pre skalných fanúšikov Deža Ursínyho to určite bude kultúrna lahôdka. Ja skalným fanúšikom ale nie som :) 60 % ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama