Reklama

Reklama

Róná, Azímova matka

  • Slovensko Rona, Azimova matka (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Príbeh afganského utečenca v Iráne, ktorý musí urobiť najťažšie rozhodnutie svojho života... Afganský utečenec Azím žije aj so svojou rodinou v Teheráne, robí však všetko preto, aby pomohol svojmu mladšiemu bratovi s rodinou a s ich starnúcou matkou dostať sa do Nemecka. V poslednej chvíli sa však dozvie, že brat ich matku neplánuje zobrať so sebou. Róná je chorá a súrne potrebuje transplantáciu obličky. Až vtedy Azím zistí, že občania Iránu nemôžu legálne darovať svoje orgány cudzím štátnym príslušníkom. Jediným potenciálnym darcom je tak on sám, hoci lekár ho pred týmto činom varuje... (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

kolemjdouc 

všetky recenzie používateľa

kdybych mohla dám víc bodů než je nastaveno.Procházela jsem svou (ne celou) historii hodnocení a nenašla jsem že by nějaký film ve mě nechal tak hluboký zážitek.Od začátku do konce jsem s tou rodinou ,spjatou s náboženskými konvencemi ,cítila. Každý okamžik ve scénáři je klíčový.Kdy matka v rodině je skoro posvátná.A od toho se odvíjí scénář.Ani jedno hluché místo.Děj je místy pomalý ale o tom to právě je.Jinak byste nepochopili strach toho chlapa o matku.Ani mi nijak nepřišlo ,že je to absolutně jiná kultura než v Evropě.Vnímala jsem jen vztah synů k matce. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Na jednej strane veľmi univerzálny dramatický príbeh, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek na svete, na druhú stranu je jeho vývoj daný miestnymi zvyklosťami, ale predovšetkým jedným nezmyselným zákonom. Podobne ako pri Rozchode Nadera a Simir tu tak tiež ide o univerzálnosť situácie, ale aj o kritiku miestnych pomerov. Ale ono aj tá byrokracia je všade, takže inde by mala hlavná postava taktiež z nejakého dôvodu zviazané ruky. Chlapíkovi sa rúti všetko, čo sa dá, napriek tomu sa drží a neprepadá zbytočne emóciám. V závere okrem smútku cítiť aj filozofický nádych ohľadom zmierenia sa s daným stavom vecí vo všeobecnosti, nielen v danej situácii. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Film je to naozaj pomalý, často sa len tak mlčí, a to mi na filmoch vadí. A nie je to mlčanie, ktoré by malo nejaký zmysel a viedlo k niečomu. A ešte jazda na motorke len tak, to je druhý filmový moment, ktorý nemám rád. Stále sa vo filme riešia lekárske testy, výsledky, ale zabudlo sa na, podľa mňa podstatnú dilemu, či je správne, aby dieťa veľmi starému rodičovi zachraňovalo život darovaním orgánu a pritom sa vážne ohrozí jeho zdravie a podstatne skráti život. A naviac sa nikto tej matky nespýtal, či by to tak vôbec chcela, predĺžiť svoj život na úkor svojho syna, hlavne, že sa jej pýtali, či má syn na oslave zaspievať alebo nie. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Celkom dobre natočená osobná dráma Azima a jeho rodiny, ktorému zomiera matka. Príbeh je prostý, ale silný a herci to vzhľadom na kultúrne rozdiely zvládajú celkom dobre. Celá ťarcha emócií totiž stojí na ich výkone, pretože produkcia žiaľ k atmosfére nedokáže prispieť inak ako rozprávaním príbehu. Aj silné momenty, ktoré by mohli podporiť emóciu chvíle vhodnou hudbou, zostávajú utopené v tichu alebo šume okolia. 65% ()

Reklama

Reklama