Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruce Willis ako legendárny policajt John McClane bez zbrane a topánok zachraňuje rukojemníkov lupičskej drámy, ktorú rozpútal zločinec Alan Rickman v losangeleskom mrakodrape, aby sa zmocnil cenných papierov v hodnote 640 miliónov dolárov. (TV JOJ)

Zaujímavosti (169)

  • Pri scéne výbuchu vo výťahovej šachte, kedy je oheň na dne šachty, sa natáčalo rýchlosťou 100 záberov za sekundu, čím bol postup ohňa ku kamere spomalený. Následné šírenie ohňa smerom hore bolo snímané pomalšou rýchlosťou čo pôsobí dojmom, že sa výbuch zrýchľuje. (Biopler)
  • V roku 2017 bol vybraný na uchovanie v Národnom filmovom registri pre jeho dôležitý kultúrny, historický, alebo estetický význam. (WalterIK7)
  • Práva k románu "Nothing Lasts Forever," na ktorom je film založený, pôvodne vlastnil Clint Eastwood a začiatkom 80. rokov plánoval vo filme hrať. (WalterIK7)
  • Negatívne hodnotilo film iba minimum filmových kritikov. Jedným z nich bol Roger Ebert. Hlavným dôvodom jeho hodnotenia bolo, že nenávidel postavu policajného šéfa Dwayna Robinsona (Paul Gleason). Povedal, že postava je zbytočná, nepotrebná a hlúpa a zabránila filmu pôsobiť. Páčilo sa mu však pokračovanie a neskôr svoj názor zmenil. (WalterIK7)
  • Na jar roku 1987 sa producent Joel Silver a režisér John McTiernan zúčastnili predstavenia hry "Dangerous Liaisons," v ktorej Alan Rickman hral zlého Vicomte de Valmonta. Tvorcovia okamžite zistili, že práve našli predstaviteľa pre postavu Hansa Grubera. (WalterIK7)
  • Nemecká rozhlasová hra TKKG - Folge 183: Blindgänger im Villenviertel používa často odkazy na film i postavu Johna (Bruce Willis). (WalterIK7)
  • Zahrnutý do zoznamu Amerického filmového inštitútu z roku 1998 s 400 filmami nominovanými na 100 najväčších amerických snímkov. (WalterIK7)
  • Slovné spojenie "Die Hard" (doslova Tvrdá smrť), ako sa volá film v origináli, vzniklo počas španielskej vojny o nezávislosť na začiatku devätnásteho storočia. Odvtedy sa dopracovalo k všeobecnému poňatiu tvrdohlavej osoby, ktorá sa za žiadnu cenu nenechá zviklať vo svojom presvedčení. Zdá sa vám náš preklad zavádzajúci? Čo by ste v tom prípade povedali napríklad na ten v Latinskej Amerike (Ťažko ho zabiť), Poľsku (Sklenená pasca), Fínsku (Len cez moju mŕtvolu), Španielsku (Sklenená džungľa) alebo Nemecku (Pomalá smrť)? (ČSFD)
  • Snímka zarobila len v amerických kinách 83 miliónov dolárov. (ash99)
  • Hans (Alan Rickman) zmíní v 58. minutě jméno Rambo, čímž odkazuje na filmovou postavu ze stejnojmenné filmové série. (Duoscop)
  • Scéna, kde John McClane (Bruce Willis) rozbíjí židlí okno, musela být točena na několik záběrů, protože sklo bylo natolik silné, že dřív rozbil židli než okno. (DEXTER099)
  • Ironií na filmu je to, že Bruce Willis (John McClane) je víc Němec než padouchové, kteří se za ně vydávají. Konkrétně Alan Rickman (Hans Gruber) je Brit a Alexander Godunov (Karl) je Rus, načež Bruce Willis se narodil v Německu americkému otci a německé matce. (DEXTER099)

Súvisiace novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (viac)

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (viac)

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

Prequel Smrtonosné pasti je oficiálně zrušen

29.07.2021

Pět let strávil producent Lorenzo di Bonaventura přípravou šestého filmu v sérii Die Hard neboli Smrtonosná past. Snímek pojmenovaný jednoduše jako McClane byl totiž původně oznámen ještě před… (viac)

Reklama

Reklama